MCQs of English Class 12 Chapter 1 Vistas The Third Level with answer

MCQs of English Class 12 Chapter 1 Vistas : Chapter Wise MCQ Questions for Class 12 English Chapter 1 Vistas The Third Level with Answers of Flamingo, Vistas PDF Free Download here according to the latest CBSE RVBSE and Other State Board syllabus and NCERT Books curriculum.

MCQs of English Class 12 Chapter 1 Vistas

MCQs of English Class 12 Chapter 1 Vistas The Third Level with answer PDF Download

Students can practice CBSE RBSE and Other State Board Class 12 English MCQs Chapter 1 Vistas The Third Level Multiple Choice Questions with Answers of Flamingo, Vistas for good marks in the examination.

1). Who is the writer of the story “The Third Level” ?

A- Jack Finney
B- Alphonse daudet 
C- Anees jung 
D- None 

Ans- A

2). Who is the central character of the story ?

A- Franz  
B- Charley
C- Roger 
D- Saheb  

Ans- B

3). What does Charley not admit ?

A- that the Earth is round
B- that the sun rises in the East
C- that the Grand Central Station is in New York
D- that the Grand Central station has only two levels 

Ans- D

4 ). What happened when Charley reach when once he got into a mile-long tunnel ?

A- he reached a park
B- he remained there
C- he came up in the lobby of a hotel (d
D- he reached a school

Ans- C

5). What happens when one day Charley is in a hurry to catch the train ?

A- he misses the train
B- he reaches the third level
C- he reaches heaven
D- he reaches a village 

Ans- B

6). What is the information booth at the third level made of ?

A- Wood
B- Concrete
C- Steel
D- cloth  

Ans- A

7). What does Charley realize when he finds everyone wearing old fashioned clothes ?

A- People Are Old Fashioned
B- They Are Actors
C- He Reached The Past
D- None  

Ans- C

8). How does Charley make sure that he has reached the past ?

A- he sees the sign boards
B- he asks a passenger
C- the policeman tells him
D- he sees the date on the current newspaper 

Ans- D

9). When Charley knows that he has slipped into the past, where does he want to go ?

A- to Chicago
B- to Iceland
C- to New York
D- to Galesburg, Illinois

Ans- D

10). When did Charley live in Galesburg ?

A- in his childhood
B- when he worked in an office
C- in his college days
D- in his old age 

Ans- A

11). Charley wants to purchase tickets for _______________

A- Galesburg
B- America
C- New York
D- The US

Ans- A

12). Why does the booking clerk threaten to get Charley arrested ?

A- he thinks Charley is a thief 
B- he thinks Charley is a robber
C- Charley tried to rob him
D- he thought that the notes offered by Charley were fake

Ans- D

13). How does Charley come back to the present ?

A- the booking clerk pushes him 
B- he falls on the platform
C- he rushes from the booking window 
D- his wife calls him 

Ans- C

14). To whom does Charley talk about the third level ?

A- a policeman
B- his psychiatrist friend
C- Sam Weiner
D-  both (b) & (c) 

Ans- D

15). What does Charley’s psychiatrist friend think about Charley when he talks about the third level ?

A-  Charley is sad
B- Charley is mad
C- Charley is befooling him
D- Charley has been day-dreaming

Ans- D

16). Why does Charley buy old currency notes ?

A- he is fond of collecting old notes
B- he likes such notes
C- he wants to use the notes in the third level
D- he wants to give notes to one of his friends 

Ans- C

17). In which year of the past does Charley want to go ?

A- 1894
B- 1857
C- 1917
D- 1760 

Ans- A

18). One of Charley’s friends disappears, what is his name ?

A- Sam Weiner
B- Wam Seiner
C- Doe Weiner
D- None 

Ans- A

19). How does Charley come to know that Sam Weiner has slipped into the past ?

A- from his wife
B- from the police
C- from another friend
D- from an old day postage cover

Ans- D

20). In his letter what does Sam Weiner urge Charley to do ?

A- to remain in present
B- to find the third level and come there with his wife
C- to report the matter to the police
D- to run away

Ans- B

21). Who is Sam Weiner ?

A- Charley’s friend
B- a psychiatrist friend
C- Charley’s brother
D- both (a) & (b) 

Ans- D

22). What is the name of Charley’s wife ?

A- Darwin
B- Pursia
C- Louisa
D- Jessica 

Ans- C

23). How Old Was Charley ?

A- 30 years
B- 31 years
C- 32 years
D- 34 years 

Ans- B

24). What is the meaning of “waking dream wish fulfilment”?

A- a pleasant wish that one wants to happen
B- a pleasant wish that takes one to the future
C- a pleasant wish which inspires to work 
D- a pleasant wish that makes one forget past

Ans- A

25). What is the theme of the lesson?

A- human tendency of escapism from the harsh reality of the present
B- time travelling
C- self destruction for the benefits of others
D- destiny overpowers one’s action 

Ans- A

26). Sam had purchased old style currency for ………… dollars.

A- One thousand 
B- Eight thousand
C- Eight hundred
D- Nine hundred

Ans- C

27). Who has signed that letter which Charley found in his stamp collection ? 

A- Charley’s wife
B- Charley’s father
C- Sam
D- None of the above

Ans- C

28). Why did The clerk refuse to accept money ?

A- Clerk Refused To Accept Money Because It Was Currency Of Modern Times
B- Because It Was Old Currency 
C- Both A And B 
D- None  

Ans- A

29). The reason reaching the third level by the narrator is

A- The third level was recently made.
B- He has been using third level daily
C- He wanted to explore new things
D- He wanted to escape from worries and tensions

Ans- D

30). Why did Sam want to start hay, feed and grain business in 1894 ?

A- Hated his current profession
B-  Wanted to escape the frustration of modern life
C- Wanted to leave his friend’s company
D-  Wanted to earn more money

Ans- B

31). The phrase” try to skin” means _____

A-  Try to cheat
B- Try to conceal
C- Try to show
D- Try to clarify

Ans- A

32). What do you mean by temporary refuge ?

A- Shelter for short time
B- Shelter for long time
C- Shelter home
D-  Shelter

Ans- A

33). Charley decided to go to Galesburg to____

A- Find peace 
B- Buy the things cheaper
C- Meet Sam
D- Meet his grand father

Ans- A

34). According to Sam, the __________ is full of insecurity, fear, war and worries.

A- World 
B- Galesburg 
C- Charley 
D- None

Ans- A

35). It so happened that entered into a mile long __________________ and came out in the lobby of Roosevelt Hotel

A- tunnel
B- Route 
C- Room 
D- Hotel  

Ans- A

36). What was Sam invited for according to the letter ?

A- for a party
B- for a wedding 
C-  for a birthday party
D- for a lemonade party

Ans- D

37). What convinced Charly that he had reached the Third Level Grand Central Station and not the second level ?

A- A different world of gas lights and brass spittoons
B-  beards and mustaches of 1894
C-  newspaper with a date June 11, 1894
D-  All of these

Ans- D

38). What did Charley find in his stamp collection ?

A-  Medicines 
B- New letters 
C-  old letters
D- First day cover

Ans- D

39). What was the strangest thing at The Third Level ?

A- Beards
B-  Mustaches
C-  dresses
D- The corridor that led him into the past.

Ans- D

40). What is First Day Cover ?

A- A new stamp gets the Postmark and date
B-  A gift
C-  A gift wrapper
D-  A gift wrapped in a beautiful wrapper

Ans- A

41). Does the Third Level really exist at Grand Station ?

A-  Yes
B- yes, there were 3 levels
C- No, there were only two levels at the station
D-  None

Ans- C

42). Who was sam in The Third Level ?

A- a doctor
B- a friend
C- a psychiatrist and a friend of Charley
D-  None

Ans- C

43). Who had sent that ‘First Day cover and when ?

A-  Sam’s father
B- Sam’s uncle
C- Sam’s friend
D- Sam a psychiatrist in 1894

Ans- D

44). What happens when Charley enters the Grand Central Station ?

A- He finds a huge tree like Station
B-  new staircases, corridors and tunnels
C- tree keeps spreading its roots throwing rooms and windows
D-  All of these

Ans- D

45). What was the Third Level ?

A- a third tier on the station
B-  a third storey on the station
C-  an imaginary discovery of the narrator’s mind
D-  none

Ans- C

46). How many levels were there in grand central ?

A- Two
B- One
C- Three
D- Five

Ans- A

MCQ Questions for Class 12 English with Answers Flamingo

MCQ Questions for Class 12 English with Answers Flamingo Prose

  1. Class 12 MCQ Questions Chapter 1 The Last Lesson
  2. Class 12 MCQ Questions Chapter 2 Lost Spring
  3. Class 12 MCQ Questions Chapter 3 Deep Water
  4. Class 12 MCQ Questions Chapter 4 The Rattrap
  5. Class 12 MCQ Questions Chapter 5 Indigo
  6. Class 12 MCQ Questions Chapter 6 Poets and Pancakes
  7. Class 12 MCQ Questions Chapter 7 The Interview
  8. Class 12 MCQ Questions Chapter 8 Going Places

MCQ Questions for Class 12 English with Answers Flamingo Poems

  1. Class 12 MCQ Questions Chapter 1 My Mother at Sixty-six
  2. Class 12 MCQ Questions Chapter 2 An Elementary School Classroom in a Slum
  3. Class 12 MCQ Questions Chapter 3 Keeping Quiet
  4. Class 12 MCQ Questions Chapter 4 A Thing of Beauty
  5. Class 12 MCQ Questions Chapter 5 A Roadside Stand
  6. Class 12 MCQ Questions Chapter 6 Aunt Jennifer’s Tigers  

MCQ Questions for Class 12 English with Answers Vistas

  1. Class 12 MCQ Questions Chapter 1 The Third Level
  2. Class 12 MCQ Questions Chapter 2 The Tiger King
  3. Class 12 MCQ Questions Chapter 3 Journey to the End of the Earth
  4. Class 12 MCQ Questions Chapter 4 The Enemy
  5. Class 12 MCQ Questions Chapter 5 Should Wizard Hit Mommy
  6. Class 12 MCQ Questions Chapter 6 On the Face of it
  7. Class 12 MCQ Questions Chapter 7 Evans Tries an O-level
  8. Class 12 MCQ Questions Chapter 8 Memories of Childhood  

Leave a Comment