MCQs of Biology Class 12 Chapter 14 Ecosystem with answers PDF Download

Biology MCQs for Class 12 Chapter wise with Answers Download Free PDF: MCQs of biology class 12 Chapter 14 Ecosystem is very important for the students who want to get good marks in their CBSE RBSE NCERT Board Exams. Neet MCQ

MCQs of Biology Class 12 Chapter 14 Ecosystem with answers PDF Download

Question 1.
Who introduced term Ecosystem?
(a) Leaneous
(b) Reiter
(c) Odum
(d) Aristle

Answer: (b) Reiter


Question 2.
Soil developed from sedimented rock:
(a) Force Science
(b) Edaphology
(c) Pedogenesis
(d) All of these

Answer: (c) Pedogenesis


Question 3.
Best soil for plant growth is:
(a) Grit
(b) Sandy
(c) Soily
(d) Clay

Answer: (d) Clay


Question 4.
Soil particle determine the character of:
(a) Organisation
(b) Biomass
(c) Area capacity
(d) Soil plants

Answer: (a) Organisation


Question 5.
Plant roots soil water is:
(a) Cellular water
(b) Surface water
(c) Humidity water
(d) Gravitational water

Answer: (d) Gravitational water


Question 6.
Exchange of water in submerged plant:
(a) Stomata
(b) Normal surface
(c) Hydathode
(d) Lenticel

Answer: (b) Normal surface


Question 7.
Submerged Rooted Hydrophyte are:
(a) Uticularia
(b) Prapa
(c) Nymphea
(d) Vallisnaria

Answer: (d) Vallisnaria


Question 8.
Water co-deficient contains:
(a) Large thin walled cells
(b) Large-vacuoles
(c) Membrane
(d) All of these

Answer: (c) Membrane


Question 9.
Xerophyte Contains:
(a) Deep roots
(b) Sunken stomata
(c) Thick cuticle
(d) All of these

Answer: (d) All of these


Question 10.
Small extremite animals of tropicalregion:
(a) Allen’s law
(b) Bergmen’s law
(c) Dollo’s law
(d) Cope’s law

Answer: (d) Cope’s law


Question 11.
Hibernation of some animals:
(a) Regular
(b) Periodic
(c) Suddenly
(d) Temporary

Answer: (a) Regular


Question 12.
Physical and chemical properties of soil studied by :
(a) Climatic factor
(b) Biotic factor
(c) Soil factor
(d) Topographic factor

Answer: (b) Biotic factor


Question 13.
Identity the Hetero Organism:
(a) Pistia
(b) Hydrilla
(c) Vallisnaria
(d) Casurina

Answer: (c) Vallisnaria


Question 14.
That animal who can bear one third loss of water of one third body weight is:
(a) Necturus
(b) Camel
(c) Wall Lizzard
(d) Kyton

Answer: (b) Camel


Question 15.
Root hair absent in:
(a) Hydrophyte
(b) Halophyte
(c) Mesophyte
(d) Heliophyte

Answer: (a) Hydrophyte


Question 16.
A water co-efficient Mesophyte is:
(a) Cappais
(b) Agave
(c) Acacia
(d) Hemeris

Answer: (b) Agave


Question 17.
Gravitated carried soil is:
(a) Alluvial
(b) Muddy
(c) Glacier
(d) Compound

Answer: (d) Compound


Question 18.
Kanha National Park is famous for:
(a) For Birds
(b) For Tendua
(c) For Tiger
(d) For Crocodile

Answer: (b) For Tendua


Question 19.
During food chain the maximum energy is stored in :
(a) Producers
(b) Decomposers
(c) Herbivoures
(d) Camivourse

Answer: (a) Producers


Question 20.
The average efficiency of energy transfer from herbivoure to carnivorce level is :
(a) 5%
(b) 10%
(c) 20%
(d) 30%

Answer: (b) 10%


Question 21.
Ecological pyramids were first devised by:
(a) Charles Eltom
(b) R. Hesse
(c) R.A. Lindemann
(d) Justus von Liebig

Answer: (a) Charles Eltom


Question 22.
Which of the following ecosystem has highest gross primary productivity:
(a) Grassland
(b) Coral reefs
(c) Mangrooves
(d) Rainforests

Answer: (b) Coral reefs


Question 23.
In the phosphorus cycle, weathring makes phosophate available first to:
(a) Producers
(b) Decomposers
(c) Consumers
(d) None of these

Answer: (a) Producers


Question 24.
Which types of the following pyramid are never inverted?
(a) Pyramid of energy
(b) Pyramid of biomass
(c) Pyramid of number
(d) Pyramid of dry biomass

Answer: (a) Pyramid of energy


Question 25.
Biosphere means:
(a) Atmosphere
(b) Lithosphere and ionosphered
(c) Atmosphere, lithosphere and hydrosphere
(d) Hydrosphere lithosphere and ionsophere

Answer: (c) Atmosphere, lithosphere and hydrosphere

More MCQs for class 12 Biology Chapter 14

Question 1.
Given below is one of the types of ecological pyramids. This type represents
(a) Pyramid of numbers in a grassland
(b) Pyramid of biomass in a follow land
(c) Pyramid of biomass in a lake
(d) Energy pyramid in a spring

Answer: (c) Pyramid of biomass in a lake


Question 2.
Energy transferred from one trophic level to another
(a) 5%
(b) 10%
(c) 15%
(d) 20%

Answer: (b) 10%


Question 3.
Maximum absorption of rainfall water is done by
(a) Tropical deciduous forest
(b) Tropical evergreen forest
(c) Tropical savannah
(d) Scrule forest

Answer: (b) Tropical evergreen forest


Question 4.
Which of the following is called as a detrivore?
(a) An animal feeding on decaying organic matter
(b) An animal feeding on a plant
(c) A plant feeding on an animal
(d) An animal feeding on another animal

Answer: (a) An animal feeding on decaying organic matter


Question 5.
The pyramid of energy is always upright for any ecosystem. This situation indicates the fact that:
(a) producers have the lowest energy conversion efficiency
(b) carnivores have a better energy conversion efficiency
(c) energy, conversion efficiency is the same in all trophic levels
(d) herbivores have a better energy conversion efficiency than carnivores.

Answer: (d) herbivores have a better energy conversion efficiency than carnivores.


Question 6.
Which of the following pairs is mismatched?
(a) Tundra-permafrost
(b) Savanna-Acacia trees
(c) Praire-epiphytes
(d) Coniferous forest-evergreen trees

Answer: (c) Praire-epiphytes


Question 7.
The most abundant element present in the plants is
(a) nitrogen
(b) manganese
(c) iron
(d) carbon

Answer: (d) carbon


Question 8.
These belong to the category of primary consumers
(a) Insects and cattle
(b) Eagle and snakes
(c) Water insects
(d) Snakes and frogs

Answer: (a) Insects and cattle


Question 9.
Which of the following is expected to have the highest value (gm/m²/yr) in a grassland ecosystem?
(a) Tertiary production
(b) Gross production
(c) Net production
(d) Secondary production

Answer: (b) Gross production


Question 10.
Largest reservoir of sulphur is
(a) Atmosphere
(b) Rocks
(c) Ocean
(d) Lake

Answer: (b) Rocks


Question 11.
Maximum productivity is found in
(a) Grassland
(b) Desert
(c) Ocean
(d) Tropical rain forest

Answer: (c) Ocean


Question 12.
Concentration of nitrogen remains constant by
(b) Nitrogen cycle
(b) Thundering and lightning
(c) Enzymes
(d) Both (a) and (b)

Answer: (d) Both (a) and (b)


Question 13.
In the phosphorus cycle, phosphate becomes available by weathering of rocks first to
(a) Consumers
(b) Producers
(c) Decomposers
(d) None of these

Answer: (b) Producers


Question 14.
If there was no CO2 in the earth’s atmosphere, the temperature of the earth’s surface would be
(a) Same as the present
(b) Less than the present
(c) Higher than the present
(d) Depends on the amount of O2 in the atmosphere

Answer: (b) Less than the present


Question 15.
Bacterial role in carbon cycle is
(a) Chemosynthesis
(b) Photosynthesis
(c) Breakdown of organic matter
(d) Assimilation of nitrogen compounds

Answer: (c) Breakdown of organic matter


Question 16.
Which important greenhouse gas, other than methane is being produced from the agricultural fields?
(a) Arsine
(b) Sulphur dioxide
(c) Ammonia
(d) Nitrous oxide

Answer: (d) Nitrous oxide


Question 17.
Zone of atmosphere near the ground is
(a) Troposphere
(b) Stratosphere
(c) Homosphere
(d) All of these

Answer: (a) Troposphere


Question 18.
CO2 content of atmosphere is about
(a) 6.5%
(b) 3.334%
(c) 0.34%
(d) 0.034%

Answer: (d) 0.034%


Question 19.
Ultraviolet radiation from sunlight causes a reaction which produces
(a) O3
(b) SO2
(c) CO
(d) CH4

Answer: (a) O3


Question 20.
Mr. X is eating curd/yoghurt. For this food intake in a food chain he should be considerd as Occupying
(a) First trophic level
(b) Second trophic level
(c) Third trophic level
(d) Fourth trophic level

Answer: (b) Second trophic level