MCQs of English Class 12 Chapter 2 Prose Lost Spring with answer

MCQs of English Class 12 Chapter 2 Prose : Chapter Wise MCQ Questions for Class 12 English Chapter 2 Prose Lost Spring with Answers of Flamingo, Vistas PDF Free Download here according to the latest CBSE RVBSE and Other State Board syllabus and NCERT Books curriculum.

MCQs of English Class 12 Chapter 2 Prose : Chapter Wise MCQ Questions for Class 12 English Chapter 2 Prose Lost Spring with Answers of Flamingo, Vistas PDF Free Download here according to the latest CBSE RVBSE and Other State Board syllabus and NCERT Books curriculum.

MCQs of English Class 12 Chapter 2 Prose

MCQs of English Class 12 Chapter 2 Prose Lost Spring

Students can practice CBSE RBSE and Other State Board Class 12 English Chapter 2 Prose Lost Spring MCQs Multiple Choice Questions with Answers of Flamingo, Vistas for good marks in the examination.

Q1. Which of the objects below best serves as a symbol of an Indian woman’s `suhag’?

(i) bindi
(ii) sindoor
(iii) bangles
(iv) henna-dyed hands

(iii) bangles


Q2. What is the central theme of the story Lost Spring?

(i) Pitiable Poor children and their lost childhood
(ii) garbage
(iii) Saheb and Mukesh
(iv) Spring Season

(i) Pitiable Poor children and their lost childhood


Q3. Firozabad is the center of which industry?

(i) cotton industry
(ii) furniture industry
(iii) textile industry
(iv) glassblowing industry

(iv) glassblowing industry


Q4. What bothers the author most about the bangle makers?

(i) the stigma of poverty and caste
(ii) the affluence of the landlords
(iii) the behaviour of the factory owners
(iv) the labour laws

(i) the stigma of poverty and caste


Q5. What does the author analyze in the story?

(i)Rich people
(ii) garbage
(iii) Poor children and their exploitation
(iv) her works

(iii) Poor children and their exploitation


Q6. Mukesh wants to learn to become a motor mechanic by

(i) finding a tutor
(ii) going to a garage to learn
(iii) by reading books
(iv) by joining a school

(ii) going to a garage to learn


Q7. What was the profession of Mukesh’s father before he became a bangle-maker?

(i) tailor
(ii) carpenter
(iii) plumber
(iv) Mason


Q8. What forces the children to live a life of exploitation?

(i) greed
(ii) Extreme Poverty
(iii) peers
(iv) parents

(ii) Extreme Poverty


Q9. What bothers the author most about the bangle makers?

(i) the stigma of poverty and caste
(ii) the affluence of the landlords
(iii) the behaviour of the factory owners
(iv) the labour laws

(i) the stigma of poverty and caste


Q10. he frail woman in Mukesh’s house is his

(i) mother
(ii) elder brother’s wife
(iii) wife
(iv) niece

(ii) elder brother’s wife


Q11. If laws were to be enforced, it would bring about change and relief in the lives of about

(i) ten thousand children
(ii) twenty thousand children
(iii) hundred children
(iv) a thousand children

(ii) twenty thousand children


Q12. Bangle industry flourishes in the town of

(i) Ferozepur
(ii) Firozabad
(iii) Ferozgarh
(iv) Farukhabad

(ii) Firozabad


Q13. According to the author what was garbage for the parents?

(i) Means of entertainment
(ii) means of joy
(iii) Means of sorrow
(iv) Means of survival


Q14. Mukesh belonged to a family of

(i) farmers
(ii) rag-pickers
(iii) bangle makers
(iv) motor mechanics

(iii) bangle makers


Q15. According to the author what was garbage for the children ?

(i) Means of entertainment
(ii) Means of timepass
(iii) Means of playing
(iv) a wonder


Q16. One day, Saheb was seen by the author, watching some young men playing

(i) cricket
(ii) tennis
(iii) hockey
(iv) soccer

(ii) tennis


Q17. According to the author, rag picking has become, over the years, a

(i) profession
(ii) fine art
(iii) tradition
(iv) culture


Q18. Who was Saheb?

(i) a shopkeeper
(ii) a servant
(iii) a ragpicker
(iv) all

(iii) a ragpicker


Q19. The rag pickers have no identity, but they have

(i) permits
(ii) passports
(iii) ration cards
(iv) licenses


Q20. The colony of ragpickers is situated in

(i) the south of Delhi
(ii) Mongolpuri
(iii) Jehangirpuri
(iv) Seemapuri

(iv) Seemapuri


Q21. What was Saheb looking for?

(i) eggs
(ii) gold
(iii) coins
(iv) toys

(ii) gold


Q22. What is the metaphorical symbol of Seemapuri in the lesson?

(i) poverty
(ii) exploitation
(iii) enjoyment
(iv) a little hell

(iv) a little hell


Q23. Is your school ready? Who asked this question?

(i) Saheb’s mother
(ii) Saheb’s friends
(iii) the author
(iv) Saheb

(iv) Saheb


Q24. How is Mukesh’s attitude different from that of his family?

(i) Being daring, firm and clear
(ii) Being a fighter
(iii) Being a coward
(iv) Not clear

(i) Being daring, firm and clear


Q25. What forces the children to live a life of exploitation?

(i) Greed
(ii) Extreme Poverty
(iii) Peers
(iv) Parents

(ii) Extreme Poverty


Q26. Why did Saheb -e- Alam not go to school?

(i) Not interested
(ii) Had no money to pay fees
(iii) Wanted to go for movie
(iv) Wanted to earn money

(ii) Had no money to pay fees


Q27. What does the title ‘Lost Spring’ symbolise?

(i) lost blooming childhood
(ii) autumn season
(iii) lost money
(iv) lost age

(i) lost blooming childhood


Q28. What are the reasons for the migration of people from villages to city in the lesson?

(i) Sweeping of houses and fields by storms
(ii) poverty
(iii) education and unemployment
(iv) safety

(i) Sweeping of houses and fields by storms


Question 1.
Mukesh wants to learn to become a motor mechanic by
(a) finding a tutor
(b) going to a garage to learn
(c) by reading books
(d) by joining a school

Answer: (b) going to a garage to learn


Question 2.
What bothers the author most about the bangle makers?
(a) the stigma of poverty and caste
(b) the affluence of the landlords
(c) the behaviour of the factory owners
(d) the labour laws

Answer: (a) the stigma of poverty and caste


Question 3.
“One wonders if he has achieved what many have failed to achieve in their lifetime. He has a roof over his head”; these lines were said in reference to the condition of
(a) the elderly woman’s old husband
(b) Mukesh’s father
(c) the bangle factory owner
(d) Mukesh’s elder brother

Answer: (a) the elderly woman’s old husband


Question 4.
Which of the objects below best serves as a symbol of an Indian woman’s `suhag’?
(a) bindi
(b) sindoor
(c) bangles
(d) henna-dyed hands

Answer: (c) bangles


Question 5.
Sunny-gold, paddy green, royal blue, pink, purple, every colour born out of the seven colours of the rainbow. What is this a reference to?
(a) clothes
(b) birds
(c) bangles
(d) bindis

Answer: (c) bangles


Question 6.
What was the profession of Mukesh’s father before he became a bangle-maker?
(a) tailor
(b) carpenter
(c) plumber
(d) Mason

Answer: (a) tailor


Question 7.
The frail woman in Mukesh’s house is his
(a) mother
(b) elder brother’s wife
(c) wife
(d) niece

Answer: (b) elder brother’s wife


Question 8.
If laws were to be enforced, it would bring about change and relief in the lives of about
(a) ten thousand children
(b) twenty thousand children
(c) hundred children
(d) a thousand children

Answer: (b) twenty thousand children


Question 9.
Bangle industry flourishes in the town of
(a) Ferozepur
(b) Firozabad
(c) Ferozgarh
(d) Farukhabad

Answer: (b) Firozabad


Question 10.
Mukesh belonged to a family of
(a) farmers
(b) rag-pickers
(c) bangle makers
(d) motor mechanics

Answer: (c) bangle makers


Question 11.
One day, Saheb was seen by the author, watching some young men playing
(a) cricket
(b) tennis
(c) hockey
(d) soccer

Answer: (b) tennis


Question 12.
According to the author, rag picking has become, over the years, a
(a) profession
(b) fine art
(c) tradition
(d) culture

Answer: (b) fine art


Question 13.
The rag pickers have no identity, but they have
(a) permits
(b) passports
(c) ration cards
(d) licenses

Answer: (a) permits


Question 14.
The colony of ragpickers is situated in
(a) the south of Delhi
(b) Mongolpuri
(c) Jehangirpuri
(d) Seemapuri

Answer: (d) Seemapuri


Question 15.
What did the man from Udipi pray for, when he was young?
(a) a pair of trousers
(b) a pair of shoes
(c) a few friends
(d) an opportunity to study in a school

Answer: (b) a pair of shoes


Question 16.
One explanation which the author gets about children choosing to remain barefoot is
(a) they have no money
(b) tradition
(c) no matching pairs
(d) like to wear only chappals

Answer: (b) tradition


Question 17.
‘Is your school ready? Who asked this question?
(a) Saheb’s mother
(b) Saheb’s friends
(c) the author
(d) Saheb

Answer: (d) Saheb


Question 18.
What were Saheb and his family looking for in Delhi?
(a) dollars
(b) rupees
(c) pounds
(d) gold

Answer: (d) gold


Question 19.
Saheb’s home, before Delhi, was in
(a) Bengal
(b) Orissa
(c) Dhaka
(d) Bihar

Answer: (c) Dhaka


Question 20.
’Why do you do this?’ This question was asked by the author to
(a) the bangle sellers
(b) Mahesh
(c) Saheb
(d) Saheb’s mother

Answer: (c) Saheb


Question 21.
What is Mukesh’s dream?
(a) To be a doctor
(b) To be a merchant
(c) To be a rogue
(d) To be a motor- mechanic

Answer: (d) To be a motor- mechanic


Question 22.
What is the means of survival in Seemapuri?
(a) Work
(b) Merchandising
(c) Education
(d) Ragpicking

Answer: (d) Ragpicking


Question 23.
Firozabad is the centre of which industry?
(a) Cotton industry
(b) Furniture industry
(c) Textile industry
(d) Glassblowing industry

Answer: (d) Glassblowing industry


Question 24.
What compels the workers in bangle industry of Firozabad to poverty?
(a) Cast and ancestral profession
(b) Karam theory and society
(c) Bureaucrats and politicians
(d) All of these

Answer: (d) All of these


Question 25.
Who is Mukesh?
(a) Student
(b) Worker
(c) Bangle maker
(d) Ragpicker

Answer: (c) Bangle maker


Question 26.
What makes the working conditions of the children worst in the glass industry?
(a) Dark dingy cells without light and air
(b) Dazzling and sparking of welding light
(c) High temperature
(d) All of these

Answer: (d) All of these


Question 27.
Who employs the local families of Firozabad?
(a) Bureaucrats
(b) Merchants
(c) Politicians
(d) The glass blowing industry

Answer: (d) The glass blowing industry


Question 28.
What efforts can help Mukesh materialise his dream of becoming a car driver?
(a) Hard work
(b) Going to garage
(c) Guidance of his owner
(d) All these

Answer: (d) All these


Question 29.
Why did Saheb leave Dhaka?
(a) Because of lack of resources
(b) Because of lack of enough food
(c) Because of friends
(d) Because of parents

Answer: (b) Because of lack of enough food


Question 30.
What forced Saheb to be a ragpicker?
(a) Hard work
(b) Destiny
(c) People around him
(d) Acute poverty

Answer: (d) Acute poverty


Question 31.
Why did Saheb go through garbage dumps?
(a) To find a silver coin
(b) A rupee
(c) A ten rupee note
(d) All of these

Answer: (d) All of these


Question 32.
What does the title ‘Lost Spring’ symbolise?
(a) Lost blooming childhood
(b) Autumn season
(c) Lost money
(d) Lost age

Answer: (a) Lost blooming childhood


Question 33.
What do the boys appear like to the author in the story?
(a) Morning crows
(b) Evening crows
(c) Morning birds
(d) Evening Birds

Answer: (c) Morning birds


Question 34.
Where was Saheb employed?
(a) At a tea stall in Seemapuri
(b) At a saree shop
(c) At a jewellery shop
(d) At a sweet shop

Answer: (a) At a tea stall in Seemapuri


Question 35.
Why did Saheb -e- Alam not go to school?
(a) Not interested
(b) Had no money to pay fees
(c) Wanted to go for movie
(d) Wanted to earn money

Answer: (b) Had no money to pay fees


Question 36.
What was Saheb looking for?
(a) Eggs
(b) Gold
(c) Coins
(d) Toys

Answer: (b) Gold


Question 37.
According to the author what was garbage for the children ?
(a) Means of entertainment
(b) Means of timepass
(c) Means of playing
(d) A wonder

Answer: (d) A wonder


Question 38.
What forces the children to live a life of exploitation?
(a) Greed
(b) Extreme Poverty
(c) Peers
(d) Parents

Answer: (b) Extreme Poverty


Question 39.
What does the author analyze in the story?
(a)Rich people
(b) Garbage
(c) Poor children and their exploitation
(d) Her works

Answer: (c) Poor children and their exploitation


Question 40.
Who is the author of Lost Spring?
(a) James Bond
(b) Arundhati Roy
(c) Sudha Murthy
(d) Anees Jung

Answer: (d) Anees Jung


Question 41.
What change did Anees Jung see in Saheb when she saw him standing by the gate of the neighbourhood club?
(a) As if lost his freedom
(b) Lost ownership
(c) Lost joy
(d) All of these

Answer: (d) All of these


Question 42.
What is the metaphorical symbol of Seemapuri in the lesson?
(a) Poverty
(b) Exploitation
(c) Enjoyment
(d) A little hell

Answer: (d) A little hell


Question 43.
How is Mukesh’s attitude different from that of his family?
(a) Being daring, firm and clear
(b) Being a fighter
(c) Being a coward
(d) Not clear

Answer: (a) Being daring, firm and clear


Question 44.
The city of Firozabad is famous for what?
(a) For casteism
(b) For ragpickers
(c) For poverty
(d) For bangles

Answer: (d) For bangles


Question 45.
What are the reasons for the migration of people from villages to city in the lesson?
(a) Sweeping of houses and fields by storms
(b) No money
(c) Education and unemployment
(d) Safety

Answer: (a) Sweeping of houses and fields by storms

MCQ Questions for Class 12 English with Answers Flamingo

MCQ Questions for Class 12 English with Answers Flamingo Prose

  1. Class 12 MCQ Questions Chapter 1 The Last Lesson
  2. Class 12 MCQ Questions Chapter 2 Lost Spring
  3. Class 12 MCQ Questions Chapter 3 Deep Water
  4. Class 12 MCQ Questions Chapter 4 The Rattrap
  5. Class 12 MCQ Questions Chapter 5 Indigo
  6. Class 12 MCQ Questions Chapter 6 Poets and Pancakes
  7. Class 12 MCQ Questions Chapter 7 The Interview
  8. Class 12 MCQ Questions Chapter 8 Going Places

MCQ Questions for Class 12 English with Answers Flamingo Poems

  1. Class 12 MCQ Questions Chapter 1 My Mother at Sixty-six
  2. Class 12 MCQ Questions Chapter 2 An Elementary School Classroom in a Slum
  3. Class 12 MCQ Questions Chapter 3 Keeping Quiet
  4. Class 12 MCQ Questions Chapter 4 A Thing of Beauty
  5. Class 12 MCQ Questions Chapter 5 A Roadside Stand
  6. Class 12 MCQ Questions Chapter 6 Aunt Jennifer’s Tigers  

MCQ Questions for Class 12 English with Answers Vistas

  1. Class 12 MCQ Questions Chapter 1 The Third Level
  2. Class 12 MCQ Questions Chapter 2 The Tiger King
  3. Class 12 MCQ Questions Chapter 3 Journey to the End of the Earth
  4. Class 12 MCQ Questions Chapter 4 The Enemy
  5. Class 12 MCQ Questions Chapter 5 Should Wizard Hit Mommy
  6. Class 12 MCQ Questions Chapter 6 On the Face of it
  7. Class 12 MCQ Questions Chapter 7 Evans Tries an O-level
  8. Class 12 MCQ Questions Chapter 8 Memories of Childhood