MCQs of Biology Class 12 Chapter 7 Evolution with answers PDF Download

Biology MCQs for Class 12 Chapter wise with Answers Download Free PDF: MCQs of biology class 12 Chapter 7 Evolution is very important for the students who want to get good marks in their CBSE RBSE NCERT Board Exams. Neet MCQ

MCQs of Biology Class 12 Chapter 7 Evolution with answers PDF Download

MCQs of Biology Class 12 Chapter 7 Evolution with answers PDF Download

Question 1.
Missing link in evolution is:
(a) Pheretima
(b) Limulus
(c) Peripatus
(d) Archaeopterys

Answer: (d) Archaeopterys


Question 2.
Hardy-Weinberg principle explains :
(a) Chromosomal
(b) Genetic drift
(c) Genetic equilibrium
(d) All of these

Answer: (c) Genetic equilibrium


Question 3.
As per Neo-Darwinism, which is mainly responsible for evolution?
(a) Mutation
(b) Natural drift
(c) Both of these
(d) All of these

Answer: (b) Natural drift


Question 4.
Dispersal of population depends on:
(a) On immigration
(b) On Emigration
(c) On Migration
(d) All of these

Answer: (d) All of these


Question 5.
Evolutionary history of an organism is known as:
(a) Ontogeny
(b) Phytogeny
(c) Ancestry
(d) Palaentolgy

Answer: (b) Phytogeny


Question 6.
Book ‘Philosophique Zoologique’ was written by:
(a) Lamarck
(b) Mendel
(c) Darwin
(d) Hugo-devries

Answer: (a) Lamarck


Question 7.
Which one of the following phenomenon supports Darwin’s concept of natural selection in organic evolution?
(a) Development of transgenic animals
(b) Production of‘Dolly the sheep’ by cloning
(c) Prevalence of pesticide resistant insects
(d) Development of organs from ‘Stem cells’ for organ transplantation

Answer: (c) Prevalence of pesticide resistant insects


Question 8.
The biogenetic law of Haeckel is:
(a) Ominis vivum-e-eellula
(b) Omminis cellula-e-cellula
(c) Ontogeny repeats phytogeny
(d) Phytogeny repeats ontogeny

Answer: (c) Ontogeny repeats phytogeny


Question 9.
Wings of Butterfly and birds are:
(a) Vestigial organs
(b) Analogous organs
(c) Homologous organs
(d) Both (a) and (b)

Answer: (b) Analogous organs


Question 10.
Theory of Pangenesis was given by:
(a) Darwin
(b) Lamarck
(c) Weismann
(d) DeVries

Answer: (a) Darwin

MCQs for class 12 Biology Chapter 7

Question 1.
Life on earth appeared
(a) 800 million years after the formation of the earth
(b) 700 million years after the formation of he earth
(c) 600 million years after the formation of the earth
(d) 500 million years after the formation of the earth

Answer

Answer: (a) 800 million years after the formation of the earth


Question 2.
The scientist who demonstrated experiments that life comes only from pre-existing life was
(a) Darwin
(b) Mendel
(c) Louis Pasteur
(d) Oparin

Answer

Answer: (c) Louis Pasteur


Question 3.
Name the Russian scientist who proposed that the first form of life could come from pre-existing non living organic molecules and that the formation of life was preceded by chemical evolution.
(a) Darwin
(b) Mendel
(c) Louis Pasteur
(d) Oparin

Answer

Answer: (d) Oparin


Question 4.
Name the English scientist who proposed the same idea that the Russian scientist proposed
(a) Oparin
(b) Haldane
(c) Darwin
(d) Mendel

Answer

Answer: (b) Haldane


Question 5.
Which scientist concluded that existing living forms share similarities to varying degrees not only among themselves but also with life forms that existed millions of years ago?
(a) Darwin
(b) Haldene
(c) Oparin
(d) Mendel

Answer

Answer: (a) Darwin


Question 6.
The name of the naturalist who worked in Malay Archepelago regarding evolution is
(a) Darwin
(b) Alfred Wallace
(c) Haldene
(d) Oparin

Answer

Answer: (b) Alfred Wallace


Question 7.
Homology indicates
(a) Common structure
(b) Common organs
(c) Common brain
(d) Common ancestry

Answer

Answer: (d) Common ancestry


Question 8.
Homology is based on
(a) Divergent evolution
(b) Natural evolution
(c) Unnatural evolution.
(d) None of the above

Answer

Answer: (a) Divergent evolution


Question 9.
Use of herbicides, pesticides etc. has resulted in
(а) More varieties in a much lesser time scale
(b) Less varieties in a much lesser time scale
(c) Resistant varieties in a much lesser time scale
(d) None of the above

Answer

Answer: (c) Resistant varieties in a much lesser time scale


Question 10.
Biological evolution is
(a) Evoluion by natural selection
(b) Evolution by unnatural selection
(c) Could be both (a) and (b)
(d) None of the above

Answer

Answer: (a) Evoluion by natural selection


Question 11.
The work of ……………. on population influenced Darwin.
(a) Mendel
(b) Lamarck
(c) Malthus
(d) None of the above

Answer

Answer: (c) Malthus


Question 12.
The French naturalist who said that evolution of life forms had occurred but driven by use and disuse of organs is
(a) Lamarch
(b) Malthus
(c) Mendel
(d) Darwin

Answer

Answer: (a) Lamarch


Question 13.
The scientist who believed mutation caused speciation and hence called it saltation is
(a) Darwin
(b) Mendel
(c) de Vries
(d) Hardy

Answer

Answer: (c) de Vries


Question 14.
The principle that says that allele frequencies in a population are stable and is constant from generation to generation is
(a) Hardy-Weinberg Principle
(b) Charles Darwin Principle
(c) de Vries Principle
(d) Lamarch Principle

Answer

Answer: (a) Hardy-Weinberg Principle


Question 15.
The first cellular form of life appeared on earth in about
(a) 3000 mya
(b) 2500 mya
(c) 2000 mya
(d) 1500 mya

Answer