MCQs of Biology Class 12 Chapter 11 Biotechnology: Principles and Processes with answers PDF Download

Biology MCQs for Class 12 Chapter wise with Answers Download Free PDF: MCQs of biology class 12 Chapter 11 Biotechnology: Principles and Processes is very important for the students who want to get good marks in their CBSE RBSE NCERT Board Exams. Neet MCQ

MCQs of Biology Class 12 Chapter 11 Biotechnology: Principles and Processes with answers PDF Download

MCQs of Biology Class 12 Chapter 11 Biotechnology: Principles and Processes with answers PDF Download

Question 1.
Transgenic plants are develop by:
(a) Introducing of foreign fenes
(b) Clone and genetically modified genes
(c) Genetic engineering
(d) Purified genes

Answer: (a) Introducing of foreign fenes


Question 2.
Two microbes found to be very useful in genetic, engineering are:
(a) Escherichiya Coli and Agrobacterium tumefaciens
(b) Virbio chloerae and tailed bacteriophage
(c) Diplococcus sp and pseudomonas sp.
(d) None of these

Answer: (a) Escherichiya Coli and Agrobacterium tumefaciens


Question 3.
Who discovered Restricted endonucleas enzymes?
(a) Smith and Nathane
(b) Baiger
(c) Waxman
(d) Fleming

Answer: (a) Smith and Nathane


Question 4.
DNA obtained for DNA finger printing:
(a) W.B.C.
(b) Hair root cells
(c) Body fluids
(d) None of these

Answer: (a) W.B.C.


Question 5.
Two microbes found tb be very useful in Genetic Engineering are:
(a) Excherichia coli and Agrobacterium tumefaciens
(b) Vibrio cholarae and a tailed bacteriophage
(c) Diplococcus sp. and Pseudomonas sp.
(d) Crown gall bacterium and Caenorhabdities elegans

Answer: (a) Excherichia coli and Agrobacterium tumefaciens


Question 6.
Plasmid is a:
(a) Fungus
(b) Plasmid
(c) Part of Plasma membrane
(d) Extra chromosomal DNA in bacterial cell

Answer: (d) Extra chromosomal DNA in bacterial cell


Question 7.
Restriction endonuclease cuts:
(a) One stand of DNA at specific site
(b) Both strands of DNA
(c) Both strands of DNA at any site
(d) Single strand of RNA

Answer: (b) Both strands of DNA


Question 8.
Restrictipn endonucleases are most widely used in recombinant DNA technology. They are obtained from :
(a) Plasmids
(b) AH prokaryotic cells
(c) Bacteriophages
(d) Bacterial cells

Answer: (d) Bacterial cells


Question 9.
Golden rice is a promising transgenic crop. When released for cultivation, it will help in :
(a) High lysin content
(b) Pest resistance
(c) High protien content
(d) High vitamin A content

Answer: (d) High vitamin A content


Question 10.
Triticale, first man made cereal crop, has been obtained by crossing wheat with:
(a) Rye
(b) Pearl millet
(c) Sugarcane
(d) Barley

Answer: (d) Barley


Question 11.
Viral genome incroporatcd into host DNA is called:
(a) Prophase
(b) Protophage
(c) Bacteriophage
(d) None of these

Answer: (c) Bacteriophage


Question 12.
DNA element with ability to change its position is called:
(a) Cistron
(b) Transposon
(c) Intron
(d) Ricon

Answer: (c) Intron

MCQs of Biology Class 12 Chapter 11 Biotechnology: Principles and Processes

Question 1.
Micro-organisms can be grown in the bioreactors by
(a) Support growth system
(b) Agitated growth system
(c) Suspended .growth system
(d) Both (a) and (c)

Answer: (d) Both (a) and (c)


Question 2.
Name the drug used in cancer treatment produced by using biotechnology
(a) Terramycin
(b) HGH
(c) Insulin
(d) TSH
(e) Enterferon

Answer: (b) HGH


Question 3.
During ‘gene cloning’ which is called as ‘gene taxi’?
(a) Vaccine
(b) Plasmid
(c) Bacterium
(d) Protozoa

Answer: (b) Plasmid


Question 4.
Hybridoma technology has been successfully used in
(a) production of somatic hybrids
(b) synthesis of monoclonal antibodies
(c) synthesis of haemoglobin
(d) production of alcohol in bulk

Answer: (b) synthesis of monoclonal antibodies


Question 5.
Introduction of food plants developed by genetic engineering is not desirable because
(a) These products are less tasty as compared to the already existing products
(b) The method is costly
(c) Economy of developing countries may suffer.
(d) There is danger of entry of viruses and toxins with introduced crop

Answer: (a) These products are less tasty as compared to the already existing products


Question 6.
Hybridoma cells are
(a) Nervous cells of frog
(b) Hybrid cells resulting from myeloma cells
(c) Only cells having oncogenes
(d) Product of spore formation in bacteria

Answer: (b) Hybrid cells resulting from myeloma cells


Question 7.
The new strain of bacteria produced by biotechnology in alcohol industry is
(a) Escherichia coli
(b) Saccharomyces cerevisiae
(c) Bacillus sabtilis
(d) Pseudomonas putida

Answer: (d) Pseudomonas putida


Question 8.
Important objective of biotechnology in agriculture section is
(a) To produce pest resistant varieties of plants
(b) To increase the nitrogen content
(c) To decrease the seed number
(d) To increase the plant weight

Answer: (a) To produce pest resistant varieties of plants


Question 9.
The two vitamins manufactured biotechnologically are
(a) Vitamin B12 and Vitamin B6
(b) Vitamin B12 and Vitamin B2
(c) Vitamin B6 and Vitamin B2
(d) Vitamin B12 and Vitamin B9

Answer: (b) Vitamin B12 and Vitamin B2


Question 10.
Some pathogenic bacteria develop resistance to antibiotics by
(a) Modifying their cell walls
(b) Developing such enzymes which modify antibiotics
(c) Alter the antibiotics target due to spontaneous mutation
(d) All the above.

Answer: (d) All the above.


Question 11.
What was the world’s first ever mammal to be successfully cloned from an adult cell?
(a) Sheep
(b) Monkey
(c) Cow
(d) Calf

Answer: (a) Sheep


Question 12.
Which of the following organelles is associated with genetic , engineering?
(a) Plasmids
(b) Plastids
(c) Chloroplast
(d) Mitochondria

Answer: (a) Plasmids


Question 13.
What is cDNA?
(a) Circular DNA
(b) Cloned DNA
(c) DNA produced from reverse transcription of RNA
(d) Cytoplasmic DNA

Answer: (c) DNA produced from reverse transcription of RNA


Question 14.
The EcoR-1 enzyme is obtained from
(a) Virus
(b) Salmonella
(c) E.Coli
(d) Penicillium

Answer: (c) E.Coli


Question 15.
The first artificial plant hybrid was made around 1717 by
(a) Thomas Fair child
(b) De Vries
(c) Borlaug
(d) None of these

Answer: (a) Thomas Fair child


Question 16.
Gene was synthesized in vitro by
(a) Khorana
(b) Ochoa
(c) Hollay
(d) Nirenberg

Answer: (a) Khorana


Fill in the Blanks

Question 1.
Single cell protein (SCP) provides a valuable rich supplement in ………………. diet.

Answer: Protein, human


Question 2.
Ti plasmid is found in ……………….

Answer: Agrobacterium tumefaciens


Question 3.
Fruit softening in tomato is promoted by the enzyme ………………. which degrades pectin.

Answer: Polygalacturonase


Question 4.
Vaccine for ………………. has been recently produced through genetic engineering.

Answer: Hepatitis


Question 5.
Genetically produced human insulin is named ……………….

Answer: Humulin


Question 6.
Penicillin : Fleming : : Actinomycin : ……………….

Answer: Waksman and Woodruff


Question 7.
Phages infect the ………………. cells.

Answer: bacterial


Question 8.
Viruses are ………………. obligate parasites.

Answer: intracellular


Question 9.
The protein coat of virus is called ……………….

Answer: capsid


Question 10.
Vitamin B2 was originally obtained from ……………….

Answer: cereals, vegetables and yeast

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro
Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

I Have Disabled the AdBlock Reload Now