MCQ Question for Class 10 Social Science Civics Chapter 4 Gender Religion and Caste with Answer

MCQ Questions for Class 10 Social Science : MCQ Questions for Class 10 Social Science Civics Chapter 4 Gender Religion and Caste with Answers is very important for the students. Free Video Class 10 for SSt on Youtube

MCQ Question for Class 10 Social Science Civics Chapter 4 Gender Religion and Caste with Answer

MCQ Question for Class 10 Social Science Civics Chapter 4 Gender Religion and Caste with Answer

Question 1.
What is the percentage of Hindus in India, as per the 2001 Census?
(a) 13.4
(b) 80.5
(c) 90.2
(d) 91

Answer: (b) 80.5


Question 2.
Family laws deal with
(a) marriage and divorce
(b) adoption
(c) inheritance
(d) all of the above

Answer: (d) all of the above


Question 3.
In India, the representation of women in legislature has been
(a) moderate
(b) high
(c) low
(d) very low

Answer: (d) very low


Question 4.
The system where father is the head of the family is called
(a) hierarchy
(b) matriarchy
(c) patriarchy
(d) monarchy

Answer: (c) patriarchy


Question 5.
Jotiba Phule was a/an
(a) social reformer
(b) political leader
(c) educationist
(d) environmentalist

Answer: (a) social reformer


Question 6.
Which among the following statements about India’s Constitution is wrong? It
(a) prohibits discrimination on grounds of religion.
(b) gives official status to one religion.
(c) provides to all individuals freedom to profess any religion.
(d) ensures equality of citizens within religious communities.

Answer: (b) gives official status to one religion.


Question 7.
When we speak of gender divisions, we usually refer to:
(a) Biological difference between men and women
(b) Unequal roles assigned by the society to men and women
(c) Unequal child sex ratio
(d) Absence of voting rights for women in democracies.

Answer: (b) Unequal roles assigned by the society to men and women


Question 8.
The distinguishing feature of communalism is:
(a) Followers of a particular religion must belong to one community.
(b) Communalism leads to the belief that people belonging to different religions can live as equal citizens within one nation.
(c) A communal mind does not lead to quest for political dominance of one’s own religious community.
(d) A secular constitution is sufficient combat communalism.

Answer: (a) Followers of a particular religion must belong to one community.


Question 9.
Which leaders worked for the elimination of caste system in India?
(a) Jotiba Phule, Dr. B.R. Ambedkar, Mahatma Gandhi and Periyar Ram as warn Naicker
(b) Raja Ram Mohun Roy, Dr. B.R. Ambedkar and Mahatma Gandhi
(c) Jotiba Phule, Periyar Ramaswami Naicker and Mahatma Gandhi
(d) Swami Vivekanand, Jotiba Phule and Raja Ram Mohan Roy

Answer: (a) Jotiba Phule, Dr. B.R. Ambedkar, Mahatma Gandhi and Periyar Ram as warn Naicker


Question 10.
“A woman or a man who believes in equal rights and opportunities for men and women.” Select the correct option for the definition.
(a) Feminist
(b) Patriarchy
(c) Caste hierarchy
(d) Social change

Answer: (a) Feminist


Question 11.
What step taken to provide representation to women in Panchayats and Municipalities?
(a) Reservation for election to half of the seats for women
(b) Appointment of 1/3 women members
(c) Reservation for election to 1/3 of the seats for women
(d) None of the above

Answer: (c) Reservation for election to 1/3 of the seats for women


Question 12.
In which of these categories of work do you think less time is spent by men?
(a) Household and related work
(b) Sleep, self-care, reading etc.
(c) Income-generating work
(d) Talking and gossiping

Answer: (a) Household and related work


Question 13.
Indian society is of which type?
(a) A matriarchal society
(b) A patriarchal society
(c) A fraternal society
(d) None of these

Answer: (b) A patriarchal society


Question 14.
What is the result of political expression of gender division?
(a) Has helped to improve women’s role in public life
(b) Has provided a superior status to women
(c) The position remains the same, as it was
(d) None of the above

Answer: (a) Has helped to improve women’s role in public life


Question 15.
What is mean by the term ‘Feminist’?
(a) Having the qualities considered typical of women.
(b) A person who believes in equal rights and opportunities for women and men.
(c) The belief that men and women are equal.
(d) Men who look like women.

Answer: (b) A person who believes in equal rights and opportunities for women and men.


Question 16.
Which of these matters deal with the ‘Family Laws’?
(a) Marriage and divorce
(b) Adoption
(c) Inheritance
(d) All of these

Answer: (d) All of these
Explanation:


Question 17.
Which of these is true about the most ugly form of communalism?
(a) Communal violence
(b) Riots
(c) Massacre
(d) All the above

Answer: (d) All the above


Question 18.
What is leading to the breakdown of caste hierarchy?
(a) Large-scale urbanisation
(b) Growth of literacy and education
(c) Occupational mobility
(d) All of the above

Answer: (d) All of the above


Question 19.
The percentage of elected women members in the Lok Sabha has never reached what per cent of its total strength?
(a) 25%
(b) 15%
(c) 10%
(d) 5%

Answer: (c) 10%.


Question 20.
In some places in India, by how much the child sex ratio has fallen to as low as?
(a) 927
(b) 840
(c) 820
(d) 800

Answer: (d) 800

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro
Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

I Have Disabled the AdBlock Reload Now