MCQ Questions for Class 10 Social Science History Chapter 5 The Age of Industrialisation with Answer

MCQ Questions for Class 10 Social Science : MCQ Questions for Class 10 Social Science History Chapter 5 The Age of Industrialisation with Answers is very important for the students. Free Video Class 10 for SSt on Youtube

MCQ Questions for Class 10 Social Science History Chapter 5 The Age of Industrialisation with Answer

Question 1.
Who set up the first Indian Jute Mill in Calcutta?
(a) G.D. Birla
(b) Seth Hukumchand
(c) Jamsetjee Nusserwanjee Tata
(d) Dwarkanath Tagore

Answer: (b) Seth Hukumchand


Question 2.
A fuller’s job is to
(a) pick up wool
(b) sort wool according to its fibre
(c) gather cloth by pleating
(d) carry wool to the spinner

Answer: (c) gather cloth by pleating


Question 3.
Which of the following countries faced labour shortage in the nineteenth century?
(a) America
(b) Britain
(c) France
(d) Germany

Answer: (a) America


Question 4.
The ports of Surat and Hoogly decayed in the
(a) sixteenth century
(b) seventeenth century
(c) eighteenth century
(d) nineteenth century

Answer: (b) seventeenth century


Question 5.
The first cotton mill in India was established in
(a) Madras
(b) Calcutta
(c) Gujarat
(d) Bombay

Answer: (b) Calcutta


Question 6.
Dwarkanath Tagore was alan
(a) philanthropist
(b) educationist
(c) social reformer
(d) industrialist

Answer: (d) industrialist


Question 7.
Why did the weavers suffer from a problem of raw cotton?
(a) The cotton crop perished
(b) Raw cotton exports increased
(c) Local markets shrank
(d) Export market collapsed

Answer: (b) Raw cotton exports increased


Question 8.
In Victorian Britain the upper classes- aristocratic class and bourgeoisie preferred handmade goods because:
(a) they were made from imported material.
(b) the handmade goods came to symbolize refinement and class.
(c) they were better finished.
(d) only upper class could afford the expensive items.

Answer: (b) the handmade goods came to symbolize refinement and class.


Question 9.
By late 19th century why did the British manufacturers print calendars for advertisements?
(a) Indian people were fond of using calendars in their houses.
(b) Unlike newspapers and magazines, calendars were used even by people who did not know how to read or write.
(c) It was cheaper to advertise goods through calendars.
(d) It used to add beauty to the room.

Answer: (b) Unlike newspapers and magazines, calendars were used even by people who did not know how to read or write.


Question 10.
Which of the following innovations helped the weavers in increasing productivity and compete with mill sector?
(a) Spining jenny
(b) Fly shuttle
(c) Cotton Gin
(d) Roller

Answer: (b) Fly shuttle


Question 11.
What do you mean by ‘Gomastha’?
(a) An officer of the Company who acted as a go-between the Company and Indian traders
(b) An officer of the East India Company who looked after the textile trade
(c) A paid servant of the Company who supervised weavers, collected supplies and examined the quality of the cloth
(d) None of these

Answer: (c) A paid servant of the Company who supervised weavers, collected supplies and examined the quality of the cloth.


Question 12.
According to historians, who was the typical worker in the mid-nineteenth century?
(a) Craftsperson and labourer
(b) Machine operator
(c) Unskilled labour
(d) None of these

Answer: (a) Craftsperson and labourer


Question 13.
What do you mean by Carding?
(a) In spinning
(b) In weaving
(c) In which cotton or wool fibres are prepared for spinning
(d) In which finishing of cloth is done

Answer: (c) In which cotton or wool fibres are prepared for spinning.


Question 14.
Who was the Staplers and Fullers?
(a) Gathers cloth by pleating
(b) Sorts wool according to its fibre
(c) Both a and b
(d) None of these

Answer: (c) Both a and b


Question 15.
What was the reason behind new merchants could not set up business in the towns in Europe?
(a) The rules became barrier
(b) Scarcity of product to start any business
(c) The powerful trade guilds and urban crafts made it difficult
(d) None of these

Answer: c. The powerful trade guilds and urban crafts made it difficult.


Question 16.
Which pre-colonial port connected India to the Gulf countries and the Red Sea ports?
(a) Bombay
(b) Hooghly
(c) Surat
(d) Machhalipatanam

Answer: (c) Surat.


Question 17.
Who produced music book that Dawn of the Century?
(a) New Comen
(b) James Watt
(c) E. T. Paul
(d) None of these

Answer: (c) E. T. Paul.


Question 18.
What were supply during the First World War from Indian factories?
(a) Jute bags and cloth for army uniforms
(b) Tents and leather boots
(c) Horse and mule saddles
(d) All of these

Answer: (d) All of these.


Question 19.
When did the export of Indian yarn to China declined?
(a) 1906
(b) 1910
(c) 1915
(d) 1902

Answer: (a) 1906.


Question 20.
Which War caused new problems for Indian weavers?
(a) The American Civil War
(b) First world war
(c) Second world war
(d) None of these

Answer: (a) The American Civil War.


Question 21.
Who was Dwarkanath Tagore?
(a) A social reformer
(b) Musician
(c) Industrialist
(d) Painter

Answer: (c) Industrialist.


Question 22.
In 1917 who set up the first Indian jute mill in Calcutta?
(a) Seth Hukumchand
(b) G.D. Birla
(c) Jamsedjee Tata
(d) None of the above

Answer: (a) Seth Hukumchand.


Question 23.
In which century, the exports of British cotton goods increased dramatically?
(a) 17th century
(b) 19th century
(c) 20th century
(d) 18th century

Answer: (b) 19th century.


Question 24.
During the 19th century, Which were the most dynamic industries in Britain?
(a) Cotton and metal
(b) Metal and sugar
(c) Sugar and cotton
(d) None of these

Answer: (a) Cotton and metal.


Question 25.
What are the problems faced by the cotton weavers in India?
(a) Export market had collapsed
(b) They did not have good quality cotton
(c) Imported goods were cheap
(d) All of the above

Answer: (d) All of the above.

age of industrialisation class 10 questions and answers, class 10 history chapter 5 mcq with answers mod education, mcq of history chapter the age of industrialisation class 10, age of industrialisation class 10 mcq online test, age of industrialisation class 10 important questions and answers, very short questions and answers from the age of industrialisation, age of industrialisation class 10 mcq mod education