MCQ Question for Class 10 Social Science Civics Chapter 5 Popular Struggles and Movements with Answer

MCQ Questions for Class 10 Social Science : MCQ Questions for Class 10 Social Science Civics Chapter 5 Popular Struggles and Movements with Answers is very important for the students. Free Video Class 10 for SSt on Youtube

MCQ Question for Class 10 Social Science Civics Chapter 5 Popular Struggles and Movements

Question 1.
Which one of the following is not true regarding the outcome of the April 2006 Movement in Nepal?
(a) Girija Prasad Koirala became the new Prime Minister.
(b) The Maoists came to power with a clear majority.
(c) The Parliament was restored.
(d) The new laws reduced the power of the king.

Answer: (b) The Maoists came to power with a clear majority.


Question 2.
Which of the following is a pressure group?
(a) Narmada Bachao Movement
(b) Anti-Liquor Movement
(c) Women’s Movement
(d) Worker’s Trade Union

Answer: (d) Worker’s Trade Union


Question 3.
Which one of the following is an example of public interest groups ?
(a) Trade Unions
(b) Business Associations
(c) BAMCEF
(d) FEDECOR

Answer: (c) BAMCEF


Question 4.
FEDECOR comprised of:
(a) professionals like engineers and environmentalists
(b) leaders of political parties
(c) federation of farmers who did not rely on irrigation.
(d) confederation of household workers unions.

Answer: (a) professionals like engineers and environmentalists


Question 5.
Which one of the following statements is not true about the public interest groups?
(a) They promote collective rather than selective good.
(b) They aim to help groups other than their own members.
(c) They undertake activity that benefits them as well as others too.
(d) Their Principal concern is the betterment and well being of their members.

Answer: (d) Their Principal concern is the betterment and well being of their members.


Question 6.
Who plays a decisive role in making laws for a country?
(a) Leaders
(b) Parties
(c) Voters
(d) Constituencies

Answer: (b) Parties


Question 7.
Which of the following statements is not true about Nepal?
(a) King Gyanendra, the new king of Nepal, was not prepared to accept democratic rule.
(b) Nepal witnessed an extraordinarypopular movement in April 2001.
(c) On 24th April, king Gyanendra conceded to all the demands of SPA.
(d) Girija Prasad Koirala was chosen as the new prime minister of the interim government.

Answer: (b) Nepal witnessed an extraordinarypopular movement in April 2001.


Question 8.
Which one of the following distinctions between pressure groups and political parties is false?
(a) Parties take political stances, while pressure groups do not bother about political issues.
(b) Pressure groups are confined to a few people, while parties involve a large number of people.
(c) Pressure groups do not seek to get into power, while political parties do.
(d) Pressure groups are least concerned with the people while parties fully depend on the people.

Answer: (d) Pressure groups are least concerned with the people while parties fully depend on the people.


Question 9.
Which one of the following is true regarding sectional interest groups?
(a) They promote collective rather than selective good.
(b) Their principal concern is the betterment and well-being of their members, not society in general.
(c) They aim to help groups other than their own members.
(d) They do not seek to promote the interest of a particular sector or group of society.

Answer: (b) Their principal concern is the betterment and well-being of their members, not society in general.


Question 10.
The city of Cochamamba is related to which issue?
(a) Nepal’s popular struggle
(b) Bolivia’s water war
(c) Environmental Movement
(d) Narmada Bachao Movement

Answer: (b) Bolivia’s water war


Question 11.
Which one of the following is true regarding the extraordinary popular movement that emerged in Nepal in 2006?
(a) Consolidation of monarchy
(b) Abolition of democracy
(c) Restoration of democracy
(d) Establishment of dictatorship

Answer: (c) Restoration of democracy


Question 12.
Which amongst the following was an organisation of Bolivia comprising local professionals, engineers and environmentalists?
(a) BAMCEF
(b) FEDECOR
(c) SPA
(d) NAPM

Answer: (b) FEDECOR


Question 13.
Which king of Nepal refused to accept democratic rule?
(a) King Birendra
(b) Girija Prasad Koirala
(c) King Gyanendra
(d) King Mahendra

Answer: (c) King Gyanendra


Question 14.
Which one of the following is true regarding public interest groups?
(a) Betterment and well being of members of a particular group
(b) Suppression of some general interest
(c) Representation of interests of one section in society
(d) Promotion of collective good

Answer: (d) Promotion of collective good


Question 15.
What type of government was adopted in Nepal in the year 1990?
(a) Monarchy
(b) Dictatorship
(c) Colonial
(d) Democratic

Answer: (d) Democratic


Question 16.
FEDCOR is the example of :
(a) Public interest group
(b) Sectional interest group
(c) Movement group
(d) Pressure group

Answer: (b) Sectional interest group


Question 17.
The aim of a public interest group is to promote:
(a) Collective good
(b) Selective good
(c) The interest of its own members
(d) The interest of a particular groups of society.

Answer: (a) Collective good


Question 18.
Which one of the following political parties came to power in Bolivia in 2006?
(a) The Socialist Party
(b) The Republican Party
(c) The Conservative Party
(d) The Communist Party

Answer: (a) The Socialist Party


Question 19.
What was common in both the struggles held in Nepal and Bolivia?
(a) In both the case the struggle invilved mass mobilisation
(b) In both the cases people used violence
(c) In both the cases the demands of people were not fulfilled
(d) In both the cases government ignored the people

Answer: (a) In both the case the struggle invilved mass mobilisation


Question 20.
Which one of the following promotes the interest of a particular group?
(a) Public interest groups
(b) Political parties
(c) Sectional interest groups
(d) Government

Answer: (c) Sectional interest groups


Question 21.
Which one of the following is not true about the pressure groups?
(a) They are directly engaged in party politics
(b) They take a political stance
(c) They organise protests
(d) They try to gain public support

Answer: (a) They are directly engaged in party politics


Question 22.
What was the result of Bolivia water war?
(a) People were forced to pay the increased water rates
(b) People lost the war
(c) Government of Bolivia resisted
(d) The water contract with the MNC was cancelled and water supply was restored to the municipality at old rates.

Answer: (d) The water contract with the MNC was cancelled and water supply was restored to the municipality at old rates.


Question 23.
When did Nepal first win democracy?
(a) 1985
(b) 1995
(c) 1990
(d) 1965

Answer: (c) 1990


Question 24.
Outstanding democratic conflicts are usually resolved through
(a) mass mobilisation
(b) institutions like the Parliament or the Judiciary
(c) both the above
(d) none the above

Answer: (a) mass mobilisation


Question 25.
Which financial agency/organisation pressurised the government to give up its control of municipal water supply?
(a) International Monetary Fund
(b) World Bank
(c) Central Bank of Bolivia
(d) None of these

Answer: (b) World Bank


Question 26
When did King Gyanendra dismiss the then prime minister and dissolve the Parliament?
(a) In February 2005
(b) In February 2006
(c) In March 2006 (d) In April 2006

Answer: (a) In February 2005


Question 27.
King Birendra was killed in a mysterious massacre of the royal family in
(a) 2000
(b) 2001
(c) 2002
(d) 2003

Answer: (b) 2001


Question 28.
The people of Bolivia led a successful struggle against
(a) limited franchise
(b) government’s apathy towards public facilities
(c) privatisation of water
(d) lack of educational facilities

Answer: (c) privatisation of water


Question 29.
Choose the incorrect statement.
(a) The MNC raised the price of water by four times.
(b) Many people received monthly water bills of Rs 1000.
(c) This huge hike in water bill led to a popular protest.
(d) None of these

Answer: (d) None of these


Question 30.
Which of these is not one of the agencies of organised politics?
(a) Political parties
(b) Pressure groups
(c) Movement groups
(d) None of above

Answer: (d) None of above


Question 31.
Most of the time democracy evolves through :
(a) consensus
(b) popular struggles
(c) both the above
(d) none of the above

Answer: (b) popular struggles


Question 32.
The movement Kittiko-Hachchiko started in Karnataka in 1987, was based on
(a) non-violent protest by farmers
(b) violent protest by farmers
(c) violent protest by workers of Karnataka Pulpwood Limited
(d) none of these

Answer: (a) non-violent protest by farmers


Question 33.
Who won Bolivia’s water war?
(a) People
(b) Government
(c) MNC
(d) None of the above

Answer: (a) People


Question 34.
Which party did not believe in parliamentary democracy and was involved in an armed struggle but joined the popular protest?
(a) Nepalese Congress Party
(b) Nepalese Communist Party
(c) Nepalese Communist Party (Maoist)
(d) None of above

Answer: (c) Nepalese Communist Party (Maoist)


Question 35.
‘Defining moments’ of democracy usually involve a conflict between
(a) Two most powerful groups
(b) Those groups who have exercised power and those who aspire for a share in power
(c) Two powerless groups
(d) People and people’s representatives

Answer: (b) Those groups who have exercised power and those who aspire for a share in power


Question 36.
Which of the following is a movement?
(a) CII
(b) AITUC
(c) NGOs
(d) Environmental movement

Answer: (d) Environmental movement


Question 37.
Which political party that supported the protest in Bolivia, came to power in Bolivia in 2006?
(a) Socialist Party
(b) Communist Party
(c) Congress Party of Bolivia
(d) None of above

Answer: (a) Socialist Party


Question 38.
Which of the following organisations/ institutions did not join the protest movement?
(a) Labour unions and their federations
(b) Organisation of indigenous people
(c) Organisation of teachers, lawyers and human rights groups
(d) Army

Answer: (d) Army


Question 39.
Choose the incorrect statement.
(a) Like an interest group, a movement does not take part in electoral competition
(b) Like an interest group, a movement attempts to influence politics
(c) Unlike the interest groups, movements have a loose organisation
(d) Like the interest groups, movements have a loose organisation

Answer: (d) Like the interest groups, movements have a loose organisation


Question 40.
Which of the following is not a sectional interest group?
(a) Trade unions
(b) Business associations
(c) Professional groups
(d) Bolivian organisation, FEDECOR

Answer: (d) Bolivian organisation, FEDECOR


Question 41.
Which of the following is not a movement?
(a) Narmada Bachao Andolan
(b) Struggle in Nepal for democracy
(c) Women’s movement
(d) All India Trade Union Congress

Answer: (d) All India Trade Union Congress


Question 42.
Usually sectional interest groups seek to promote
(a) the interests of a particular section of group of society
(b) the interests of the society in general
(c) the well-being and betterment of their members
(d) both (a) and (c)

Answer: (d) both (a) and (c)


Question 43.
What is not true regarding public interest groups?
(a) They represent some common or general interest
(b) Members of the organisation may not benefit from the cause that the organisation represents
(c) They promote collective rather than selective good
(d) They aim to help their own members

Answer: (d) They aim to help their own members


Question 44.
Which of the following is not a generic movement?
(a) Environment movement
(b) Women’s movement
(c) Narmada Bachao Andolan
(d) None of these

Answer: (c) Narmada Bachao Andolan


Question 45.
Which one of the following is not true regarding Bolivia’s Water War?
(a) The struggle involved mass mobilisation.
(b) A political conflict led to popular struggle.
(c) It resulted in the restoration of the water supply at the old rates
(d) It lacked spontaneous public participation.

Answer: (b) A political conflict led to popular struggle.


Question 46.
Which of the following is a pressure group?
(a) Narmada Bachao Movement
(b) Anti-Liquor Movement
(c) Women’s Movement
(d) Worker’s Trade Union

Answer: (d) Worker’s Trade Union

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro
Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

I Have Disabled the AdBlock Reload Now