Accountancy MCQs for Class 12 with Answers Chapter 12 Comparative Statements with Answer

Accounts MCQ Class 12 : Accountancy MCQs for Class 12 with Answers Chapter 12 “Comparative Statements“. Practicing CBSE RBSE and NCERT Accountancy MCQ Questions for Class 12 with Answers is one of the best ways to prepare for the CBSE Class 12 board exam.

Accounts MCQ Class 12 : Accountancy MCQs for Class 12 with Answers Chapter 12 “Comparative Statements“. Practicing CBSE RBSE and NCERT Accountancy MCQ Questions for Class 12 with Answers is one of the best ways to prepare for the CBSE Class 12 board exam.

Accountancy MCQs for Class 12 with Answers Chapter 12 Comparative Statements with Answer

AAccountancy MCQs for Class 12 with Answers Chapter 12 Comparative Statements with Answer

1. The most commonly used tools for financial analysis are :
(A) Comparative Statements
(B) Common Size Statements
(C) Accounting Ratios
(D) All of the above

Answer: D


2. This item is not used as a tool for Analysis of Financial Statements :
(A) Cash Flow Statement
(B) Fund Flow Statement
(C) Ratio Analysis
(D) No. of Employees Statement

Answer: D


3. Which one of the following items is not a tool used for financial analysis?
(A) Comparative Statements
(B) Ratio Analysis
(C) Common Size Statements
(D) Statement of Dividend Distribution

Answer: D


4. Which one of the following items is not a method/tool of analysis of financial statements?
(A) Trend Analysis
(B) Statement of Affairs
(C) Cash Flow Statement
(D) Comparative Statements

Answer: B


5. Which one of the following items is not a method/tool of analysis of financial statements?
(A) Accounting Ratio
(B) Break Even Point
(C) Statement of Receipts and Payments
(D) Fund Flow Statement

Answer: C


6. Which one of the following items is not a method/tool of analysis of financial statements?
(A) Fund Flow Statement
(B) Common Size Statement
(C) Statement of Trade Receivables
(D) Cash Flow Statement

Answer: C


7. Which of the following is the objective of comparative Statements? Accountancy MCQs for Class 12 with Answers Chapter 12
(A) To make the data simpler and understandable
(B) To indicate the trend
(C) To help in forecasting
(D) All of the Above

Answer: D


8. Which of the following is device of comparative statements?
(A) Comparison expressed in terms of absolute data
(B) Comparison expressed in terms of percentages
(C) Comparison expressed in terms of ratios
(D) All of the Above

Answer: D


9. Comparative Balance Sheet:
(A) Provides a summarized view of the operations of the firm
(B) Presents the financial position of the firm
(C) Presents the change in various items of balance sheet
(D) None of the above

Answer: C


10. Comparative Statement of Profit & Loss provides information about:
(A) Rate of increase or decrease in revenue from operations
(B) Rate of increase or decrease in cost of revenue from operations
(C) Rate of increase or decrease in net profit
(D) All of the above

Answer: D


11. Which analysis depicts the relationship between two figures :
(A) Ratio Analysis
(B) Trend Analysis
(C) Cumulative figures and averages
(D) Dividend Analysis

Answer: A


12. In which analysis total cost are equal to total revenue from Operations :
(A) Trend Analysis
(B) Ratio Analysis
(C) Break-Even Point Analysis
(D) Fund Flow Statement Analysis

Answer: C


13. Fixed Assets of a company increased from ₹3,00,000 to ₹4,00,000. What the percentage of change? Accountancy MCQs for Class 12 with Answers Chapter 12
(A) 25%
(B) 33.3%
(C) 20%
(D) 40%

Answer: B


14. A Company’s current liabilities decreased from ₹4,00,000 to ₹3,00,000. What is the percentage of change?
(A) 25%
(B) 33.3%
(C) 20%
(D) 40%

Answer: A


15. A company’s working capital is ₹10 lakh (Negative balance) in the year 2018. It became ₹15 lakh (Positive balance) in the year 2019. What is the percentage of change?
(A) 150%
(B) 100%
(C) 250%
(D) 50%

Answer: C


16. A company’s Revenue from Operations are ₹20,00,000; Cost of Revenue from Operations is ₹14,00,000 and indirect expenses are ₹2,00,000. What is the amount of Gross Profit?
(A) ₹18,00,000
(B) ₹4,00,000
(C) ₹8,00,000
(D) ₹6,00,000

Answer: D


17. Revenue from Operations ₹4,00,000; Cost of Revenue from Operations 60% of Revenue from Operations; Operating expenses ₹30,000 and rate of income tax is 40%. What will be amount of profit after tax? Accountancy MCQs for Class 12 with Answers Chapter 12
(A) ₹64,000
(B) ₹78,000
(C) ₹ 52,000
(D) ₹96,000

Answer: B


18. Revenue from Operations ₹8,00,000; Gross Profit Ratio 32%; Indirect Exp. 10% of Gross Profit and income tax 40%. What will be the amount of profit after tax?
(A) ₹1,38,240
(B) ₹1,02,400
(C) ₹92,160
(D) ₹1,53,600

Answer: A


19.Revenue from Operations ₹4,00,000; Cost of Revenue from Operations 60% of Revenue from Operations, indirect expenses 15% of Gross Profit; Income Tax 40%. Calculate net profit after tax
(A) ₹64,000
(B) ₹54,400
(C) ₹81,600
(D) ₹96,000

Answer: C


20. Payment of Income Tax is considered as
(A) Direct Expenses
(B) Indirect Expenses
(C) Operating Expenses
(D) None of the Above

Answer: B


21. Interest on Loans is
(A) Direct Expenses
(C) Operating Expenses
(B) Indirect Expenses
(D) None of the Above

Answer: B


22. Revenue from Operations less cost of Revenue from Operations is called : Accountancy MCQs for Class 12 with Answers Chapter 12
(A) Net Profit
(B) Operating Profit
(C) Gross Profit
(D) Total Profit

Answer: C


23. Which objective is not fulfilled by comparative Statement of Profit & Loss :
(A) To compare the items of Statement of Profit & Loss of two years
(B) To know the absolute changes in items of Statement of Profit & Loss
(C) To show the change in financial position
(D) To know the percentage changes in items of Statement of Profit & Loss

Answer: C


24. In comparative statements change in different items is presented in the form of ………………………
(A) Money Values
(B) Percentages
(C) Both Money Values and Percentages
(D) None of the above

Answer: C


25. Which of the following is not a form of presenting financial analysis :
(A) Absolute figure Comparison
(B) Ratio Method
(C) Cumulative figures and averages
(D) Annual Report

Answer: D


26. Which objective is not fulfilled by comparative financial statement:
(A) Indicate the extent of change in assets and liabi lities
(B) Indicate the extent of change in items of Statement of Pofit & Loss
(C) Show effect of operative activities on assets and liabilities
(D) Show the direction of change in assets and liabilities

Answer: B


27. ‘No profit no loss’ point is called : Accountancy MCQs for Class 12 with Answers Chapter 12
(A) Fund Flow Point
(B) Cash Flow Point
(C) Trend Analysis
(D) Break Even Point

Answer: D


28. Net profit is obtained by deducting from Gross Profit.
(A) Operating Expenses
(B) Non-Operating Exp.
(C) Operating and Non-Operating Exp.
(D) None of the Above

Answer: C


29. Amount left after deducting gross profit from Revenue from Operations is generally ;
(A) Cost of Revenue from Operations
(B) Material consumed
(C) Opening Inventory + Purchases – Closing Inventory
(D) All of the above

Answer: D


30. What is gross profit + materials consumed?
(A) Purchases
(B) Revenue from Operations
(C) Opening Inventory
(D) Closing Inventory

Answer: B

Accountancy MCQs for Class 12 Chapter Wise with Answers Pdf Download

MCQs for Class 12 Accountancy Chapter 1 Accounting for Partnership Firms — Fundamentals
MCQs for Class 12 Accountancy Chapter 2 Change in Profit Sharing Ratio among the Existing Partners
MCQs for Class 12 Accountancy Chapter 3 Admission of a Partner
MCQs for Class 12 Accountancy Chapter 4 Retirement or Death of a Partner
MCQs for Class 12 Accountancy Chapter 5 Dissolution of a Partnership Firm
MCQs for Class 12 Accountancy Chapter 6 Financial Statements of Not-for-Profit Organisations (N.P.O.)
MCQs for Class 12 Accountancy Chapter 7 Issue of Shares
MCQs for Class 12 Accountancy Chapter 8 Issue of Debentures
MCQs for Class 12 Accountancy Chapter 9 Redemption of Debentures
MCQs for Class 12 Accountancy Chapter 10 Financial Statements of Companies
MCQs for Class 12 Accountancy Chapter 11 Financial Statements Analysis
MCQs for Class 12 Accountancy Chapter 12 Comparative Statements
MCQs for Class 12 Accountancy Chapter 13 Common Size Statements
MCQs for Class 12 Accountancy Chapter 14 Accounting Ratios
MCQs for Class 12 Accountancy Chapter 15 Cash Flow Statement

Accountancy MCQs for Class 12 Chapter Wise with Answers Pdf Free Download will help you. Accountancy MCQs for Class 12 with Answers Chapter 12 Comparative Statements with Answer