MCQ Question for Class 10 Social Science Geography Chapter 1 Resources and Development with Answer

MCQ Questions for Class 10 Social Science : MCQ Questions for Class 10 Social Science Geography Chapter 1 Resource and Development with Answers is very important for the students. Free Video Class 10 for SSt on Youtube

MCQ Class 10 Social Science Geography Chapter 1 Resource and Development with Answer
Class 10 Social Science Geography Chapter 1

MCQ Question for Class 10 Social Science Geography Chapter 1 Resources and Development with Answer

1. Which one of the following type of resource is iron ore? (Textbook)
(a) Renewable
(b) Biotic
(c) Flow
(d) Non-renewable

Answer: d


2. Under which of the following type of resource can tidal energy be put? (Textbook)
(a) Replenishable
(b) Human-made
(c) Abiotic
(d) Non-renewable

Answer: a


3. Which one of the following is the main cause of land degradation in Punjab? (Textbook)
(a) Intensive cultivation
(b) Deforestation
(c) Over-irrigation
(d) Overgrazing

Answer: c


4. In which one of the following States is terrace cultivation practised? (Textbook)
(a) Punjab
(b) Plains of Uttar Pradesh
(c) Haryana
(d) Uttaranchal

Answer: d


5. In which of the following States is black soil found? (Textbook)
(a) Jammu & Kashmir
(b) Gujarat
(c) Rajasthan
(d) Jharkhand

Answer: b


6. What percentage of our land should be under forest according to the National Forest Policy (1952)?
(a) 33
(b) 22.5
(c) 31
(d) 30

Answer: a


7. Materials in the environment which have the potential to satisfy human needs but human beings do not have appropriate technology to access them are called:
(a) Potential resource
(b) Stock
(c) Developed resource
(d) Reserves

Answer: b


8. India’s territorial water extends upto a distance of:
(a) 12 km
(b) 12 nautical miles
(c) 19.2 miles
(d) 200 nautical miles

Answer: b


9. Resources that take long geological time for their formation are called:
(a) Renewable resources
(b) Reserve
(c) Community resources
(d) Non-renewable resources

Answer: d


10. Area sown more than once in an agricultural year plus net sown area is known as:
(n) Net sown area
(b) Forest cover
(c) Waste land
(d) Gross cropped area

Answer: d


11. The total degraded land in our country is:
(a) 133 million hectares
(b) 130 million sq. km.
(c) 140 million hectares
(d) 130 million hectares

Answer: d


12. In which of the following States mining has caused severe land degradation?
(a) Gujarat
(b) Jharkhand
(c) Kerala
(d) Uttaranchal

Answer: b


13. The main cause of land degradation in Punjab, Haryana and Western Uttar Pradesh is:
(a) Mining
(b) Over irrigation
(c) Deforestation
(d) Over grazing

Answer: b


14. Which is the most common soil of Northern India?
(a) Black soil
(b) Laterite soil
(c) Alluvial soil
(d) Red soil

Answer: c


15. Red soil is mostly found in:
(a) Parts of Jammu & Kashmir
(b) Upper Ganga Plains
(c) Eastern and Southern part of Deccan Plateau
(d) None of the above

Answer: c


16. Red soil is reddish in colour due to:
(a) high clay content
(b) presence of kankar nodules in the subsoil
(c) diffusion of iron in igneous and metamorphic rocks
(d) high moisture content

Answer: c


17. Which of the following is not important for soil formation?
(a) Relief
(b) Parent rock
(c) Climate
(d) Duration of day

Answer: d


18. Black soil is also called:
(a) Bangar
(b) Khadar
(c) Regur
(d) Humus

Answer: c


19. Black soils are common in:
(a) Deccan trap region
(b) Kashmir Valley
(c) Ganga Valley
(d) Northern Plains

Answer: a


20. Laterite soil is very useful for growing:
(a) Rice, wheat and mustard
(b) Tea, coffee and cashewnut
(c) Pulses, sugarcane and resin
(d) None of the above

Answer: b


21. Black soil is deficient in
(a) Calcium carbonate
(b) Magnesium
(c) Potash
(d) Phosphoric contents

Answer: d


22. Which of the following soils has self-aeration capacity?
(a) Alluvial
(b) Red soil
(c) Black soil
(d) Mountain soil

Answer: c


23. Ploughing along the contour lines to decelerate the flow of water down the slopes is called:
(a) Strip cropping
(b) Sheet erosion
(c) Contour ploughing
(d) Terrace cultivation

Answer: c


24. Which of the following is not a measure for soil conservation?
(a) Strip cropping
(b) Terrace cultivation
(c) Shelter belts
(d) Overdrawing of ground water

Answer: d


25. Land that is left uncultivated for more than five agricultural years is called:
(a) Pasture land
(b) Culturable waste land
(c) Barren land
(d) Current fallow

Answer: b

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro
Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

I Have Disabled the AdBlock Reload Now