MCQ Questions for Class 10 Social Science History Chapter 7 Print Culture and the Modern World with Answer

MCQ Questions for Class 10 Social Science : MCQ Questions for Class 10 Social Science History Chapter 7 Print Culture and the Modern World with Answers is very important for the students. Free Video Class 10 for SSt on Youtube

MCQ Questions for Class 10 Social Science History Chapter 7 Print Culture and the Modern World with Answer

MCQ Questions for Class 10 Social Science History Chapter 7 Print Culture and the Modern World with Answer

Question 1.
Which problem has been raised in Gulamgiri?
(a) The injustices of caste system
(b) Excessive drinking among the poor
(c) The miserable lives of upper-caste Hindu women
(d) Widow immolation

Answer: (a) The injustices of caste system


Question 2.
The Bengal Gazette was edited by
(a) Gangadhar Bhattacharya
(b) Raja Rammohun Roy
(c) James Augustus Hickey
(d) Richard M. Hoe

Answer: (c) James Augustus Hickey


Question 3.
The earliest kind of print technology was developed in China, Japan and
(a) Korea
(b) France
(c) India
(d) England

Answer: (a) Korea


Question 4.
Who said, “Printing is the ultimate gift of God and the greatest one.”?
(a) Charles Dickens
(b) Louise-Sebastien Mercier
(c) Mahatma Gandhi
(d) Martin Luther

Answer: (d) Martin Luther


Question 5.
Diomond Sultra is the oldest printed book of
(a) Korea
(b) India
(c) Japan
(d) China

Answer: (c) Japan


Question 6.
Martin Luther was a/an
(a) social reformer
(b) religious reformer
(c) environmentalist
(d) educationist

Answer: (b) religious reformer


Question 7.
Penny magazines were especially meant for
(a) children
(b) factory workers
(c) women
(d) elite class

Answer: (c) women


Question 8.
What made Governor-General Warren Hastings persecute James Hickey who edited the Bengal Gazette?
(a) He published articles supporting Indian nationalist leaders.
(b) He published advertisements related to import and sale of slaves.
(c) He published anti-religious articles.
(d) He published gossip about senior East India Company officials.

Answer: (d) He published gossip about senior East India Company officials.


Question 9.
The main theme of the book ‘Chhote aur Bade Ka Sawal’ written by Kashibaba, a Kanpur mill worker, was:
(a) The life of the elite upper castes.
(b) The link between caste and class exploitation.
(c) Restrictions on the Vernacular Press.
(d) Injustices of the caste system.

Answer: (b) The link between caste and class exploitation.


Question 10.
Why was the Vernacular Press Act passed by the British Government in India?
(a) The Vernacular Act was passed to promote vernacular languages.
(b) The Vernacular Act was passed by the British government to put some check on vernacular newspapers which had become assertively nationalist.
(c) The Vernacular Act was passed to please the Indians who wanted to promote Indian languages.
(d) The Vernacular Act was passed to consolidate British rule in India.

Answer: (b) The Vernacular Act was passed by the British government to put some check on vernacular newspapers which had become assertively nationalist.


Question 11.
What do you mean by the term ‘Galley’?
(a) A metal frame in which types are laid and the text composed
(b) A corridor
(c) A scarecrow
(d) None of these

Answer: (a) A metal frame in which types are laid and the text composed.


Question 12.
Who was the first to use wood-block printing?
(a) Indian
(b) French
(c) Spaniards
(d) None of these

Answer: (c) Spaniards.


Question 13.
Who was Kitagawa Utamaro?
(a) A Japanese artist
(b) An Indian artist
(c) An Korean artist
(d) None of these

Answer: (a) A Japanese artist.


Question 14.
What do you mean by the term ‘Calligraph’?
(a) The art of beautiful printing
(b) The art of beautiful hand printing
(c) The art of beautiful and stylised writing
(d) None of these

Answer: (c) The art of beautiful and stylised writing.


Question 15.
Who was known for an art form called ukiyo?
(a) Chinz ho
(b) Kitagawa Utamaro
(c) Gutenberg
(d) None of these

Answer: (b) Kitagawa Utamaro


Question 16.
What was the first book printed by Gutenberg?
(a) Bible
(b) Ramayana
(c) Chapbook
(d) None of these

Answer: (a) Bible.


Question 17.
What was the ancient name of Tokyo?
(a) Edo
(b) Osaka
(c) Gifu
(d) None of these

Answer: (a) Edo.


Question 18.
What was the ‘Bengal Gazette’?
(a) First English magazine
(b) English Hindi mixed magazine
(c) A weekly Hindi magazine
(d) A weekly English magazine

Answer: (d) A weekly English magazine


Question 19.
Which is not an innovation of the 20th century?
(a) Cheap paperback editions
(b) The dust cover
(c) Important novels were serialised
(d) None of these

Answer: (c) Important novels were serialised.


Question 20.
What was Protestant Reformation?
(a) A challenge to the authority of Rome
(b) Movement to reform the Catholic Church
(c) A new religion
(d) None of these

Answer: (b) Movement to reform the Catholic Church.


Question 21.
Who spoke these words “Printing is the ultimate gift of God and the greatest one.”?
(a) Johann Gutenberg
(b) Jawahar lal Nehru
(c) martin Luther
(d) None of these

Answer: (c) martin Luther.


Question 22.
The book, ‘Chote Aur Bade Ka Sawal’ talked about which social reforms?
(a) The link between caste and class exploitation
(b) The injustices of the caste system
(c) Restrictions on the vernacular press
(d) Ill treatment of widows

Answer: (a) The link between caste and class exploitation.


Question 23.
Which book was carried by petty pedlars and sold for a penny?
(a) Novels
(b) Magazines
(c) Chapbook
(d) None of these

Answer: (c) Chapbook


Question 24.
When was the Paperback editions of books were introduced?
(a) The onset of the Great Depression
(b) The First World War
(c) The Second World War
(d) None of these

Answer: (a) The onset of the Great Depression.


Question 25.
Who introduced the first printing press in India?
(a) East India company
(b) Arabic traders
(c) Portuguese missionaries
(d) None of these

Answer: (c) Portuguese missionaries

print culture and the modern world class 10 1 mark questions, print culture and the modern world mcq online test mod education, class 7 history chapter 10 mcq with answers, mcq questions for class 10 social science with answers history chapter 1, print culture and the modern world class 10 questions and answers, mcq questions for class 10 history with answers, print culture and the modern world question answers pdf

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro
Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

I Have Disabled the AdBlock Reload Now