MCQ Class 10 Social Science Geography Chapter 3 Water Resources with Answer

MCQ Questions for Class 10 Social Science : MCQ Questions for Class 10 Social Science Geography Chapter 3 Water Resources with Answers is very important for the students. Free Video Class 10 for SSt on Youtube

MCQ Class 10 Social Science Geography Chapter 3 Water Resources with Answer

MCQ Class 10 Social Science Geography Chapter 3 Water Resources with Answer

Question 1.
Whenever we think of water shortage, what comes to our mind ?
(a) Rajasthan
(b) Gujarat
(c) Delhi
(d) Haryana.

Answer: (a) Rajasthan


Question 2.
Which are not the sources of freshwater ?
(a) Running water, melting of ice
(b) Precipitation
(c) Lakes and ponds
(d) Sea.

Answer: (d) Sea.


Question 3.
Name an important dam in Jammu and Kashmir and Odisha respectively.
(a) Salal and Rihand
(b) Hirakud and Bhakra Nangal
(c) Salal and Hirakud
(d) Hirakud and Tungabhadra.

Answer: (c) Salal and Hirakud


Question 4.
Sardar Sarovar project is associated with which river ?
(a) Satluj
(b) Narmada
(c) Chambal
(d) Damodar.

Answer: (b) Narmada


Question 5.
Why were hydraulic structures constructed in ancient India ?
(a) For beautification
(b) For bathing
(c) For washing clothes
(d) For storing water.

Answer: (d) For storing water.


Question 6.
Construction of multi-purpose projects has resulted in :
(a) Sharing of water
(b) Interstate water disputes
(c) Water sports
(d) Friendly relations.

Answer: (b) Interstate water disputes


Question 7.
Which two dams are behind new social movement ?
(a) Salal and Rihand
(b) Hirakud and Bhakra Nangal
(c) Narmada and Tehri
(d) Rihand and Chambal.

Answer: (c) Narmada and Tehri


Question 8.
Which one of the following combination of river and dams is not correct ?
(a) Salal dam on Chenab river
(b) Koyna on Krishna river
(c) Bhakra Nangal on Satluj river
(d) Tehri on Yamuna river.

Answer: (d) Tehri on Yamuna river.


Question 9.
Which of the following are the natural sources of freshwater for the mankind ?
(a) Groundwater
(b) Precipitation
(c) Surface water
(d) All of these.

Answer: (d) All of these.


Question 10.
Which of these statements is not an arguments in favour of multi-purpose river valley projects ?
(a) They bring water to those areas which suffer from water scarcity.
(b) They regulate water flow to help in controlling floods.
(c) They lead to large-scale displacements and loss of livelihood.
(d) They generate electricity for our industries and our homes.

Answer: (c) They lead to large-scale displacements and loss of livelihood.


Question 11.
What are the sources of fresh water ?

Answer: Precipitation, surface run off and groundwater.


Question 12.
How is freshwater being renewed ?

Answer: The freshwater is being renewed through the hydrological cycle.


Question 13.
What kind of regions are expected to face water shortage ?

Answer:
(i) Regions having low rainfall
(ii) Regions which are drought prone.


Question 14.
Why were the multipurpose river projects considered as temples of modern India by Jawaharlal Nehru ?

Answer: These would integrate development of agriculture and the village economy with rapid industrialisation and growth of the urban economy.


Question 15.
Name any two social movements which have been launched against the multipurpose projects.

Answer: ‘Narmada Bachao Andolan ’ and ‘Tehri Dam Andolan


Question 16.
Irrigation has changed the cropping pattern of many regions with farmers shifting to water intensive and commercial crops”. Mention its ecological consequence.

Answer: Salinisation of the soil.


Question 17.
What was the primary reason for launching ‘Narmada Bachao Andolan’ ?

Answer: Narmada Bachao Andolan was launched due to the large scale displacement of local communities.


Question 18.
What is silt ?

Answer: A fine soil which is formed in flood plains.


Question 19.
How people used to conserve or harvest water in hills and mountainous regions ?

Answer: By building diversion channels like the ‘guls’or ‘kuls’.


Question 20.
How people used to harvest water in the flood plains of Bengal ?

Answer: By building inundation channels to irrigate their fields.


Question 21.
How people harvest water in the semi-arid and arid regions of Rajasthan ?

Answer: By building underground tanks.


Question 22.
Many people of arid and semi-arid regions construct underground rooms adjoining the water tanks. Give reason.

Answer: By beating the summer heat it would keep the room cool.


Question 23.
Name two techniques of roof top rain water harvesting.

Answer:
(i) Recharge through hand pump.
(ii) Recharge through abandoned dug well.


Question 24.
Name any two states where roof top water harvesting is most common.

Answer: Meghalaya and Rajasthan.


Question 25.
Name any two states which are involved in Krishna-Godavari-dispute.

Answer: Karnataka and Andhra Pradesh.


Question 26.
Name the river on which the Hirakud dam is located.

Answer: Mahanadi.


Question 27.
Name the river on which the Mettur dam is located.

Answer: Kaveri.


Question 28.
Name the river on which the Nagarjuna Sagar dam is located.

Answer: Tungabhadra.


Question 29.
Name the river on which the Sardar Sarovar dam is located.

Answer: Narmada.


Question 30.
What is the contribution of hydroelectricity in the total generation of electricity in India ?

Answer: 22%.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro
Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

I Have Disabled the AdBlock Reload Now