MCQs of Biology Class 12 Chapter 2 Sexual Reproduction in Flowering Plants with answers PDF Download

Biology MCQs for Class 12 Chapter wise with Answers Download Free PDF: MCQs of biology class 12 Chapter 2 Sexual Reproduction in Flowering Plants is very important for the students who want to get good marks in their CBSE RBSE NCERT Board Exams. Neet MCQ

MCQs of Biology Class 12 Chapter 2 Sexual Reproduction in Flowering Plants with answers PDF Download

MCQs of Biology Class 12 Chapter 2 Sexual Reproduction in Flowering Plants with answers PDF Download

Question 1.
What is the function of filiform apparatus in an angiospermic embryo sac?
(a) Brings about opening of the pollen tube
(b) Guides the pollen tube into a synergid
(c) Prevents entry of more than one pollen tube into a synergid
(d) None of these
Answer:
(b) Guides the pollen tube into a synergid


Question 2.
The female gametophyte of a typical dicot at the time of fertilisation is
(a) 8 – celled
(b) 7 – celled
(c) 6 – celled
(d) 5 – celled
Answer:
(b) 7 – celled


Question 3.
Polygonum type of embryo sac is
(a) 8 – nucleate, 7 – celled
(b) 8 – nucleate, 8 – celled
(c) 7 – nucleate, 7 – celled
(d) 4 – nucleate, 3 – celled
Answer:
(a) 8 – nucleate, 7 – celled


Question 4.
Both chasmogamous and cleistogamous flowers are present in
(a) Helianthus
(b) Commelina
(c) Rosa
(d) Gossypium
Answer:
(b) Commelina


Question 5.
Even in absence of pollinating agents seed-setting is assured in
(a) Commelina
(b) Zostera
(c) Salvia
(d) Fig

Answer:
(a) Commelina


Question 6.
Male and female flowers are present on different plants (dioecious) to ensure xenogamy, in
(a) papaya
(b) bottle gourd
(c) maize
(d) all of these.
Answer:
(a) papaya


Question 7.
Feathery stigma occurs in
(a) pea
(b) wheat
(c) Datura
(d) Caesalpinia
Answer:
(b) wheat


Question 8.
Plants with ovaries having only one or a few ovules are generally pollinated by
(a) bees
(b) butterflies
(c) birds
(d) wind
Answer:
(d) wind


Question 9.
Which of the following is not a water pollinated plant ?
(a) Zostera
(b) Vallisneria
(c) Hydrilla
(d) Cannabis
Answer:
(d) Cannabis


Question 10.
Spiny or sticky pollen grains and large, attractively coloured flowers are associated with
(a) hydrophily
(b) entomophily
(c) ornithophily
(d) anemophily
Answer:
(b) entomophily


Question 11.
Endospermic seeds are found in
(a) castor
(b) barley
(c) coconut
(d) all of these
Answer:
(d) all of these


Question 12.
In albuminous seeds, food is stored in _______ and in non albuminous seeds, it is stored in _______.
(a) endosperm, cotyledons
(b) cotyledons, endosperm
(c) nucellus, cotyledons
(d) endosperm, radicle
Answer:
(a) endosperm, cotyledons


Question 13.
Persistent nucellus is called as _______ and is found in _______.
(a) perisperm, black pepper
(b) perisperm, groundnut ‘
(c) endosperm, black pepper
(d) endosperm groundnut
Answer:
(a) perisperm, black pepper


Question 14.
Indentify the wrong statement regarding post-fertilisation development.
(a) The ovary wall develops into pericarp.
(b) The outer integument of ovule develops into tegmen.
(c) The fusion nucleus (triple nucleus) develops into endosperm.
(d) The ovule develops into seed.
Answer:
(b) The outer integument of ovule develops into tegmen.


Question 15.
Polyembryony commonly occurs in
(a) banana
(b) tomato
(c) potato
(d) citrus.
Answer:
(d) citrus.


Question 16.
An embryo may sometimes develop from any cell of embryo sac other than egg. It is termed as
(a) apospory
(b) apogamy
(c) parthenogenesis
(d) parthenocarpy
Answer:
(b) apogamy


Question 17.
Embryo sac is to ovule as _______ is to an anther.
(a) Stamen
(b) filament
(c) pollen grain
(d) androecium
Answer:
(c) pollen grain


Question 18.
The outermost and innermost wall layers of microsporangium in an anther are respectively
(a) endothecium and tapetum
(b) epidermis and endodermis
(c) epidermis and middle layer
(d) epidermis and tapetum.
Answer:
(d) epidermis and tapetum.


Question 19.
During microsporogenesis, meiosis occurs in
(a) endothecium
(b) microspore mother cells
(c) microspore tetrads
(d) pollen grains
Answer:
(b) microspore mother cells


Question 20.
From among the sets of terms given below, identify those that are associated with the gynoecium.
(a) Stigma, ovule, embryo sac, placenta
(b) Thalamus, pistil, style, ovule
(c) Ovule, ovary, embryo sac, tapetum
(d) Ovule, stamen, ovary, embryo sac
Answer:
(a) Stigma, ovule, embryo sac, placenta


Question 21.
Science of cultivation, breeding, marketing and arrangement of flowers is called
(a) arboriculture
(b) floriculture
(c) horticulture
(d) anthology
Answer:
(b) floriculture


Question 22.
Nonessential floral organs in a flower are
(a) sepals and petals
(b) anther and ovary
(c) stigma and filament
(d) petals only.
Answer:
(a) sepals and petals


Question 23.
The stamens represent
(a) microsporangia
(b) male gametophyte
(c) male gametes
(d) microsporophylls.
Answer:
(d) microsporophylls


Question 24.
Anther is generally
(a) monosporangiate
(b) bisporangiate
(c) letrasporangiate
(d) trisporangiate.
Answer:
(c) letrasporangiate


Question 25.
The anther wall consists of four wall layers where
(a) tapetum lies just inner to endothecium
(b) middle layers lie between endothecium and tapetum
(c) endothecium lies inner to middle layers
(d) tapetum lies next to epidermis.
Answer:
(b) middle layers lie between endothecium and tapetum


Question 26.
The innermost layer of anther is tapetum whose function is
(a) dehiscence
(b) mechanical
(c) nutrition
(d) protection.
Answer:
(c) nutrition


Question 27.
Callase enzyme which dissolves callose of pollen tetrads to separate four pollens is provided by
(a) pollens
(b) tapetum
(c) middle layers
(d) endothecium.
Answer:
(b) tapetum


Question 28.
In angiosperms various stages of reductional division can best be studied in
(a) young anthers
(b) mature anthers
(c) young ovules
(d) endosperm cells.
Answer:
(a) young anthers


Question 29.
Study of pollen grains is called
(a) micrology
(b) anthology
(c) palynology
(d) pomology
Answer:
(c) palynology


Question 30.
Several pollen grains form a unit designated as pollinium in Family
(a) Asteraceae
(c) Asclepiadaceae Pollen
(b) Cucurbitaceae
(d) Brassicaceae
Answer:
(c) Asclepiadaceae Pollen


Question 31.
Triple fusion in Capsella bursa pastoris is fusion of male gamete with
(a) egg
(b) synergid
(c) secondary nucleus
(d) antipodal.
Answer:
(c) secondary nucleus


Question 32.
Double fertilisation was first discovered in 1898 by _______ in Fritillaria and Lilium.
(a) Nawaschin
(b) Strasburger
(c) Amici
(d) Focke
Answer:
(a) Nawaschin


Question 33.
If an endosperm cell of an angiosperm contains 24 chromosomes, the number of chromosomes in each cell of the root will be
(a) 8
(b) 4
(c) 16
(d) 24
Answer:
(c) 16


Question 34.
The cells of endosperm have 24 chromosomes. What will be the number of chromosomes in the gametes ?
(a) 8
(b) 16
(c) 23
(d) 32
Answer:
(a) 8


Question 35.
The true embryo develops as a result to fusion of
(a) two polar nuclei of embryo sac
(b) egg cell and male gamete
(c) synergid and male gamete
(d) male gamete and antipodals.
Answer:
(b) egg cell and male gamete


Question 36.
Father of Indian embryology is
(a) P. Maheshwari
(b) Swaminathan
(c) R. Misra
(d) Butler
Answer:
(a) P. Maheshwari


Question 37.
The portion of embryonal axis between plumule (future shoot) and cotyledons is called
(a) hypocotyl
(b) epicotyl
(c) coleorhiza
(d) coleoptile.
Answer:
(b) epicotyl


Question 38.
Coleoptile and coleorhiza are the protective sheaths _______ covering _______ and _______ respectively.
(a) plumule, epicotyl
(b) radicle, plumule
(c) plumule, radicle
(d) radicle, hypocotyl
Answer:
(c) plumule, radicle


Question 39.
_______ is not an endospermic seed.
(a) Pea
(b) Castor
(c) Maize
(d) Wheat
Answer:
(a) Pea


Question 40.
Endosperm is completely consumed by the developing embryo in
(a) pea and groundnut
(b) maize and castor
(c) castor and groundnut
(d) maize and pea.
Answer:
(a) pea and groundnut


Question 41.
Pollen grain is a
(a) megaspore
(b) microspore
(b) microspore
(d) microsporangium.
Answer:
(b) microspore


Question 42.
How many pollen mother cells should undergo meiotic division to produce 64 pollen grains ?
(a) 64
(b) 32
(c) 16
(d) 8
Answer:
(c) 16


Question 43.
How many meiotic divisions are required for the formation of 100 pollen grains ?
(a) 100
(b) 50
(c) 25
(d) 26
Answer:
(c) 25


Question 44.
One of the most resistant biological material present in the exine of pollen grain is
(a) pectocellulose
(b) sporopollenin
(c) suberin
(d) cellulose.
Answer:
(b) sporopollenin


Question 45.
What is the function of germ pore ?
(a) Emergence of radicle
(b) Absorption of water for seed germination
(c) Initiation of pollen tube
(d) All of these .
Answer:
(c) Initiation of pollen tube


Question 46.
_______of the pollen grain divides to form two male gametes.
(a) Vegetative cell
(b) Generative cell
(c) Microspore mother cell
(d) None of these
Answer:
(b) Generative cell


Question 47.
The three cells found in a pollen grain when it is shed at 3-celled stage are
(a) 1 vegetative cell, 1 generative cell, 1 male gamete
(b) 1 vegetative cell, 2 male gametes
(c) 1 generative cell, 2 male gametes
(d) either (a) or (b).
Answer:
(b) 1 vegetative cell, 2 male gametes


Question 48.
Megasporangium along with its protective integuments is called
(a) ovary
(b) ovule
(c) funicle
(d) chalaza
Answer:
(b) ovule


Question 49.
Mature ovules are classified on the basis of funiculus. If micropyle comes to lie close to the funiculus the ovule is termed as
(a) orthotropous
(b) anatropous
(c) hemitropous
(d) campylotropous
Answer:
(b) anatropous


Question 50.
When micropyle, chalaza and hilum lie in a straight line, the ovule is said to be
(a) anatropous
(b) orthotropous
(c) amphitropous
(d) campylotropous.
Answer:
(b) orthotropous


Question 51.
Fragrant flowers with well developed nectaries are an adaptation for
(a) hydrophily
(b) anemophily
(c) entomophily
(d) none of these
Answer:
(c) entomophily


Question 52.
Pollen kitt is generally found in
(a) anemophilous flowers
(b) entomophilous flowers
(c) ornithophilous flowers
(d) malacophilous flowers
Answer:
(b) entomophilous flowers


Question 53.
Which of these is a condition that makes flowers invariably autogamous ?
(a) Dioecy
(b) Self incompatibility
(c) Cleistogamy
(d) Xenogamy
Answer:
(c) Cleistogamy


Question 54.
Heterostyly as a contrivance for cross-pollination is found in
(a) Pennisetum
(b) Impatiens
(c) Primula vulgaris
(d) Oenothera
Answer:
(c) Primula vulgaris


Question 55.
The part of gynoecium that determines the compatible nature of pollen is
(a) stigma
(b) style
(c) ovary
(d) synergids
Answer:
(a) stigma


Question 56.
Part of the gynoecium which receives the pollen is called
(a) style
(b) stigma
(c) ovule
(d) ovary
Answer:
(b) stigma


Question 57.
Growth of pollen tube towards embryo sac is
(a) chemotropic
(b) thigmotaxis
(c) geotropic
(d) none of these
Answer:
(a) chemotropic


Question 58.
During the process of fertilisation the pollen tube of the pollen grain usually enters the embryo sac through
(a) integument
(b) nucellus
(c) chalaza
(d) micropyle
Answer:
(d) micropyle


Question 59.
Fusion of one of the male gametes with egg nucleus is referred to as
(a) generative fertilisation
(b) syngamy
(c) vegetative fertilisation
(d) both (a) and (b)
Answer:
(d) both (a) and (b)


Question 60.
The total number of nuclei involved in double fertilisation in angiospersm are
(a) two
(b) three
(c) four
(d) five
Answer:
(d) five


More 12 MCQs Question for class 12 Biology Chapter 2

Question 1.
In a type of apomixis known as adventive embryony, embryos develop directly from the
(a) Nucellus or integuments
(b) Zygote
(c) Synergids or antipodals in an embryo sac
(d) Accessory embryo sacs in the ovule

Answer: (a) Nucellus or integuments


Question 2.
In some plants anthers and stigma grow and mature at same time. This phenomenon is called
(a) Homogamy
(b) Syngamy
(c) Allogamy
(d) Fusion

Answer: (a) Homogamy


Question 3.
In which one pair both the plants can be vegetatively propagated by leaf segments?
(a) Agave and Kalanchoe
(b) Bryophyllum and Kalanchoe
(c) Asparagus and Bryophyllum
(d) Chrysanthemum and Agave

Answer: (b) Bryophyllum and Kalanchoe


Question 4.
Through which cell of the embryo sac, does the pollen . tube enter the embryo sac?
(a) Egg cell
(b) Persistant synergid
(c) Degenerated synergid
(d) Central cell

Answer: (c) Degenerated synergid


Question 5.
Anthersis is a phenomenon which refers to
(a) Formation of pollen
(b) Development of anther
(c) Opening of flower bud
(d) Reception of pollen by stigma

Answer: (c) Opening of flower bud


Question 6.
The pollen tube usually enters the embryosac
(a) Through one of the synergids
(b) By directly penetrating the egg
(c) Between one synergid and central cell
(d) By Jtnocking off the antipodal cells

Answer: (a) Through one of the synergids


Question 7.
Milky water of tender coconut is
(a) Liquid gametes
(b) Liquid nucellus
(c) Liquid female gametophyte
(d) Liquid endosperm

Answer: (d) Liquid endosperm


Question 8.
The aleurone layer in maize grain is specially rich in :
(a) Starch
(b) Lipids
(c) Auxims
(d) Proteins

Answer: (d) Proteins


Question 9.
Pollen grains are able to withstand extremes of temperature and dissication because their exine is composed of
(a) Cutin
(b) Suberin
(c) Sporopollenin
(d) Callose

Answer: (c) Sporopollenin


Question 10.
Fertilization is depicted by the condition
(a) N → 2N
(b) 2N → N
(c) 2N → 4N
(d) 4N → 2N

Answer: (a) N → 2N


Question 11.
What is the direction of micropyle in anatropous ovule?
(a) Upward
(b) Downward
(c) Right
(d) Left

Answer: (b) Downward


Question 12.
Vegetative propagation by bulbils occur in
(a) Agave
(b) Gingiber
(c) Vallisneria
(d) Curcuma

Answer: (a) Agave


Question 13.
The arrangement of megaspores in a tetrad in an Angiosperm is
(a) Decussate
(b) Tetrahedral
(c) Linear
(d) Isobilateral

Answer: (c) Linear


Question 14.
In angiosperms all the four microspores of tetrad are covered by a layer which is formed by
(a) Pectocellulose
(b) Callose
(c) Cellullose
(d) Sporopollenin

Answer: (b) Callose


Question 15.
The sexual reproduction in plants was first reported by
(a) Nawaschin
(b) Camererius
(c) Hanstein
(d) Amici

Answer: (b) Camererius


Fill in the Blanks

Question 1.
Bryophyllum is the best example of propagation by ………………

Answer: eaf


Question 2.
Fertilization in angiosperms is referred to as ……………… fertilization.

Answer: double


Question 3.
Inside ovary, ovules develop, form a special tissue called ………………

Answer: placenta


Question 4.
Aliuminous seeds store reserve food material in ………………

Answer: endosperm


Question 5.
Each microspore mother cell has ……………… of chromosomes and therefore is ………………

Answer: 2n, diploid


Question 6.
The ……………… direct the growth of pollen tube towards egg apparatus by secreting some chemical substances.

Answer: synergids


Question 7.
Stem cuttings are frequently used for ………………

Answer: vegetative propagation


Question 8.
Mustard and tomato are examples of ……………… flower.

Answer: hypogynous


Question 9.
Spike with unisexual flowers is called ………………

Answer: catkin


Question 10.
In Calotropis, all the microspores of anther lobe remain united to form ………………

Answer: pollenium.


Write True or False

Question 1.
Only meiotic divisions are involved in. asexual reproduction.

Answer: False


Question 2.
Coriander has compound Unibel type inflorescence.

Answer: True


Question 3.
Cross-pollination requires abiotic or biotic agent.

Answer: True


Question 4.
Coleoptile is the sheath covering of plumule.

Answer: True


Question 5.
Within each ovule a haploid embryo sac usually containing 7 nuclei is formed.

Answer: False


Question 6.
A population of genetically identical plants derived from an individual is called a seed.

Answer: False


Question 7.
In Vallisneria the male flowers are released in air.

Answer: False


Question 8.
Synga my means fusion of gametes.

Answer: True


Question 9.
In plants, meiosis occurs in pollen grain.

Answer: False


Question 10.
A clone is a group of individual obtained through vegetative propagation.

Answer: True


One Word Answers

Question 1.
Name the outer covering of seed.

Answer: Testa


Question 2.
The female gametophyte of flowering plants that contains an egg cell.

Answer: Embryosac


Question 3.
Give one example of non-endospermic dicot seed.

Answer: Pea


Question 4.
The nutritive layer of anther wall which provides nourishment to the developing microspores.

Answer: Tapetum


Question 5.
Dispersal of fruits and seeds through water is termed as.

Answer: Hydrochory


Question 6.
Name the sheath covering of plumule.

Answer: Coleoptile


Question 7.
What is pomalogy?

Answer: Study of fruits and their cultivation


Question 8.
Name the process of the formation of microspores from microspore mother ceils.

Answer: Microsporcgenesis


Question 9.
Name a cultivated plant in which neither fruits nor seeds are formed.

Answer: Sugarcane


Question 10.
The areas on the surface of the pollen where exine is very thin or absent.

Answer: Aperture


Match the Following

Column IColumn II
A. Parthenocarpy1. Tepal
B. Tissue culture2. Edible banana
C. Perianth3. Scion
D. Grafting4. Ground nut
E. Non-endospermous seed5. Callus

Answer:

Column IColumn II
A. Parthenocarpy2. Edible banana
B. Tissue culture5. Callus
C. Perianth1. Tepal
D. Grafting3. Scion
E. Non-endospermous seed4. Ground nut
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro
Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

I Have Disabled the AdBlock Reload Now