MCQ Question for Class 10 Social Science Civics Chapter 2 Federalism with Answer

MCQ Questions for Class 10 Social Science : MCQ Questions for Class 10 Social Science Civics Chapter 2 Federalism with Answers is very important for the students. Free Video Class 10 for SSt on Youtube

MCQ Question for Class 10 Social Science Civics Chapter 2 Federalism with Answer

MCQ Question for Class 10 Social Science Civics Chapter 2 Federalism with Answer

Question 1.
The number of seats reserved for women in the panchayats and municipalities is
(a) one-fourth
(b) one-third
(c) half
(d) one-fifth

Answer: (b) one-third


Question 2.
‘Holding together federations are not found in
(a) India
(b) Spain
(c) Belgium
(d) Australia

Answer: (d) Australia


Question 3.
Subjects like computer software comes in the
(a) Union List
(b) State List
(c) Concurrent List
(d) Residuary List

Answer: (d) Residuary List


Question 4.
Which of the following states has been given a special status?
(a) Jammu and Kashmir
(b) Tripura
(c) Bihar
(d) Haryana

Answer: (a) Jammu and Kashmir


Question 5.
The number of Scheduled Languages in India is
(a) 21
(b) 22
(c) 23
(d) 25

Answer: (b) 22


Question 6.
Which one of the following States in India has its own Constitution?
(a) Uttarakhand
(b) Madhya Pradesh
(c) J & K
(d) Nagaland

Answer: (c) J & K


Question 7.
Which among the following are examples of ‘Coming together federations’?
(a) India, Spain and Belgium
(b) India, USA and Spain
(c) USA, Switzerland and Australia
(d) Belgium and Sri Lanka

Answer: (c) USA, Switzerland and Australia


Question 8.
In India’s federal system, the state governments have the power to legislate on all those subjects which are included in the:
(a) Union list
(b) State list
(c) Concurrent list
(d) Residuary subjects

Answer: (b) State list


Question 9.
The Constitution of India
(a) divided powers between centre and states in three lists.
(b) divided powers between centre and states in two lists.
(c) listed the powers of the states and left the undefined powers to the state.
(d) Specified the pow ers of the states and left the residuary powers with the centre.

Answer: (a) divided powers between centre and states in three lists.


Question 10.
In case of a clash between the laws made by the centre and a state on a subject in the concurrent list:
(a) the state law prevails.
(b) the central law prevails.
(c) both the laws prevail within their respective jurisdictions.
(d) the Supreme Court has to intervene to decide.

Answer: (b) the central law prevails.


Question 11.
What is the third tier of government known as?
(a) Village Panchayats
(b) State government
(c) Local self-government
(d) Zila Parishad

Answer: (c) Local self-government


Question 12.
What is true regarding sources of revenue in a federal system?
(a) States have no financial powers or independent sources of revenue.
(b) States are dependent on revenue or funds on the central government.
(c) Sources of revenue for each level of government are clearly specified to ensure its financial autonomy.
(d) States have no financial autonomy.

Answer: (c) Sources of revenue for each level of government are clearly specified to ensure its financial autonomy.


Question 13.
Which of the following is incorrect regarding a unitary government?
(a) There is either only one level of government or the sub-units are subordinate to the central government.
(b) The central government can pass on orders to the provincial government.
(c) A state government is conservable to central government.
(d) The powers of state governments are guaranteed by the Constitution.

Answer: (d) The powers of state governments are guaranteed by the Constitution.


Question 14.
What are the kinds of routes through which federations have been formed?
(a) One route involves independent states coming together on their own to form a bigger unit
(b) The second route is where a large country decides to divide its powers between the states and the national government
(c) Both a and b
(d) None of these

Answer: (c) Both a and b


Question 15.
Which period saw the rise of regional political parties in many states of the country?
(a) Period after 1990
(b) Period after 2000
(c) Period after 1980
(d) Period after 1970

Answer: (a) Period after 1990


Question 16.
Which language is recognised as the national language by the Constitution of India?
(a) Hindi
(b) English
(c) Tamil
(d) None of these

Answer: (d) None of these


Question 17.
Which state of India enjoys a special status and has its own Constitution?
(a) Bihar
(b) Uttar Pradesh
(c) Kerala
(d) Jammu and Kashmir

Answer: (d) Jammu and Kashmir


Question 18.
Which of the following subjects is not included in the Union list?
(a) Defence
(b) Foreign affairs
(c) Police
(d) Banking

Answer: (c) Police


Question 19.
Which of the following is not an example of ‘holding together’ federations?
(a) India
(b) Spain
(c) Belgium
(d) Switzerland

Answer: (d) Switzerland


Question 20.
Which level of government in India has the power to legislate on the ‘residuary’ subjects?
(a) Union government
(b) State government
(c) Local self-government
(d) Both a and b

Answer: (a) Union government

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro
Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

I Have Disabled the AdBlock Reload Now