MCQs of Biology Class 12 Chapter 16 Environmental Issues with answers PDF Download

Biology MCQs for Class 12 Chapter wise with Answers Download Free PDF: MCQs of biology class 12 Chapter 16 Environmental Issues is very important for the students who want to get good marks in their CBSE RBSE NCERT Board Exams. Neet MCQ

MCQs of Biology Class 12 Chapter 16 Environmental Issues with answers PDF Download

MCQs of Biology Class 12 Chapter 16 Environmental Issues with answers PDF Download

Question 1.
The natural aging of the lake is called
(a) Biomagnification
(b) Eutrophication
(c) BOD
(d) None of the above

Answer: (b) Eutrophication


Question 2.
The Environment Act of Government of India was passed in
(a) 1976
(b) 1966
(c) 1986
(d) 1996

Answer: (c) 1986


Question 3.
The agents that bring undesirable changes in the environment arc called
(a) Pollution
(b) Fragments.
(c) Pollutants
(d) None of the above

Answer: (c) Pollutants


Question 4.
Particulate matter can be removed by,
(a) Catalytic converter
(b) Converter
(c) Radioactive converter
(d) Electrostatic converter

Answer: (d) Electrostatic converter


Question 5.
The petrol used in engines filled with catalytic converter should be
(a) Simple petrol
(b) Any type of petrol
(c) Unleaded petrol
(d) None of the above

Answer: (c) Unleaded petrol


Question 6.
Which metal inactivates a catalytic converter?
(a) Gold
(b) Iron
(c) Silvers
(d) Lead

Answer: (d) Lead


Question 7.
Noise is
(a) pleasant sound
(b) desirable level of sound
(c) undesirable high level of sound
(d) None of the above

Answer: (c) undesirable high level of sound


Question 8.
The Government of India passed the Water Act in
(a) 1954
(b) 1964
(c) 1974
(d) 1984

Answer: (c) 1974


Question 9.
Presence of large amount of nutrients in water cause excessive growth of
(a) Lotus
(b) Fungal bloom
(c) Bacterial bloom
(d) Algal bloom

Answer: (d) Algal bloom


Question 10.
The world’s most problematic aquatic weed is also called
(a) Terror of delhi
(b) Terror of Mumbai
(c) Terror of Bangalore
(d) Terror of Bengal

Answer: (d) Terror of Bengal


Question 11.
DDT can cause
(a) eutrophication in aquatic plants
(b) biomagnification in aquatic plants
(c) cultural eutrophication in aquatic plants
(d) None of the Above

Answer: (b) biomagnification in aquatic plants


Question 12.
Sanitary landfill were adopted as the substitute for
(a) Sewage
(b) Biomagnification
(c) Eutrophication
(d) Open-burning dumps

Answer: (d) Open-burning dumps


Question 13.
The powder of recycled modified plastic is called
(a) Polythene
(b) polyblend
(c) Polyster
(d) None of the above

Answer: (b) polyblend


Question 14.
E-wastes are referred to
(a) radioactive waste
(b) Nuclear waste
(c) Can be both (a) and (b)
(d) Electronic waste

Answer: (d) Electronic waste


Question 15.
The greenhouse gases are
(a) Hydrogen and Oxygen
(b) Oxygen and nitrogen
(c) Helium and argon
(d) Carbondioxide and methane

Answer: (d) Carbondioxide and methane


Question 16.
The present average temperature of earth is
(a) 10°C
(b) 12°C
(c) 14°C
(d) 15°C

Answer: (d) 15°C

More MCQs for class 12 Biology Chapter 15

Question 1.
Which chemical substance affects the Ozone Layer?
(a) Chlorofluorocarbon
(b) Chlorine
(c) Hexafluorocarbon
(d) Molecular Carbon

Answer: (a) Chlorofluorocarbon


Question 2.
In Ozone Degradation which element acts as catalyst?
(a) Chlorine
(b) Flurine
(c) Oxygen
(d) Potassium

Answer: (a) Chlorine


Question 3.
Ozone Layer is found in :
(a) Stratosphere
(b) Lithosphere
(c) Troposphere
(d) Hemisphere

Answer: (a) Stratosphere


Question 4.
Acid Rain comes under which type of pollution?
(a) Water pollution
(b) Air pollution
(c) Soil pollution
(d) Sound Pollution

Answer: (c) Soil pollution


Question 5.
Environment (Protection) Act came into force in?
(a) 1986
(b) 1989
(c) 1992
(d) 1993

Answer: (c) 1992


Question 6.
Bhopal gas tragedy of 1884 took place because methyl isocyanate reacted with:
(a) DDT
(b) Ammonia
(c) CO2
(d) Water

Answer: (c) CO2


Question 7.
Chlorofluoro carbon are responsible for:
(a) Acid rain
(b) Ozone layer depletion
(c) Global warming
(d) Thermal inversion

Answer: (d) Thermal inversion


Question 8.
Fluoride pollution mainly affect:
(a) Teeth
(b) Kidney
(c) Brain
(d) Heart

Answer: (a) Teeth


Question 9.
Nutrient enrichment of water bodies causes:
(a) Stratification
(b) Eutrophication
(c) Succession
(d) None of these

Answer: (b) Eutrophication


Question 10.
Increased skin cancer and high mutation rate are due to:
(a) Acid Rain
(b) Ozone Depletion
(c) CO2 Pollution
(d) CO Pollution

Answer: (b) Ozone Depletion


Question 11.
Natural air pollutant are:
(a) Pollen Grains
(b) Gases of Volcanic Eruption
(c) Aerosol
(d) Fluorides

Answer: (b) Gases of Volcanic Eruption


Question 12.
Which one of the following is not a greenhouse gas?
(a) Methane
(b) CO2
(c) Chlorofluoro carbon
(d) Hydrogen

Answer: (d) Hydrogen


Question 13.
Minimata disease is caused by:
(a) ByChromium
(b) By Cadmium
(c) By Methyl mercury
(d) By Radioactive elements

Answer: (c) By Methyl mercury


Question 14.
Bluebaby syndrome results from:
(a) Excess of TDS
(b) Excess of DO
(c) Excess of chloride
(d) Methaemoglobin

Answer: (d) Methaemoglobin


Question 15.
A mutagenic pollutant is:
(a) Organophosphate
(b) Resines
(c) Hydrocarbons
(d) Nitrogen oxides

Answer: (c) Hydrocarbons


Question 16.
Pollutant which causes acid rain is:
(a) SO2
(b) CO2
(c) CO
(d) Hydrocarbon

Answer: (a) SO2


Question 17.
Rain is called acid rain, its pH is below:
(a) 7
(b) 6.5
(c) 6
(d) 5.6

Answer: (d) 5.6


Question 18.
Common indicator organism of water pollution is:
(a) Lemna pancicostata
(b) Eichhomia crassipes
(c) Escherichia coli
(d) Entamoeba histolytica

Answer: (c) Escherichia coli


Question 19.
Pollution of SO2 destroys:
(a) Lichen
(b) Fungi
(c) Algae
(d) Fish

Answer: (a) Lichen


Question 20.
Permissible noise levels in a residential area at night time is:
(a) 35 dB
(b) 40 dB
(c) 45 dB
(d) 50 dB

Answer: (c) 45 dB


Question 21.
Act formulated in 1996 was:
(a) Insecticide Act
(b) Air (Prevention and Control of Pollution) Act
(c) Water (Prevention and control of Pollution) Act
(d) Environment protection Act

Answer: (d) Environment protection Act

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro
Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

I Have Disabled the AdBlock Reload Now