MCQ Questions for Class 12 Physics Chapter 6 Electromagnetic Induction with answer

MCQ Questions for Class 12 Physics Chapter 6 Download Free PDF: CBSE RBSE and NCERT Physics class 12 MCQs for Chapter 1 “Electromagnetic Induction” is very important for the students who want to get good marks. Neet MCQs

MCQ Questions for Class 12 Physics Chapter wise

MCQ Questions for Class 12 Physics Chapter 6 Electromagnetic Induction with PDF

MCQ Questions for Class 12 Physics Chapter 6

Question 1.
A circular coil is placed near a straight conductor as shown below. When the current in the straight conductor increases, the current in the coil is

MCQ%2BQuestions%2Bfor%2BClass%2B12%2BPhysics%2BChapter%2B6%2B%25281%2529


(a) clockwise
(b) anticlockwise
(c) normal to the plane oi coil
(d) None of them.

Answer: (a) clockwise


Question 2.
Which of the following gives the direction of the induced e.m.f.?
(a) Faraday’s law
(b) Lenz’s law
(c) Ampere
(d) Biot-Savart’s law.

Answer: (b) Lenz’s law


Question 3.
Which of the following is based on the law of conservation of energy?
(a) Faraday’s law
(b) Lenz’s law
(c) Ampere
(d) Biot-Savart’s law.

Answer: (b) Lenz’s law


Question 4.
The electric current in a circuit varies from + 2A to – 2A in a time 10-2 s. Another coil of resistance 20 Ω and inductance 2H is placed hear it. What will be the induced current in the second coil?
(a) 4A
(b) 8A
(c) 20A
(d) 40A

Answer: (d) 40A


Question 5.
Which of the following instrument do not make use of eddy currents?
(a) Electrical brakes
(b) Dead beat galvanometer
(c) inductor motor
(d) Transformer.

Answer: (d) Transformer.


Question 6.
The motional e.m.f. is the induced e.m.f.
(a) in a circuit due to variation in its own current.
(b) in a circuit due to variation of current in the neighbouring circuit.
(c) in a coil due to the motion of the magnet near it.
(d) across the ends of a wire moving in a magnetic field.

Answer: (d) across the ends of a wire moving in a magnetic field.


Question 7.
Whaf voltage is developed across the axle of the wheels of a train, when it moves with a speed of 72 kmh-1? The horizontal component of earth’s magnetic field is 0.40 × 10-4 T and the angle of dip is 30°. The length of the axle is 1.5 m.
(a) 0.8 mv
(b) 0.4 mv
(c) 0.2 mv
(d) 0.7 mv

Answer: (d) 0.7 mv


Question 8.
Eddy currents produced in a conductor are responsible for:
(a) damping
(b) loss of energy
(c) heating
(d) All of the above

Answer: (d) All of the above


Question 9.
A car moves up on a plane road. The induced e.m.f. in the axle connecting the two wheels is maximum, when it moves:
(a) At the poles
(b) At equator
(c) remains stationary
(d) No e.m.f. is induced at all.

Answer: (a) At the poles


Question 10.
When the current through a solenoid increases at a constant rate, the induced current:
(a) is a constant and is in the direction of inducing current.
(b) is a constant and is opposite to the direction of the inducing current.
(c) increases with time and is in the direction of the inducing current.
(d) increases with time and is opposite to the direction of the inducing current.

Answer: (b) is a constant and is opposite to the direction of the inducing current.


Question 11.
Which of the following is/are equal to Henry?
(a) Volt second/ampere.
(b Volt(second)²/coulomb.
(c) Joule (second)²/(coulomb)²
(d) All of these

Answer: (d) All of these


Question 12.
A coil of metal wire is kept stationary in a non-uniform magnetic field:
(a) An e.m.f. and current both are induced in the coil.
(b) An e.m.f. but not the current is induced iii the coil.
(c) Current but not the e.m.f is induced in the coil.
(d) Neither e.m.f. nor current is induced in the coil.

Answer: (d) Neither e.m.f. nor current is induced in the coil.


Question 13.
Two different coils have self-inductances L1 = 8 mH, L2 = 2 mH. The current in one coil is increased at a constant rate. The current in the second coil is also increased at the same constant rate. At a certain instant of time, the power given to the two coils is the same. At that time, the current, the induced voltage and energy stored in the two coils are I1, V1, U1, and I2, V2, U2 respeactively.
(a) V2V1 = 14
(b) I1I2 = 14
(c) U2U1 = 4
(d) All of the Above

Answer: (d) All of the Above


Question 14.
Induced e.m.f. produced in a coil rotating in a magnetic field will be maximum when the angle between the axis of coil and direction of magnetic field is:
(a) 90°
(b) 45°
(c) 0°
(d) 180°

Answer: (a) 90°


Question 15.
A copper rod moves parallel to the horizontal direction. The induced e.m.f. developed across its ends due to earth’s magnetic field will be maximum at the:
(a) poles
(b) equator
(c) latitude 30°
(d) latitude 60°.

Answer: (a) poles


Question 16.
A coil having 500 square loops each of side 10 cm is placed normal to the magnetic field which increases at a rate of 1.0 Wb s-1. The induced e.m.f. is;
(a) 0.1V
(b) 5 V
(c) 0.5 V
(d) 1.0 V

Answer: (b) 5 V


Question 17.
When current I is passed through an inductor of coefficient of self-inductance L, energy stored in it is 12 Lt². This energy stored
is in the form of:
(a) Voltage
(b) Current
(c) Magnetic field
(d) Electric field.

Answer: (c) Magnetic field


Fill in the Blanks

Question 1.
If a core of soft iron is introduced into a coil its coefficient of self induction gets ……………….

Answer: increased.


Question 2.
Two circular conductors A and B are placed perpendicular to each other as shown in the figure. If the current in one of the coils is changed, then current induced in the other coil is equal to ……………….

MCQ%2BQuestions%2Bfor%2BClass%2B12%2BPhysics%2BChapter%2B6%2B%25282%2529

Answer: Zero.


Question 3.
The coils in the resistance boxes are made from ……………….

Answer: double wire.


Question 4.
When the rate of change of current through a closed circuit is unity, then the induced e.m.f. produced in it is equal to ……………….

Answer: Coefficient of self induction or self inductance L.


Question 5.
A copper rod of length l is rotated about one end perpendicular to the uniforfh field B with constant angular velocity to. The induced e.m.f. between its two end is ……………….

Answer: 12 B ωl²


Question 6.
If a coil is removed from a magnetic field: (a) slowly, (b) rapidly, then work done will be more when the coil is removed from the magnetic field ……………….

Answer: rapidly.


Question 7.
A coil having area A, total number of turns N is rotated in a uniform magnetic field B⃗  with an angular velocity ω. The maximum e.m.f. induced in the coil is equal to ……………….

Answer: NBAω.


Question 8.
A coil of copper wire is being pulled with a constant velocity v⃗  in a magnetic field B⃗ . If its ohmic resistance is increased, it will be ………………. to pull it.

Answer: easier.


Question 9.
If in Q. 8 above, the magnetic field be doubled, then the force required to pull the coil will become ………………. the initial value.

Answer: four times


Question 10.
A coil of resistance R and inductance L is connected to a battery of e.m.f. E volts. The final current in the coil is ……………….

Answer: ER


Question 11.
A 50 mH coil carries a current of 2A. The energy stored in it is ………………. J.

Answer: 0.1


Question 12.
A device that rely upon the relationship between the electric current and the magnetic field is ………………. and ……………….

Answer: Galvanometer, Generator, electric motor.


Question 13.
When the number of turns in a coil is doubled without any change in the length of the coil, its self inductance becomes ……………….

Answer: four times


Question 14.
The induced e.m.f. produced in a wire of length l moving in a magnetic field B⃗  with a constant velocity v is given by the induced current in a loop of this wire having resistance R is ……………….

Answer: Bvl = BvlR


Question 15.
The normal drawn to the surface of a conductor makes an angle θ with the direction of magnetic field B⃗ . The magnetic flux ø passing through the area A is ……………….

Answer: o = B⃗ . A⃗ 


Question 16.
The magnetic energy stored in a solenoid in terms of B, A and length of solenoid is ……………….

Answer: 12µ0 B²Al


Question 17.
The magnetic energy per unit volume is ……………….

Answer: B22µ0


Question 18.
A circular coil of N turns and radius r is placed in a uniform magnetic field B⃗ . Initially the plane of coil is perpendicular to the magnetic field. The coil is then rotated by 90°. If the resistance of the oil is R, then the charge passing through the coil is given by ……………….

Answer: nBπr2R

MCQ Questions for Class 12 Physics Chapter wise

Chapter 1 Electric Charges and Fields MCQs
Chapter 2 Electrostatic Potential and Capacitance MCQs
Chapter 3 Current Electricity MCQs
Chapter 4 Moving Charges and Magnetism MCQs
Chapter 5 Magnetism and Matter MCQs
Chapter 6 Electromagnetic Induction MCQs
Chapter 7 Alternating Current MCQs
Chapter 8 Electromagnetic Waves MCQs
Chapter 9 Ray Optics and Optical Instruments MCQs
Chapter 10 Wave Optics MCQs
Chapter 11 Dual Nature of Radiation and Matter MCQs
Chapter 12 Atoms MCQs
Chapter 13 Nuclei MCQs
Chapter 14 Semiconductor Electronics: Materials, Devices and Simple Circuits MCQs
Chapter 15 Communication Systems MCQs

mcqs of physics class 12 chapter 1, mcq of physics class 12 pdf, physics class 12 mcq chapter wise, online mcq test physics class 12 mod education, 12th physics mcq pdf download, physics mcq with answers pdf, mcq questions for class 12 physics chapter 3, mcqs of physics class 12 chapter 1 pdf