MCQ Questions for Class 12 Physics Chapter 8 Electromagnetic Waves with answer

MCQ Questions for Class 12 Physics Chapter 8 Download Free PDF: CBSE RBSE and NCERT Physics class 12 MCQs for Chapter 8 “Electromagnetic Waves” is very important for the students who want to get good marks. Neet MCQs

MCQ Questions for Class 12 Physics Chapter 8 Electromagnetic Waves with answer

MCQ Questions for Class 12 Physics Chapter 8 Electromagnetic Waves with PDF

Question 1.
The dimensional formula of E⃗  is:
(a)[MLT-2A-1]
(b) [MLT-3A-1]
(c) [MLT-2A-2]
(d) None of these

Answer: (b) [MLT-3A-1]


Question 2.
The dimensional formula of is:
(a) [MLT-2A-1]
(b) [ML0T-2A-1]
(c) [ML0T-3A-1]
(d) None of these

Answer: (b) [ML0T-2A-1]


Question 3.
Which of the following has the dimensions of current?
(a) ε0 E⃗ .dt→
(b) µ0 E⃗ .dt→
(c) B⃗ .dl→µ0
(d) B⃗ .dl→ε0

Answer: (c) B⃗ .dl→µ0


Question 4.
Which of the following has the dimensions of charge?
(a) ε0E⃗ ds→
(b) µ0 E⃗ .ds→
(c) ε0µ0 E⃗ .ds→
(d) µ0ε0 E⃗ .ds→

Answer: (a) ε0E⃗ ds→


Question 5.
Maxwell’s equation involving ddt B⃗  is obtained-from:
(a) Ampere’s law
(b) Gauss’s law
(c) Faraday’s law
(d) Biot-Savart’s law

Answer: (c) Faraday’s law


Question 6.
The dimensions of E⃗ , dl→ are identical to that of:
(a) potential
(b) charge
(c) current
(d) None of these

Answer: (a) potential


Question 7.
Which of the following laws was modified by Maxwell by introducing the displacement current?
(a) Gauss’s law
(b) Ampere’s law
(c) Biot-Savart’s law
(d).None of these

Answer: (b) Ampere’s law


Question 8.
Choose the wave relevant to telecommunication :
(a) ultraviolet
(b) infrared
(c) microwave
(d) visible light

Answer: (c) microwave


Question 9.
Electromagnetic waves have a speed of
(a) 3 × 105 kms-1
(b)3 × 106 kms-1
(c) 3 × 107 kms-1
(d) 3 × 108 kms-1

Answer: (a) 3 × 105 kms-1


Question 10.
Which of the following EMW has highest wavelength?
(a) X-ray
(b) ultraviolet rays
(c) infrared rays
(d) microwaves

Answer: (c) infrared rays


Question 11.
Displacement current is due to:
(a) the flow of electrons
(b) the Varying electric field
(c) the ionization of atmosphere
(d) the flow of protons

Answer: (b) the Varying electric field


Question 12.
Displacement current is always :
(a) equal to conduction current
(b) less than conduction current
(c) greater than conduction current
(d) the sum of current due to flow of positive and negative ions

Answer: (a) equal to conduction current


Question 13.
EMW are produced by:
(a) charge in uniform motion only
(b) charge at rest only
(c) accelerated or decelerated charge only
(d) all of the above

Answer: (c) accelerated or decelerated charge only


Question 14.
Who first demonstrated the existence of em waves?
(a) Hertz
(b) Maxwell
(c) Ampere
(d) Faraday

Answer: (a) Hertz


Question 15.
If B⃗  is the magnetic field vector and E⃗  is the electric field vector in an em wave, then which of the following relations is correct? Here c is the speed of fight:
(a) c = EB
(b) c = BE
(c) c = BE
(d) c = 1EB

Answer: (a) c = EB


Question 16.
The dimensions of E/Bare same as that of:
(a) charge
(b) current
(c) velocity
(d) acceleration

Answer: (c) velocity


Question 17.
Name the law which states that a varying electric field produces a magnetic field:
(a) Biot-Savart’s law
(b) Faraday’s law
(c) Modified Ampere’s law
(d) None of these

Answer: (c) Modified Ampere’s law


Question 18.
The existence of EMW was experimentally established by :
(a) Sir S. C. Bose
(b) Maxwell
(c) Marconi
(d) Hertz

Answer: (a) Sir S. C. Bose


Question 19.
An EMW of v = 3 MHz passes from vacuum into dielectric medium with permittivity Er = 4, then:
(a) Wavelength is doubled and the frequency remains unchanged
(b) Wavelength is doubled and the frequency become half
(c) Wavelength is halved and the frequency remains unchanged
(d) Wavelength and frequency both remain unchanged

Answer: (c) Wavelength is halved and the frequency remains unchanged


Question 20.
Frequency of a wave is 6 × 1015. Hz. The wave is :
(a) Radiowave
(b) Microwave
(c) X-ray
(d) Ultra violet

Answer: (d) Ultra violet


Question 21.
Choose the wrong statement?
(a) Electromagnetic waves are transverse
(b) Electromagnetic waves travel with the speed of light in free space
(c) Electromagnetic waves are produced by accelerating charges
(d) Electromagnetic waves travel with the same speed in all media

Answer: (d) Electromagnetic waves travel with the same speed in all media


Question 22.
If ue and um arc the electric and magnetic field densities in an electromagnetic wave, then (c is the speed of light):
(a) ue = um
(b) ue = c um
(c) ue = umc
(d) None of these

Answer: (a) ue = um


Question 23.
Solar radiation is :
(a) transverse EMW
(b) longitudinal EMW
(c) both (a) and (b)
(d) None of these

Answer: (a) transverse EMW


Question 24.
Ampere’s circuital law was modified by:
(a) Laplace
(b) Gauss
(c) Maxwell
(d) Hertz

Answer: (c) Maxwell


Question 25.
Light Year is the unit of:
(a) distance
(b) time
(c) energy
(d) intensity of light

Answer: (a) distance

MCQ Questions for Class 12 Physics Chapter wise

Chapter 1 Electric Charges and Fields MCQs
Chapter 2 Electrostatic Potential and Capacitance MCQs
Chapter 3 Current Electricity MCQs
Chapter 4 Moving Charges and Magnetism MCQs
Chapter 5 Magnetism and Matter MCQs
Chapter 6 Electromagnetic Induction MCQs
Chapter 7 Alternating Current MCQs
Chapter 8 Electromagnetic Waves MCQs
Chapter 9 Ray Optics and Optical Instruments MCQs
Chapter 10 Wave Optics MCQs
Chapter 11 Dual Nature of Radiation and Matter MCQs
Chapter 12 Atoms MCQs
Chapter 13 Nuclei MCQs
Chapter 14 Semiconductor Electronics: Materials, Devices and Simple Circuits MCQs
Chapter 15 Communication Systems MCQs

mcqs of physics class 12 chapter 1, mcq of physics class 12 pdf, physics class 12 mcq chapter wise, online mcq test physics class 12 mod education, 12th physics mcq pdf download, physics mcq with answers pdf, mcq questions for class 12 physics chapter 3, mcqs of physics class 12 chapter 1 pdf