MCQs of Biology Class 12 Chapter 13 Organisms and Populations with answers PDF Download

Biology MCQs for Class 12 Chapter wise with Answers Download Free PDF: MCQs of biology class 12 Chapter 13 Organisms and Populations is very important for the students who want to get good marks in their CBSE RBSE NCERT Board Exams. Neet MCQ

MCQs of Biology Class 12 Chapter 13 Organisms and Populations with answers PDF Download

MCQs of Biology Class 12 Chapter 13 Organisms and Populations with answers PDF Download

Question 1.
Habitat together with functions of a species constitute its:
(a) Topography
(b) Trophic level
(c) Boundary
(d) Ecological niche

Answer: (d) Ecological niche


Question 2.
The maximum growth rate occurs in :
(a) Lag phase
(b) Exponential, phase
(c) Stationary phase
(d) Senescent phase

Answer: (b) Exponential, phase


Question 3.
In which one of the following habitats, does the diurnal temperature of soil surface veiw most?
(a) Shrub land
(b) Forest
(c) Desert
(d) Grassland

Answer: (c) Desert


Question 4.
Science linking heredity with environment is:
(a) Ecology
(b) Ecophysiology
(c) Genecology
(d) Genetics

Answer: (c) Genecology


Question 5.
Submerged hydrophytes havedisseced leaves for:
(a) Decreasing surface area
(b) Increasing surface area
(c) Reducing effect pf water currents
(d) Increasing number of stomata

Answer: (c) Reducing effect pf water currents


Question 6.
Water holding capacity is maximum in:
(a) Clay
(b) Sand
(c) Silt
(d) Gravel

Answer: (a) Clay


Question 7.
Animals undergo inactive stage during winters. It is called :
(a) Acclimatisation
(b) Hibernation
(c) Aestivation
(d) Adapatation

Answer: (b) Hibernation


Question 8.
Praying mantis is a good example of:
(a) Camouflage
(b) Mullarian mimicry
(c) Warning colouration
(d) Social insect

Answer: (a) Camouflage


Question 9.
Niche overlap is:
(a) Mutualism between two species
(b) Active cooperation between two species
(c) Tjvo different parasites on same food
(d) Sharing resources between two species

Answer: (d) Sharing resources between two species


Question 10.
Animals have innate ability to escape from predation. Select the incorrect example:
(a) Colour change in Chameleon
(b) Enlargement of body by swallowing air in puffer fish
(c) Poison fangas of snakes
(d) Melaninin in moths

Answer: (c) Poison fangas of snakes


Question 11.
Ozone protects biosphere from high energetic:
(a) Infra-red rays
(b) Ultraviolet rays
(c) X-rays
(d) gamma rays

Answer: (b) Ultraviolet rays


Question 12.
Avicennia, Rhizophora andAtriplex are:
(a) Xerophytes
(b) Halophytes
(c) Hydrophytes
(d) Mesophytes

Answer: (b) Halophytes


Question 13.
Maximum amounts of humus occurs on:
(a) In lower most layer
(b) In upper layer
(c) In Middle layer
(d) Same everywhere

Answer: (b) In upper layer


Question 14.
Mycorrhiza is an example to:
(a) Decomposers
(b) Endoparasitism
(c) Symbiotic relationship
(d) Ectoparasitism

Answer: (c) Symbiotic relationship


Question 15.
Plants growing in saline soil with high salt concentration are:
(a) Xerophytes
(b) Halophytes
(c) Heliophytes
(d) Hydrophytes

Answer: (b) Halophytes


Question 16.
When births are equal to deaths, it is:
(a) Plateau stage
(b) Exponential stage
(c) Early growth stage
(d) Acceleration stage

Answer: (a) Plateau stage


Question 17.
Which plants is found in mangroove zone?
(a) Rhizophora
(b) Acacia
(c) Pinus
(d) Tectona grandis

Answer: (a) Rhizophora


Question 18.
Soil transported by air is:
(a) Alluvial
(b) Glacial
(c) Colluvial
(d) Eolian

Answer: (d) Eolian

NCERT Class 12 Biology Organisms and Populations MCQs Pdf with Answers

1. Animals from colder climates generally have shorter limbs. This is called
(a) Allen’s rule
(b) Johnson’s rule
(c) Arber’s rule
(d) Niche rule

Answer: a


2. Niche is defined as
(a) a component of an ecosystem
(b) an ecologically adapted zone of a species
(c) the physical position and functional role of a species within the community
(d) all plants and animals living at the bottom of a water body.

Answer: c


3. It natality is balanced by mortality in a population at a given time, there will be a/an
(a) decrease in the population size
(b) increase in the population size
(c) zero population growth
(d) population explosion

Answer: c


4. Mycorrhiza is an example of
(a) ectoparasitism
(b) mutualism
(c) endoparasitism
(d) predation

Answer: b


5. The interspecific interaction in which one partner is benefitted and the other is unaffected (neutral), is called
(a) amensalism
(b) mutualism
(c) competition
(d) commensalism

Answer: d


6. Individuals of one kind, i.e., one species occupying a particular geographic area, at a given time form a/an
(a) community
(b) biome
(c) population
(d) deme

Answer: c


7. The formula of exponential population growth curve, is
(a) dN/dt = rN
(b) dt/dN rN
(c) dN/rN = dt
(d) rN/dN = dt

Answer: a


8. Niche overlap indicates
(a) mutualism between two species
(b) active cooperation between two species
(c) sharing of one or more resources between the two species
(d) two different parasites on the same host.

Answer: c


9. Amensalism is an association between two species where [NCERT Exemplar]
(a) one species is harmed and other is benefitted
(b) one species is harmed and other is unaffected
(c) one species is benefitted and other is unaffected
(d) both the species are harmed.

Answer: b


10. A population has more young individuals compared to the older individuals. What would be the status of the population after some years? ]NCERT Exemplar]
(a) It will decline
(b) It will stabilise
(c) It will increase
(d) It will first decline and then stabilise

Answer: c


11. Which of the following would necessarily decrease the density of a population in a given habitat? [NCERT Exemplar]
(a) Natality > mortality
(b) Immigration > emigration
(c) Mortality and emigration
(d) Natality and immigration

Answer: c


12. What parameters are used for tiger census in our country’s national parks and sanctuaries? [NCERT Exemplar]
(a) Pug marks only
(b) Pug marks and faecal pellets
(c) Faecal pellets only
(d) Actual head counts

Answer: b