MCQ Questions for Class 12 Political Science Chapter 8 Environment and Natural Resources with Answers

MCQ Questions for Class 12 Political Science Chapter 8 : NCERT CBSE RBSE and Other State Board MCQ Questions for Class 12 Political Science Chapter 8 Environment and Natural Resources with Answers Pdf free download.

MCQ Questions for Class 12 Political Science Chapter 8 Environment and Natural Resources with Answers

MCQ Questions for Class 12 Political Science Chapter 8 Environment and Natural Resources with Answers

Mod Education are provided Class 12 Political Science MCQs 8 Environment and Natural Resources Questions with Answers

Question 1.
Which among the following best explains the reason for growing concerns about the environment?
(A) The developed countries are concerned about protecting nature.
(B) Protection of the environment is vital for indigenous people and natural habitats.
(C) The environmental degradation caused by human activities has become pervasive and has reached a dangerous level.
(D) None of the above.

Answer: (C) The environmental degradation caused by human activities has become pervasive and has reached a dangerous level.


Question 2.
Mark Correct or Wrong against each of the following statements below that describe the Earth Summit.
(A) It was attended by 170 countries, thousands of NGO’s and many MNCs.
(B) The summit was held under the aegis of the U.N.
(C) For the first time, global environmental issues were firmly consolidated at the political level.
(D) It was a summit meeting.

Answer: (A) True
(B) True
(C) True
(D) True


Question 3.
Which among the following are True about the Global Commons?
(A) The earth’s atmosphere, Antarctica ocean floor and outer space are considered as part of the global commons.
(B) The global commons arc outside the sovereign jurisdiction.
(C) The question of managing the global commons reflected the North-South divide.
(D) The countries of the North are more concerned about the protection of the global common than the countries of the South.

Answer: (A) The earth’s atmosphere, Antarctica ocean floor and outer space are considered as part of the global commons.


Question 4.
The Earth Summit was held at:
(a) London
(b) New York
(c) New Delhi
(d) Rio-de-Janeiro

Answer: (d) Rio-de-Janeiro


Question 5.
World Environment Day is celebrated each year on:
(a) 5 March
(b) 5 June
(c) 5 January
(d) 7 June

Answer: (b) 5 June


Question 6.
The United Nations Framework Convention on Climate Change was held in:
(a) 2004
(b) 1997
(c) 2001
(d) 1992

Answer: (d) 1992


Question 7.
India signed and ratified the 1997 Kyoto Protocol in:
(a) August 2002
(b) July 2006
(c) August 2000
(d) August 2005

Answer: (a) August 2002


Question 8.
The World Council of Indigenous Peoples was formed in:
(a) 1950
(b) 1975
(e) 1990
(d) 2007

Answer: (b) 1975


Question 9.
Earth Summit was attended by:
(a) 170 states
(b) 59 states
(c) 191 states
(d) 184 states.

Answer: (a) 170 states


Question 10.
Which Earth Summit has brought environmental issues to the Centre stage of global politics?

Answer: The 1992 Earth Summit has brought environmental issues to the Centre-stage of global politics.


Contemporary World Politics MCQ Questions for Class 12 Political Science with Answers

  1. The Cold War Era Class 12 MCQ Questions
  2. The End of Bipolarity Class 12 MCQ Questions
  3. US Hegemony in World Politics Class 12 MCQ Questions
  4. Alternative Centres of Power Class 12 MCQ Questions
  5. Contemporary South Asia Class 12 MCQ Questions
  6. International Organisations Class 12 MCQ Questions
  7. Security in the Contemporary World Class 12 MCQ Questions
  8. Environment and Natural Resources Class 12 MCQ Questions
  9. Globalisation Class 12 MCQ Questions

Politics in India Since Independence MCQ Questions for Class 12 Political Science with Answers

  1. Challenges of Nation Building Class 12 MCQ Questions
  2. Era of One Party Dominance Class 12 MCQ Questions
  3. Politics of Planned Development Class 12 MCQ Questions
  4. India’s External Relations Class 12 MCQ Questions
  5. Challenges to and Restoration of Congress System Class 12 MCQ Questions
  6. The Crisis of Democratic Order Class 12 MCQ Questions
  7. Rise of Popular Movements Class 12 MCQ Questions
  8. Regional Aspirations Class 12 MCQ Questions
  9. Recent Developments in Indian Politics Class 12 MCQ Questions

MCQ Questions for Class 12 Political Science Chapter 8 Environment and Natural Resources with Answers Pdf free download will help you.