MCQs of English Class 12 Chapter 4 Prose The Rattrap with answer

MCQs of English Class 12 Chapter 4 Prose : Chapter Wise MCQ Questions for Class 12 English Chapter 4 Prose The Rattrap with Answers of Flamingo, Vistas PDF Free Download here according to the latest CBSE RVBSE and Other State Board syllabus and NCERT Books curriculum.

MCQs of English Class 12 Chapter 4 Prose

MCQs of English Class 12 Chapter 4 Prose The Rattrap

Students can practice CBSE RBSE and Other State Board Class 12 English Chapter 4 Prose The Rattrap MCQs Multiple Choice Questions with Answers of Flamingo, Vistas for good marks in the examination.

Question 1. What did the package left for Edla contain?
(a) a small rattrap with 30 kroner on it
(b) a small bangle
(c) a necklace
(d) a diamond ring

Answer: (a) a small rattrap with 30 kroner on it


Question 2. The rattrap peddler spent most of his Christmas Eve
(a) laughing
(b) singing
(c) playing
(d) sleeping

Answer: (d) sleeping


Question 3. What did the ironmaster’s daughter say when the peddler was about to leave?
(a) she asked him to stay for that day only
(b) she said she wanted to go with him
(c) she told him not to mind what her father had said
(d) she asked him to leave after 2 days

Answer: (a) she asked him to stay for that day only


Question 4. The rattrap peddler gave the ironmaster a lecture on
(a) how the world is a rat trap
(b) how to be honest
(c) how to be ethically correct
(d) how to be professional

Answer: (a) how the world is a rat trap


Question 5. The stranger’s reaction to the ironmaster was
(a) he made no attempt to hide his feelings
(b) he was angry
(c) he denied it completely
(d) he started screaming

Answer: (a) he made no attempt to hide his feelings


Question 6. What did the ironmaster feel when he saw the rattrap seller after he was well groomed by his valet?
(a) Not pleased
(b) Very happy
(c) Suspicious
(d) Angry

Answer: (a) Not pleased


Question 7. The first move of the ironmaster was to make sure that the guest could
(a) gain some flesh on his bones
(b) have verification done
(c) be given some money
(d) be given some clothes

Answer: (a) gain some flesh on his bones


Question 8. The girl had brought with her the following article to make him feel warm
(a) A blanket
(b) A woollen shawl
(c) A sweater
(d) A fur coat

Answer: (d) A fur coat


Question 9. The purpose of her visit to the iron-mill was to
(a) persuade the rattrap seller to spend Christmas Eve at their house
(b) propose to him
(c) counsel him
(d) advise him to give up stealing

Answer: (a) persuade the rattrap seller to spend Christmas Eve at their house


Question 10. The name of the ironmaster’s daughter was
(a) Emily Dickinson
(b) Edla Willmansson
(c) Sophia Loren
(d) Mary

Answer: (b) Edla Willmansson


Question 11. The ironmaster lived in the manor with his
(a) sons
(b) wife
(c) oldest daughter
(d) old mother

Answer: (c) oldest daughter


Question 12. The ironmaster mistook the rattrap peddler for
(a) an old regimental comrade
(b) an old servant
(c) an old employee
(d) an old cousin of his wife

Answer: (a) an old regimental comrade


Question 13. The peddler entered the gate of the iron mill with the intention of
(a) asking for food
(b) meeting the master smith
(c) shelter from rain and cold
(d) chatting with his friends

Answer: (c) shelter from rain and cold


Question 14. He felt he had been fooled by a
(a) prankster
(b) bait
(c) crofter
(d) policeman

Answer: (b) bait


Question 15. The rattrap peddler returned to the man’s house in order to
(a) steal the thirty kroner
(b) say thanks to the old man
(c) take the bag he had left behind
(d) note down the address of the old man

Answer: (a) steal the thirty kroner


Question 16. The crofter had received a payment of
(a) forty kroner
(b) thirty kroner
(c) twenty-five kroner
(d) ten kroner

Answer: (b) thirty kroner


Question 17. The old man was very generous with his
(a) confidence
(b) money
(c) food
(d) guest

Answer: (a) confidence


Question 18. The old man in the grey cottage
(a) welcomed the peddler
(b) shooed away the peddler
(c) fought with the peddler
(d) got into an argument

Answer: (a) welcomed the peddler


Question 19. The vagabond compared the whole world to a
(a) planet
(b) universe
(c) space
(d) rattrap

Answer: (d) rattrap


Question 20. The peddler’s rattraps were made of
(a) wood
(b) aluminium
(c) wire
(d) plastic

Answer: (c) wire


Question 21. How much money had the peddler stolen from Crofter?
(a) 20 kronors
(b) 10 kronors
(c) 40 kronors
(d) 30 kronors

Answer: (d) 30 kronors


Question 22. How did the Crofter tempt the Peddler to steal his money?
(a) By his kindness
(b) By his warm care
(c) By showing him money
(d) None of these

Answer: (c) By showing him money


Question 23. What was the Peddler’s profession and who he was?
(a) Selling, traveller
(b) Begging, traveller
(c) Stealing, thief
(d) None of these

Answer: (c) Stealing, thief


Question 24. When does the ironmaster realise his mistake?
(a) when the peddler speaks
(b) when he sees an old photograph
(c) when the peddler changes clothes and cleans his face
(d) All of these

Answer: (c) when the peddler changes clothes and cleans his face


Question 25. How did Crofter treat the Peddler?
(a) Very rudely
(b) In a strange manner
(c) Friendly manner
(d) None of these

Answer: (c) Friendly manner


Question 26. Who used to make rattraps?
(a) Crofter
(b) Edla
(c) Ironmaster
(d) Peddler

Answer: (d) Peddler


Question 27. Why did Crofter show 30 Kronor to the Peddler?
(a) To show him down
(b) To flaunt
(c) Because he is sad
(d) To share his feelings of pride

Answer: (d) To share his feelings of pride


Question 28. Why did the Peddler not reveal his true identity?
(a) Because of fear
(b) He didn’t want to hurt them
(c) In the greed of getting money
(d) None of these

Answer: (c) In the greed of getting money


Question 29. How is the Peddler influenced by meeting the Crofter and Edla?
(a) He was encouraged to steal money
(b) He became a rattrap seller
(c) His heart was changed
(d) None of these

Answer: (c) His heart was changed


Question 30. Why did Elda bring the Peddler to her house for Christmas cheer?
(a) Because she knew him
(b) He was very funny
(c) He was good looking
(d) Because of his resemblance to her father’s old friend

Answer: (d) Because of his resemblance to her father’s old friend


Question 31. Why was he amused by his idea of a rattrap?
(a) It was a bad joke
(b) It was a good comparison
(c) It was the exact situation and was humorous
(d) None

Answer: (c) It was the exact situation and was humorous


Question 32. What earns the sympathy of the reader towards the peddler?
(a) His actions
(b) His stories
(c) His face
(d) His sense of humour and innocent acceptance

Answer: (d) His sense of humour and innocent acceptance


Question 33. What does the metaphor Rattrap in the lesson signify?
(a) Humans
(b) Thieves
(c) Attractions
(d) Human greed and distractions

Answer: (d) Human greed and distractions


Question 34. Who offered shelter to the Peddler?
(a) A beggar
(b) A friend
(c) A milkman
(d) An old Crofter

Answer: (d) An old Crofter


Question 35. According to the seller what leads us to various miseries?
(a) Attractions
(b) People
(c) Friends
(d) Wishes and greed of comfort

Answer: (d) Wishes and greed of comfort


Question 36. Why does the peddler knit up various kind of thoughts?
(a) Because of greed
(b) Because of travelling
(c) Because of loneliness and poverty
(d) None

Answer: (c) Because of loneliness and poverty


Question 37. This story revolves around whom?
(a) Around Crofter and his daughter
(b) Around crofter
(c) Around ironman
(d) Around peddler- the Rattrap seller

Answer: (d) Around peddler- the Rattrap seller


Question 38. In what manner has the story been narrated?
(a) Non-fictious style
(b) Realistic manner
(c) Fairy tale manner
(d) None of these

Answer: (c) Fairy tale manner


Question 39. Where has the story been set up?
(a) Jewellery shops
(b) Forests of Sweden
(c) Roads of Sweden
(d) Mines of Sweden

Answer: (d) Mines of Sweden


Question 40. Who is the author of The Rattrap?
(a) Selma Lagerlof
(b) Thomas B. Allen
(c) Howard Phillips
(d) Sudha Murthy

Answer: (a) Selma Lagerlof


Question 41. Why did Edla plead her father not to send the Vagabond away?
(a) Because of her father
(b) Because he resembled her father’s friend
(c) Because she liked him
(d) Because of sympathy and his poor life condition

Answer: (d) Because of sympathy and his poor life condition


Question 42. Why did the Peddler decline the invitation?
(a) Because he had stolen money
(b) He wanted to run
(c) He wanted to hide money
(d) He wanted to remain at the mill

Answer: (a) Because he had stolen money


Question 43. Why did the Peddler feel like stealing?
(a) has to repay a loan
(b) has to buy a drink
(c) habitual of it
(d) due to others’ indifference to his needs

Answer: (d) due to others’ indifference to his needs


Question 44. What made the Peddler finally change his heart?
(a) Edla’s words
(b) Edla’s appearance
(c) Edla’s father
(d) Edla’s goodness and care

Answer: (d) Edla’s goodness and care


Question 45. Why did Peddler sign himself as Captain Von Stahle?
(a) He didn’t want to hurt them
(b) Because he forgets his name
(c) Because he wants to meet Edla’s expectations of him being an army man
(d) None of these

Answer: (c) Because he wants to meet Edla’s expectations of him being an army man

MCQ Questions for Class 12 English with Answers Flamingo

MCQ Questions for Class 12 English with Answers Flamingo Prose

  1. Class 12 MCQ Questions Chapter 1 The Last Lesson
  2. Class 12 MCQ Questions Chapter 2 Lost Spring
  3. Class 12 MCQ Questions Chapter 3 Deep Water
  4. Class 12 MCQ Questions Chapter 4 The Rattrap
  5. Class 12 MCQ Questions Chapter 5 Indigo
  6. Class 12 MCQ Questions Chapter 6 Poets and Pancakes
  7. Class 12 MCQ Questions Chapter 7 The Interview
  8. Class 12 MCQ Questions Chapter 8 Going Places

MCQ Questions for Class 12 English with Answers Flamingo Poems

  1. Class 12 MCQ Questions Chapter 1 My Mother at Sixty-six
  2. Class 12 MCQ Questions Chapter 2 An Elementary School Classroom in a Slum
  3. Class 12 MCQ Questions Chapter 3 Keeping Quiet
  4. Class 12 MCQ Questions Chapter 4 A Thing of Beauty
  5. Class 12 MCQ Questions Chapter 5 A Roadside Stand
  6. Class 12 MCQ Questions Chapter 6 Aunt Jennifer’s Tigers  

MCQ Questions for Class 12 English with Answers Vistas

  1. Class 12 MCQ Questions Chapter 1 The Third Level
  2. Class 12 MCQ Questions Chapter 2 The Tiger King
  3. Class 12 MCQ Questions Chapter 3 Journey to the End of the Earth
  4. Class 12 MCQ Questions Chapter 4 The Enemy
  5. Class 12 MCQ Questions Chapter 5 Should Wizard Hit Mommy
  6. Class 12 MCQ Questions Chapter 6 On the Face of it
  7. Class 12 MCQ Questions Chapter 7 Evans Tries an O-level
  8. Class 12 MCQ Questions Chapter 8 Memories of Childhood  

Leave a Comment