MCQ questions for class 11 biology chapter 9 Biomolecules with answer PDF | NEET MCQ Biomolecules

MCQ questions for class 11 biology chapter 9 : MCQs Questions for Class 11 Biology NEET MCQ Biomolecules with Answers PDF Free Download prepared here according to the latest CBSE RBSE ans other State Board syllabus and NCERT curriculum. Students can practice CBSE Class 11 Biology MCQs Multiple Choice Questions for all Chapter. NEET MCQ Biomolecules

MCQs questions for class 11 biology chapter 9 PDF Download

MCQs questions for class 11 biology chapter 9

Question 1.
Which one of the following is wrongly matched?
(a) Enzyme – Lipopolysaccharide
(b) Phospholipid – Plasma membrane
(c) ATP – Nucleotide derivative
(d) Antibody – Glycoprotein

Answer: (a) Enzyme – Lipopolysaccharide


Question 2.
A functional protein is
(a) Collagen
(b) Ossein
(c) Vitamin
(d) Enzyme

Answer: (d) Enzyme


Question 3.
Nitrogenous bases present in DNA
(a) Adenine, guanine, cytosine, uracil
(b) Adenine, guanine, cytosine, thymine
(c) Adenine, thymine, uracil
(d) Guanine, uracil

Answer: (b) Adenine, guanine, cytosine, thymine


Question 4.
Metabolic intermediates found in living system which are essential for growth and life is called___________
(a) Saponins
(b) Tannins
(c) Secondary metabolite
(d) Primary metabolites

Answer: (d) Primary metabolites


Question 5.
DNA differs from RNA in having
(a) Thymine but no uracil
(b) Uracil but no thymine
(c) Thymine but no cytosine
(d) Cytosine but no guanine

Answer: (a) Thymine but no uracil | NEET MCQ Biomolecules


Question 6.
Enormous diversity of protein molecules is due to
(a) R groups of amino acids
(b) Sequence of amino acids
(c) Peptide bonds
(d) Amino groups of amino acids

Answer: (b) Sequence of amino acids


Question 7.
Select the option which is not correct with respect to enzyme action:
(a) Substrate binds with enzyme at its active site.
(b) Addition of lot of succinate does not reverse the inhibition of succinic dehydrogenase by malonate.
(c) A non-competitive inhibitor binds the enzyme at a site distinct from that which binds the substrate.
(d) Malonate is a competitive inhibitor of succinic dehydrogenase.

Answer: (b) Addition of lot of succinate does not reverse the inhibition of succinic dehydrogenase by malonate.


Question 8.
Anti-parallel strands of a DNA molecule mean that
(a) One strand turns anticlockwise
(b) Phosphate groups at the start of two DNA strands (poles) are in opposite position
(c) Phosphate groups of two DNA strands at their ends share the same position
(d) One strand turns clockwise

Answer: (b) Phosphate groups at the start of two DNA strands (poles) are in opposite position


Question 9.
The introduction of t-DNA into plants involves:
(a) Altering the pH of the soil, then heat shocking the plants
(b) Exposing the plants to cold for a brief period
(c) Allowing the plant roots to stand in water
(d) Infection of the plant by Agrobacterium tumefaciens

Answer: (d) Infection of the plant by Agrobacterium tumefaciens


Question 10.
Double hydrogen bond occurs in DNA between
(a) Adenine and guanine
(b) Thymine and cytosine
(c) Adenine and thymine
(d) Uracil and thymine

Answer: (c) Adenine and thymine


Question 11.
The most common monomer of carbohydrates is
(a) Sucrose
(b) Fructose
(c) Maltose
(d) Glucose

Answer: (d) Glucose


Question 12.
Proteins perform many physiological functions. For example, some function as enzymes. Which one of the following represents an additional function which some proteins discharge?
(a) Antibiotics
(b) Pigments making colours of flowers
(c) Hormones
(d) Pigments conferring colour to skin

Answer: (c) Hormones


Question 13.
Nitrogen is a component of
(a) Carbohydrates
(b) Lipids
(c) Proteins
(d) Polyphosphates

Answer: (c) Proteins


Question 14.
Maximum iron occurs in
(a) WBC
(b) Bone cells
(c) Protein
(d) RBC

Answer: (d) RBC


Question 15.
The most abundant mineral of the animal body is
(a) Potassium
(b) Sodium
(c) Calcium
(d) Iron

Answer: (c) Calcium


Question 16.
The bacterial cell wall is formed of
(a) Cellulose
(b) Hemicellulose
(c) Peptidoglycan
(d) Glycogen

Answer: (c) Peptidoglycan


Question 17.
Ester linkages occur in
(a) Proteins
(b) Lipids
(c) Nucleic acids
(d) Carbohydrates

Answer: (b) Lipids


Question 18.
ATP was discovered by
(a) Bowman
(b) Lipmann
(c) Blackman
(d) Karl Lohmann

Answer: (d) Karl Lohmann


Question 19.
Adenine is
(a) Nucleoside
(b) Purine
(c) Pyrimidine
(d) Nucleotide

Answer: (b) Purine


Question 20.
Which one is a fibrous protein?
(a) Collagen
(b) Haemoglobin
(c) Globulin
(d) Hordein

Answer: (a) Collagen


Question 21.
Among the following natural materials, the largest amount of cellulose is found in
(a) Wood
(b) Fruit pulp
(c) Wheat straw
(d) Cotton fibre

Answer: (d) Cotton fibre


Question 22.
Which of the following secondary metabolites is wrongly matched? biology NEET MCQ Biomolecules
(a) Pigments – Carotenoids, anthocyanins
(b) Polymeric substances – Rubber, gums
(c) Toxin – Abrin, ricin
(d) Alkaloids – Lemon grass oil

Answer: (d) Alkaloids – Lemon grass oil


Question 23.
Which of the following are the most diverse molecules of a cell?
(a) Mineral salts
(b) Lipids
(c) Proteins
(d) Carbohydrates

Answer: (c) Proteins


Question 24.
Cellulose is made up of
(a) Fructose
(b) Glucose
(c) Sucrose
(d) Ribose

Answer: (b) Glucose


Question 25.
Which of the following is required as inducer(s) for the expression of Lac operon?
(a) Glucose
(b) Galactose
(c) Lactose
(d) Lactose and galactose

Answer: (c) Lactose


Question 26.
Glycogen is a homopolymer made of
(a) Glucose units
(b) Galactose units
(c) Amino acids
(d) Ribose units

Answer: (a) Glucose units


Question 27.
Which one of the following is a non – reducing carbohydrate?
(a) Maltose
(b) Sucrose
(c) Lactose
(d) Ribose 5 – phosphate

Answer: (b) Sucrose


Question 28.
Which of the following carbohydrates is not a disaccharide?
(a) Lactose
(b) Maltose
(c) Sucrose
(d) Galactose

Answer: (d) Galactose


Question 29.
An enzyme/protein is formed by chemically bonding together
(a) CO2
(b) Lipases
(c) Carbohydrates
(d) Amino acids

Answer: (d) Amino acids


Question 30.
Which one of the following pairs of nitrogenous bases of nucleic acids is wrongly matched with the category mentioned against it?
(a) Adenine, Thymine – Purines
(b) Uracil, Cytosine – Pyrimidines
(c) Guanine, Adenine – Purines
(d) Thymine, Uracil – Pyrimidines

Answer: (a) Adenine, Thymine – Purines


Question 31.
The naturally occurring form of amino acid in proteins
(a) L-amino acids only
(b) D-amino acids only
(c) Both L and D amino acids
(d) None of these

Answer: (a) L-amino acids only


Question 32.
Which of the following biomolecules are not strictly macromolecules?
(a) Lipids
(b) Nucleic acids
(c) Proteins
(d) Polysaccharides

Answer: (a) Lipids


Question 33.
A protein which lacks a metal is
(a) Glycoprotein
(b) Haemoglobin
(c) Ferredoxin
(d) Cytochrome

Answer: (a) Glycoprotein


Question 34. Biology NEET MCQs
Which of the following is not a conjugated protein?
(a) Peptone
(b) Glycoprotein
(c) Chromoprotein
(d) Lipoprotein

Answer: (a) Peptone

MCQ Questions for Class 11 Biology with Answers Chapter Wise PDF Download

MCQ Questions of Class 11 Biology with Answers Pdf will guide students to do a quick revision for all chapter.

  1. MCQs questions for class 11 biology chapter 1 The Living World
  2. MCQs questions for class 11 biology chapter 2 Biological Classification
  3. MCQs questions for class 11 biology chapter 3 Plant Kingdom
  4. MCQs questions for class 11 biology chapter 4 Animal Kingdom
  5. MCQs questions for class 11 biology chapter 5 Morphology of Flowering Plants
  6. MCQs questions for class 11 biology chapter 6 Anatomy of Flowering Plants
  7. MCQs questions for class 11 biology chapter 7 Structural Organisation in Animals
  8. MCQs questions for class 11 biology chapter 8 Cell: The Unit of Life
  9. MCQs questions for class 11 biology chapter 9 Biomolecules
  10. MCQ questions for class 11 biology chapter 10 Cell Cycle and Cell Division
  11. MCQ questions for class 11 biology chapter 11 Transport in Plants
  12. MCQ questions for class 11 biology chapter 12 Mineral Nutrition
  13. MCQ questions for class 11 biology chapter 13 Photosynthesis in Higher Plants
  14. MCQ questions for class 11 biology chapter 14 Respiration in Plants
  15. MCQ questions for class 11 biology chapter 15 Plant Growth and Development
  16. MCQ questions for class 11 biology chapter 16 Digestion and Absorption
  17. MCQ questions for class 11 biology chapter 17 Breathing and Exchange of Gases
  18. MCQ questions for class 11 biology chapter 18 Body Fluids and Circulation
  19. MCQ questions for class 11 biology chapter 19 Excretory Products and their Elimination
  20. MCQs questions for class 11 biology chapter 20 Locomotion and Movement
  21. MCQs questions for class 11 biology chapter 21 Neural Control and Coordination
  22. MCQ questions for class 11 biology chapter 22 Chemical Coordination and Integration

NCERT MCQ Questions for Class 11 Chemistry with Answers
PDF Free Download for Telegram

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro
Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

I Have Disabled the AdBlock Reload Now