MCQ Questions for Class 9 Geography Chapter 4 Climate with Answer

Mod Education are Provided for CBSE RBSE NCERT MCQ Questions for Class 9 Geography Chapter 4 Climate with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 9 Social Science with Answers were prepared based on the latest exam pattern

MCQ Questions for Class 9 Geography Chapter 4 Climate with Answer
MCQ Questions for Class 9 Geography Chapter 4

MCQ Questions for Class 9 Geography Chapter 4 Climate with Answer

Question 1.
Which one of the following places receives the highest rainfall in the world?
(a) Silchar
(b) Mawsynram
(c) Cherrapunji
(d) Guwahati

Answer: (b) Mawsynram


Question 2.
The wind blowing in the northern plains in summers in known as:
(a) Kaal Baisakhi
(b) Loo
(c) Trade winds
(d) None of the above

Answer: (b) Loo


Question 3.
Which one of the following causes rainfall during winters in north-western part of India?
(a) Cyclonic depression
(b) Retreating monsoon
(c) Western disturbances
(d) Southwest monsoon

Answer: (c) Western disturbances


Question 4.
Monsoon arrives in India approximately in:
(a) Early May
(b) Early July
(c) Early June
(d) Early August

Answer: (c) Early June


Question 5.
Which one of the following characteristics the cold weather season in India?
(a) Warm days and warm nights
(b) Warm days and cold nights
(c) Cool days and cold nights
(d) Cold days and warm nights.

Answer: (b) Warm days and cold nights


Question 6.
In which place in India are houses built on stilts?
(a) Bihar
(b) Assam
(c) Goa
(d) None of these

Answer: (b) Assam


Question 7.
In which places of India there is very little difference between day and night temperatures?
(a) Bihar
(b) Bangalore
(c) Thiruvananthapuram
(d) All of these

Answer: (c) Thiruvananthapuram


Question 8.
Most parts of India receive rainfall during which of the following months?
(a) June to September
(b) May to July
(c) September to March
(d) None of these

Answer: (a) June to September


Question 9.
Kal Baisakhi is associated with:
(a) Punjab
(b) Odisha
(c) Karnataka
(d) West Bengal

Answer: (d) West Bengal


Question 10.
What do you mean by weather?
(a) State of the atmosphere over an area at any point of time
(b) Envelope of air surrounding earth
(c) Generalised monthly atmospheric conditions.
(d) None of these

Answer: (a) State of the atmosphere over an area at any point of time


Question 11.
Which one of the following is an element of weather and climate?
(a) Atmospheric pressure
(b) Temperature
(c) Humidity
(d) All of these

Answer: (d) All of these


Question 12.
Around the time of its arrival, the normal rainfall increases suddenly and continues constantly for several days. This is called:
(a) North-easterlies
(b) Jet stream
(c) South-west monsoon
(d) Burst of the monsoon

Answer: (d) Burst of the monsoon.


Question 13.
Which of the following is a component of westerly flow?
(a) North-easterlies
(b) Jet stream
(c) South-west monsoon
(d) Kal Baishakhi

Answer: (b) Jet stream.


Question 14.
Which prevents the southwest monsoon winds from escaping from India?
(a) The Indian deserts
(b) The Himalayas
(c) Low pressure over Central Asia
(d) None of these

Answer: (b) The Himalayas.


Question 15.
Which winds brings widespread rainfall over the mainland of India?
(a) Sea breeze
(b) North easterly
(c) Southwest monsoon winds
(d) None of these

Answer: (c) Southwest monsoon winds.


Question 16.
Which one of the following places in India have cooler climate even during summers?
(a) Jaisalmer
(b) Surat
(c) Mussoorie
(d) All of these

Answer: (c) Mussoorie.


Question 17.
What does the word monsoon literally means?
(a) Wind pattern
(b) Change
(c) Seasons
(d) All of these

Answer: (c) Seasons.


Question 18.
Which is the coldest place in India?
(a) Shillong
(b) Srinagar
(c) Drass
(d) None of these

Answer: (c) Drass


Question 19.
Which one of the following states in India suffers from loo?
(a) Maharashtra
(b) Bihar
(c) Gujarat
(d) All of these

Answer: (c) Gujarat.


Question 20.
What causes rainfall in West Bengal during the hot weather season?
(a) Kal Baishakhi
(b) Southwest monsoon
(c) Retreating Monsoon
(d) None of these

Answer: (a) Kal Baishakhi.


Question 21.
Which area is not an area of low precipitation in India?
(a) Assam
(b) Deccan plateau
(c) Both a and b
(d) None of these

Answer: (a) Assam.


class 9 geography chapter 4 climate mcq with answers, mcq on climate of india class 9, class 9 geography chapter 4 climate extra questions with answers, class 9 geography chapter 4 mcq with answers, class 9 geography chapter 4 climate question answer, climate class 9 mcq online test, class 9 geography chapter 4 mcq with answers


Write true (T) or false (F)

1. The average temperature of Chennai during winter is between 24° – 25° Celsius.

Answer: True


2. The Coastal area of India receive tropical type of climate.

Answer: False


3. One of the states affected by Kal-Baisakhi is West Bengal.

Answer: True


4. Delhi and Kanpur have an extreme climate.

Answer: False


5. The retreating south-west monsoon season in India begin in December.

Answer: False


6. On a winter night, temperature at Drass may be as low as minus 45°C.

Answer: True


7. Most parts of the country receive rainfall from June to September.

Answer: False


8. Due to the curvation of the earth, the amount of solar energy received varies according to altitude.

Answer: False


9. The pressure and wind system of any area depends on the latitude and altitude of the place.

Answer: True


10. The Tropic of Cancer passes through the middle of the country from the Rann of Kachchh on the west to Mizoram in the east.

Answer: True


11. The sea exerts a moderating influence on climate.

Answer: True


12. Ocean currents along with onshore winds affect the climate of the desert areas.

Answer: False


13. The Himalaya prevent the cold winds from Central Asia from entering the subcontinent.

Answer: True


14. India lies in the region of south easterly winds.

Answer: False


15. The pressure and wind conditions over India are unique.

Answer: True


16. The jet-stream are located appropriately over 27°-30° north latitudes.

Answer: True


17. The climate of India is not influenced by monsoon winds.

Answer: False


18. A stricking feature of the hot weather season is the ‘loo’.

Answer: True


19. Pe-monsoon showers are common especially in Kerala and Maharashtra.

Answer: False


20. By early June, the low pressure condition over the northern plains intensifies.

Answer: True


Match the following

1.

Column AColumn B
(a) Monsoon1. Periodic change in the wind direction
(b) Monsoon winds2. Perodic change in pressure condition
(c) Souther, Oscillation3. Fast blowing winds of a steady velocity
(d) Jet Stream4. Periodic development of a warm ocean current
(e) EL Nino5. Seasonal reversal in the wind direction

Answer:

Column AColumn B
(a) Monsoon5. Seasonal reversal in the wind direction
(b) Monsoon winds1. Periodic change in the wind direction
(c) Souther, Oscillation2. Perodic change in pressure condition
(d) Jet Stream3. Fast blowing winds of a steady velocity
(e) EL Nino4. Periodic development of a warm ocean current

2.

Column IColumn IIColumn III
1. A hot, strong, gasty wind belong(a) Frequency stunk by(A) is called ‘Loo’
2. The Godavari, Krishna and Kavery are(b) 60 cm of 400 cm of(B) water
3. Parts of western receive over(c) during the day(C) rainfall
4. Rajasthan receives about(d) over the north(D) cyclone
5. The monsoon winds bind the whole(e) country by providing(E) rainfall

Answer:

Column IColumn IIColumn III
1. A hot, strong, gasty wind belong(d) over the north(A) is called ‘Loo’
2. The Godavari, Krishna and Kavery are(a) Frequency stunk by(D) cyclone
3. Parts of western receive over(c) during the day(E) rainfall
4. Rajasthan receives about(b) 60 cm of 400 cm of(C) rainfall
5. The monsoon winds bind the whole(e) country by providing(B) water

Fill in the blanks

1. ……………. refers to the sum total of weather condition over a long period of time.

Answer: Climate


2. ……………. refer to the slab of the atmosphere over an area at any point of time.

Answer: Weather


3. The world is divided into a number of ……………. region.

Answer: Climatic


4. On a winter right, the temperature at Tiruvananthapuram may be …………….

Answer: 22°C


5. ……………. coast get most of the rainfall during December and December.

Answer: Tamil Nadu


6. India has mountain in the …………….

Answer: north


7. North ……………. winds originate from the subtropical high pressure belt of the northern hemisphere.

Answer: easterly


8. The ……………. and wind conditions over India are unique.

Answer: pressure


9. Over India, the jet stream blow ……………. of the Himalayan.

Answer: south