MCQ Questions for Class 9 History Chapter 7 History and Sport The Story of Cricket with Answer

MCQ Questions for Class 9 History Chapter 7

MCQ Questions for Class 9 History Chapter 7 History and Sport The Story of Cricket with Answers

Question 1.
Why was 1971 considered a landmark year?
(a) First One-Day International was played between England and Australia
(b) Television coverage expanded the popularity of international cricket
(c) India, Pakistan boycotted South Africa
(d) India entered the world of test cricket

Answer: (a) First One-Day International was played between England and Australia


Question 2.
The ICC headquarters shifted from London to
(a) Sydney
(b) India
(c) Dubai
(d) Singapore

Answer: (c) Dubai


Question 3.
Who was Palwankar Baloo?
(a) A Congress leader
(b) A soldier
(c) A Dalit cricketer
(d) A Brahmin priest

Answer: (c) A Dalit cricketer


Question 4.
When was the first World Cup successfully staged?
(a) 1972
(b) 1973
(c) 1974
(d) 1975

Answer: (d) 1975


Question 5.
How did the cricket boards become rich?
(a) By organising large number of matches
(b) Through patronage from rich industrialists
(c) By selling television rights to television companies
(d) None of the above

Answer: (c) By selling television rights to television companies


Question 6.
Name the hockey player from India who won many Olympic gold medals.
(a) Balbir Singh
(b) Dhyan Chand
(c) Dhanraj Pillai
(d) Gagan Ajit Singh

Answer: (b) Dhyan Chand


Question 7.
In which country was cricket played for the first time?
(a) England
(b) Rome
(c) Spain
(d) India

Answer: (a) England


Question 8.
In which year did India enter the world of Test Cricket? (CBSE 2010)
(a) 1877
(b) 1926
(c) 1927
(d) 1932

Answer: (d) 1932


Question 9.
Which among the following is not associated with amateurs?
(a) The rich who played it for pleasure
(b) Who considered sport a kind of pleasure
(c) Pleasure of playing and not for money
(d) Player who played it for a living

Answer: (d) Player who played it for a living


Question 10.
India entered the world of test cricket in 1932, a decade and a half before she became independent because:
(a) Test cricket was organised as a contest between different parts of the British Empire, not between different sovereign states
(b) The Civil Disobedience Movement had been started by Mahatma Gandhi
(c) It was evident that India would become independent soon enough
(d) The British were partial towards India and allowed her to play

Answer: (a) Test cricket was organised as a contest between different parts of the British Empire, not between different sovereign states


Question 11.
The world series cricket was started by:
(a) C.K. Nayudu
(b) Palwankar Baloo
(c) Kerry Packer
(d) Dennis Lillee

Answer: (c) Kerry Packer


Question 12.
The centre of gravity of cricket has shifted from the old Anglo-Australian axis to:
(a) America
(b) South Africa
(c) South Asia
(d) New Zealand – Australia

Answer: (c) South Asia


Question 13.
The Pentangular tournament was replaced by Ranji Trophy after independence as:
(a) It was a colonial tournament
(b) Only four religious communities instead of five agreed to play
(c) The Europeans had left India
(d) Ranji Trophy was rival of Pentangular tournament

Answer: (d) Ranji Trophy was rival of Pentangular tournament


Question 14.
Who was the first test captain of Indian cricket team?
(a) Sunil Gavaskar
(b) Kapil Dev
(c) C.K. Naidu
(d) None of these

Answer: (c) C.K. Naidu


Question 15.
The Parsis were the founders of which cricket club?
(a) Marylebone Cricket Club
(b) National Cricket Championship
(c) Oriental Cricket Club
(d) Indian Cricket Club

Answer: (c) Oriental Cricket Club


Question 16.
Which community played cricket for the first time in India?
(a) The Muslims
(b) The Parsis
(c) The Hindus
(d) None of these

Answer: (b) The Parsis


Question 17.
MCC stand for:
(a) Marylebone Cricket Club
(b) Marylebone Cricket Council
(c) Marylebone Cricket Conference
(d) Marylebone Cricket Corporation

Answer: (a) Marylebone Cricket Club


Question 18.
What is the length of the cricket pitch?
(a) 22 yards
(b) 25 yards
(c) 20 yards
(d) 30 yards

Answer: (a) 22 yards


Question 19.
Which of the following changes was introduced as a result of the MCC’s revision of the laws of cricket?
(a) The overarm bowling
(b) The limited-overs match
(c) The reverse swing
(d) The doosra

Answer: (a) The overarm bowling


Question 20.
Why did Mahatma Gandhi condemn the Pentangular tournament?
(a) He thought cricket was a waste of time
(b) He was opposed to the composition of teams based on communities
(c) It was a colonial tournament
(d) He did not want Indians to play an English game

Answer: (b) He was opposed to the composition of teams based on communities


Question 21.
‘Reverse Swing’ was introduced in the subcontinent to:
(a) Move the ball on bouncy pitch
(b) Move the ball on dry pitch
(c) Move the ball on dusty, unresponsive wicket under clear skies
(d) Move the ball on a dusty pitch under monsoon conditions

Answer: (c) Move the ball on dusty, unresponsive wicket under clear skies


Question 22.
Which one of the following is not true?
(a) The name of the ICC was changed from the Imperial Cricket Conference to the International Cricket Council
(b) Mahatma Gandhi supported the Pentangular tournament
(c) The ICC headquarters shifted from London to Dubai
(d) The origins of Indian cricket are to be found in Bombay

Answer: (b) Mahatma Gandhi supported the Pentangular tournament


Question 23.
The quadrangular tournament did not include which of the following teams?
(a) The Parsis
(b) The Europeans
(c) The Hindus
(d) The Rest

Answer: (b) The Europeans


Question 24.
Who was Kerry Packer?
(a) British tycoon
(b) Australian television tycoon
(a) Sri Lankan rebel
(b) None of these

Answer: (b) Australian television tycoon


Question 25.
Which of these Indians condemned the Pentangular?
(a) S.A. Barelvi
(b) A.F.S. Talyarkhan
(c) Mathatma Gandhi
(d) All the above

Answer: (d) All the above


Question 26.
What was the term ‘tournament’ called initially?
(a) Triangular
(b) Quadrangular
(c) Angular
(d) Pentangular

Answer: (b) Quadrangular


Question 27.
Cricket did not become popular in the countries in South America because :
(a) South American countries were not under American, Spanish and Portuguese influence
(b) Unlike other games like football and hockey, cricket remained a Britain colonial game
(c) It was a part of British colonial game
(d) It was limited to the countries that was not the part of British empire (CBSE 2010)

Answer: (b) Unlike other games like football and hockey, cricket remained a Britain colonial game


Question 28.
In which of these countries was cricket established as a popular sport?
(a) South Africa, Zimbabwe
(b) Australia, New Zealand
(c) West Indies, Kenya
(d) All the above

Answer: (d) All the above


Question 29.
Who wrote a novel titled ‘Tom Brown’s School Days’ which became popular in 1857?
(a) Thomas Arnold
(b) Kim Hughes
(c) Thomas Hughes
(d) John Middleton

Answer: (c) Thomas Hughes


Question 30.
What were the rich who played cricket for pleasure called?
(a) Amateurs
(b) Professionals
(c) Commons
(d) Both (a) and (b)

Answer: (a) Amateurs


Question 31.
Which ‘professional’ batsman led the English cricket team in 1930 for the first time?
(a) David Gomer
(b) Len Hutton
(c) Garry Sobers
(d) Derek Underwood

Answer: (b) Len Hutton


Question 32.
The poor who played cricket for a living were called
(a) needy
(b) entertainers
(c) professionals
(d) commons

Answer: (c) professionals


Question 33.
In the matter of protective equipment, how has cricket been influenced by technological change?
(a) The invention of vulcanised rubber led to the introduction of pads in 1848
(b) Protective gloves
(c) Helmets made out of metal and synthetic lightweight materials
(d) All the above

Answer: (d) All the above


Question 34.
The reason that cricket has originated from the villages is/are
(a) Cricket matches had no time limit
(b) Vagueness of the size of the cricket ground
(c) Cricket’s most important tools are all made of pre-industrial materials
(d) All the above

Answer: (d) All the above


Question 35.
The West Indies win in Test Series against England in 1950, had two ironical features. They were:
(a) The victory was considered a national achievement, a way of demonstrating that West
Indians were equals of white Englishmen
(b) The captain of the winning West Indies team was a white Englishman
(c) West Indies cricket team represented not one nation but several dominions which became
independent countries later
(d) both (b) and (c)

Answer: (d) both (b) and (c)


Question 36.
In the matter of protective equipment, how has cricket been influenced by technological change?
(a) The invention of vulcanised rubber led to the introduction of pads in 1848
(b) Protective gloves
(c) Helmets made out of metal and synthetic lightweight materials
(d) All the above

Answer: (d) All the above


Question 37.
When was the Marylebone Cricket Club founded?
(a) 1760
(b) 1787
(c) 1788
(d) 1895

Answer: (b) 1787


Question 38.
The reason that cricket has originated from the villages is/are
(a) Cricket matches had no time limit
(b) Vagueness of the size of the cricket ground
(c) Cricket’s most important tools are all made of pre-industrial materials
(d) All the above

Answer: (d) All the above


Question 39.
When were the first written “Laws of Cricket” drawn up?
(a) 1703
(b) 1744
(c) 1750
(d) 1760

Answer: (b) 1744


Question 40.
There was a quarrel between the Bombay Gymkhana (a Whites only club) and the Parsi Club, because :
(a) The Parsis complained that the public park was left unfit for cricket because the polo polies of the Gymkhana Club dug up the surface
(b) The colonial authorities were prejudiced in favour of their own White compatriots
(c) The White cricket elite in India offered no help to the enthusiastic Parsis
(d) All the above

Answer: (d) All the above


Question 41.
In what ways is the game of cricket unique and different from other games?
(a) A cricket match can go on for five days and still end in a draw; football and baseball do not last so long
(b) The grounds in cricket can be of any shape — oval, circular, and of any size
(c) Both (a) and (b)
(d) The length of the pitch is specified 22 yards

Answer: (c) Both (a) and (b)


Question 42.
When was the world’s first cricket club formed?
(a) 1744
(b) 1774
(c) 1760s
(d) 1780s

Answer: (c) 1760s


Question 43.
The rivalry between the Parsis and the racist Bombay Gymkhana ended when:
(a) the Parsis built their own Gymkhana to play cricket
(b) a Parsi team beat the Bombay Gymkhana in cricket in 1889
(c) both (a) and (b)
(d) none of the above

Answer: (c) both (a) and (b)


Question 44.
There were revision of laws by MCC between 1770s and 1780s. They were:
(a) The weight of the ball and the width of the bat were specified
(b) The first leg-before law was published in 1774
(c) The third stump became common, and the first six seam cricket ball was created
(d) All the above

Answer: (d) All the above