MCQ Questions for Class 12 Political Science Chapter 9 Globalisation with Answers

MCQ Questions for Class 12 Political Science Chapter 9 : NCERT CBSE RBSE and Other State Board MCQ Questions for Class 12 Political Science Chapter 9 Globalisation with Answers Pdf free download.

MCQ Questions for Class 12 Political Science Chapter 9 : NCERT CBSE RBSE and Other State Board MCQ Questions for Class 12 Political Science Chapter 9 Globalisation with Answers Pdf free download.

MCQ Questions for Class 12 Political Science Chapter 9 Globalisation with Answers

MCQ Questions for Class 12 Political Science Chapter 9 Globalisation with Answers

Mod Education are provided Class 12 Political Science MCQs 9 Globalisation Questions with Answers

Question 1.
Which of the statements is true about globalisation?
(a) Globalisation is purely one economic phenomenon.
(b) Globahastion began in 1991.
(c) Globalisation is the same thing as westernisation.
(d) Globalisation is a multi-dimensional phenomenon.

Answer: (d) Globalisation is a multi-dimensional phenomenon.


Question 2.
Which of the statements is true about the impact of globalisation?
(a) Globalisation has been uneven in its impact on states and societies.
(b) Glthnilisation has had a uniform impact on all states and societies.
(e) The impact of globalisation has been confined to the political sphere.
(d) Globalisation inevitably results in cultural homogeneity.

Answer: (a) Globalisation has been uneven in its impact on states and societies.


Question 3.
Which of the statements is true about the causes of globalisation?
(a) Technology is an important cause of globalisation.
(b) Globalisation is caused by a particular community of people.
(c) Globalisation originated in the U.S.
(d) Economic interdependence alone causes globalisation.

Answer: (c) Globalisation originated in the U.S.


Question 4.
Which of the statements is true about globalisation?
(a) Globalisation is only about the movement of commodities.
(b) Globalisation does not involve a conflict of values.
(e) Services are an insignificant part of globalisation.
(d) Globalisation is about worldwide interconnectedness.

Answer: (d) Globalisation is about worldwide interconnectedness.


Question 5.
Which of the statement is false about globalisation?
(a) Advocates of globalisation argue that it will result in greater economic growth.
(b) Critics of globalisation argue that it will result in greater economic growth.
(e) Advocates of globalisation argue that it will result in cultural hemogenisation.
(d) Critics of globalisation argue that it will result in cultural hemogenisation.

Answer: (d) Critics of globalisation argue that it will result in cultural hemogenisation.


Question 6.
When the first meeting of WSF was held?
(a) Port Merge in 2001
(b) Mumbai in 2000
(c) New Delhi in 2004
(d) London in 1998

Answer: (a) Port Merge in 2001


Question 7.
Globalisation begin in:
(a) 1981
(b) 2000
(e) 1989
(d) 1991

Answer: (d) 1991


Question 8.
When the Seventh meeting of WSF was held?
(a) Nairobi in January 2007
(b) New York in January 2007
(e) New Delhi in January 2007
(cl) Paris in March 2007

Answer: (a) Nairobi in January 2007


Question 9.
In which meeting there was a protest alleging that unfair trading practiced by the developed countries?
(a) WTO ministerial meetings at Seattle in 1992.
(b) IMF meetings at Washington in 1994.
(c) WTO ministerial meeting at Paris in 1990.
(d) WTO ministerial meeting at London in 1988.

Answer: (a) WTO ministerial meetings at Seattle in 1992.


Question 10.
Which of the following statements is not true?
(a) Global economy is the most important feature of globalisation.
(b) Global movements have nothing to do with globalisation.
(c) Competitive economy is a basic feature of globalisation.
(d) WTO is an indication of globalisation process.

Answer: (b) Global movements have nothing to do with globalisation.

Contemporary World Politics MCQ Questions for Class 12 Political Science with Answers

  1. The Cold War Era Class 12 MCQ Questions
  2. The End of Bipolarity Class 12 MCQ Questions
  3. US Hegemony in World Politics Class 12 MCQ Questions
  4. Alternative Centres of Power Class 12 MCQ Questions
  5. Contemporary South Asia Class 12 MCQ Questions
  6. International Organisations Class 12 MCQ Questions
  7. Security in the Contemporary World Class 12 MCQ Questions
  8. Environment and Natural Resources Class 12 MCQ Questions
  9. Globalisation Class 12 MCQ Questions

Politics in India Since Independence MCQ Questions for Class 12 Political Science with Answers

  1. Challenges of Nation Building Class 12 MCQ Questions
  2. Era of One Party Dominance Class 12 MCQ Questions
  3. Politics of Planned Development Class 12 MCQ Questions
  4. India’s External Relations Class 12 MCQ Questions
  5. Challenges to and Restoration of Congress System Class 12 MCQ Questions
  6. The Crisis of Democratic Order Class 12 MCQ Questions
  7. Rise of Popular Movements Class 12 MCQ Questions
  8. Regional Aspirations Class 12 MCQ Questions
  9. Recent Developments in Indian Politics Class 12 MCQ Questions

MCQ Questions for Class 12 Political Science Chapter 9 Globalisation with Answers Pdf free download will help you.