Home » Class 10 Science Chapter 16 Management of Natural Resources

Class 10 Science Chapter 16 Management of Natural Resources

NCERT / CBSE Class 10 Science Chapter 16 Management of Natural Resources Best Notes Solutions, Video Classes, Live Problem Classes, Worksheet, Test Exam Paper.

BoardCBSE / RBSE / Other state Board
ClassClass 10
SubjectScience
ChapterChapter 16
Name of ChapterManagement of Natural Resources
NCERT Solutions Class 10 Science Management of Natural Resources

Chapter 16 Management of Natural Resources for class 10 Science

The questions present under each topic of NCERT Solutions for Class 10 Science Chapter 16

  1. Why do we need to manage our resources? (4 Questions)
  2. Forests and Wildlife (2 Questions)
  3. Water for all (3 Questions)
  4. Coal and Petroleum
  5. Natural resource management
  6. Post-Chapter Exercises (7 Questions)

Objective Question

Objective Question for class 10 Science Chapter 16 Management of Natural Resources -1

  1. New approach of conversation is the establishment of:
    (a) Sancturies
    (b) Reserve forests
    (c) National parks
    (d) Biosphere reserves
    Ans : (d) Biosphere reserves
  2. Ganga Action Plan was started in
    (a) 1975
    (b) 1985
    (c) 2004
    (d) 1982
    Ans : (b) 1985
    Ganga Action Plan (GAP) was a programme launched by Government of India in April 1985 in order to reduce the pollution load on the river Ganga.
  3. Which of the following statements about the construction of a dam are incorrect?
    (a) It provides an eco-friendly environment
    (b) It is used to generate electricity
    (c) It displaces the largely poor tribals that do not get any benefit
    (d) It prevents the occurrence of floods in the river
    Ans : (a) It provides an eco-friendly environment
    The incorrect statement for the construction of a dam is that it provides eco-friendly environment.
  4. Ground water will not be depleted due to
    (a) afforestation
    (b) untreated sewage and industrial waste discharge
    (c) loss of forest and decreased rainfall
    (d) cropping of high water demanding crops
    Ans : (a) afforestation
    Ground water will not be depleted due to afforestation (i.e., plantation of trees).
  5. Which of the following statement(s) is/are correct about the renewable natural resource?
    (a) It gets exhausted soon
    (b) It requires millions of years to replenish
    (c) It reappears at the rate it is used
    (d) It cannot be replenished within a short period
    Ans : (c) It requires millions of years to replenish
    Renewable natural resource reappears at the rate it is used.
  6. Destruction of forest can cause
    (a) habitat loss
    (b) floods and droughts
    (c) soil erosion and degradation
    (d) All of the above
    Ans : (d) All of the above
    The indiscriminate destruction of forest cover leads to problems like habitat loss, ecological imbalance that cause floods and draughts, soil erosion and degradation, etc.
  7. Which one of the following is a greenhouse gas?
    (a) CO2
    (b) CO
    (c) SO2
    (d) NO2
    Ans : (a) CO2
    Carbon dioxide is a greenhouse gas. Its increased concentration in atmosphere leads to global warming.
  8. Narmada Bacho Andolan’ has been organised under the leadership of
    (a) Ravi Shankar Maharaj
    (b) Medha Patekar
    (c) Amrita Devi Bishnoi
    (d) Baba Ramdev
    Ans : (b) Medha Patekar
    Narmada Bacho Andolan’ has been organised under the leadership of Medha Patekar.
  9. Which is preserved in National Park?
    (a) Flora
    (b) Fauna
    (c) Both (a) and (b)
    (d) None of these
    Ans : (c) Both (a) and (b)
  10. Opposition to the construction of large dams is due to
    (a) social reasons
    (b) economic reasons
    (c) environmental reasons
    (d) All of the above
    Ans : (d) All of the above
    Opposition to the construction of large dams by local people is due to social, economic and environmental problems.
Scroll to Top