MCQ Questions for Class 12 History Chapter 8 Peasants, Zamindars and the State with Answer

Mod Education are provided for Chapter wise MCQ Questions for Class 12 History Chapter 8 Peasants, Zamindars and the State with Answers Free Download of Topics in Indian History Part 1, 2, 3 are here designed as per the latest RBSE CBSE syllabus and NCERT syllabus. Students can practice CBSE Class 12 History MCQs Multiple Choice Questions with Answers

MCQ Questions for Class 12 History Chapter 8 Peasants, Zamindars and the State with Answer
MCQ Questions for Class 12 History Chapter 8

kings and chronicles class 12 mcq questions, kings and chronicles class 12 1 mark questions, class 12 history chapter 1 mcq questions and answers, mcq questions for class 12 history chapter 8, 1 mark questions for history class 12 pdf, mcq questions for class 12 history chapter wise, class 12 history chapter 8 questions and answers in hindi, mcq questions for class 12 history chapter 8

MCQ Questions for Class 12 History Chapter 8 Peasants, Zamindars and the State with Answer

Question 1.
What was the basic unit of agricultural society?
(a) State
(b) City
(c) Town
(d) Village

Answer: (d) Village


Question 2.
Which of the following crops was introduced into India via Africa and Spain?
(a) Chillies
(b) Maize
(c) Papaya
(d) Tomatoes

Answer: (b) Maize


Question 3.
Who was the author of Ain-i-Akbari?
(a) Akbar
(b) Abul Fazl
(c) Ibn Batuta
(d) Abdur Razzaq

Answer: (b) Abul Fazl


Question 4.
Which of the following were the duties performed by state officials in the 16th century?
(a) Collection of land revenue
(b) Measuring the land
(c) Keeping the records
(d) All the above

Answer: (d) All the above


Question 5.
Which of the following crops were considered as jins-i-Kamil?
(a) Cotton and sugarcane
(b) Maize and sugarcane
(c) Rice and wheat
(d) Chillies and potatoes

Answer: (a) Cotton and sugarcane


Question 6.
Which of the following statements regarding the roles played by women in agrarian society is incorrect?
(a) Women sowed, weeded, threshed, and winnowed the harvest.
(b) Women worked shoulder to shoulder with men in fields.
(c) During some days of the month women were not allowed to touch the plough.
(d) Women took the produce to the overseas markets for trade.

Answer: (d) Women took the produce to the overseas markets for trade.


Question 7.
What do you understand by the term Khud-Kashta?
(a) Peasants who were residents of the village
(b) Non-resident cultivators
(c) Revenue collectors
(d) Head of jati panchayat

Answer: (a) Peasants who were residents of the village


Question 8.
Which of the following crops was banned by Jahangir?
(a) Betel leaf
(b) Chillies
(c) Tobacco
(d) Maize

Answer: (c) Tobacco


Question 9.
What was the village headman called?
(a) Muqaddam
(b) Asarrii
(c) Muzarian
(d) Riaya

Answer: (a) Muqaddam


Question 10.
Which of the following Muslim community was considered menial?
(a) Mandal
(b) Halalkhoran
(c) Majur
(d) Jangli

Answer: (b) Halalkhoran


Question 11.
Name any two Jins-i-Kamil crops.

Answer: Cotton and sugarcane are two Jins-i-Kamil crops.


Question 12.
Give one point of difference between Khud- Kashta and Pahi-Kashta?

Answer: Khud-Kashta were the peasants who lived in the village which they cultivated themselves. Pahi-Kashta were the peasants who lived in some other village and cultivated lands elsewhere on a contractual basis.


Question 13.
Find out from the following pairs which one is not correctly matched:
(a) Kharif : Autumn
(b) Rabi : Spring
(c) Makka : Maize
(d) Muqaddam : Labourer

Answer: (d) Muqaddam: Labourer


Question 14.
Indicate which of the following statements is NOT correct.
(a) Jati Panchayat arbitrated civil disputes between members of different castes.
(b) The state respected the decisions of jati panchayat in matters related to criminal justice.
(c) Jati Panchayat mediated in contested claims on the land.
(d) Milkiyat as the extensive personal lands held by the zamindars.

Answer: (b) The state respected the decisions of jati panchayat in matters related to criminal justice.


Question 15.
Match the following.

(i) Headman(a) Village accountant
(ii) Patwari(b) Begar
(iii) Labour(c) Kharbandi
(iv) Scrubland(d) Mandals

Choose the correct option.
(a) i – b, ii – c, iii – a, iv – d
(b) i – c, ii – a, iii – b, iv – d
(c) i – c, ii – d, iii – b, iv – a
(d) i – d, ii – a, iii – b, iv – c

Answer: (d) i – d, ii – a, iii – b, iv – c

Question 16.
An administrative subdivision of a Mughal painting is called _________

Answer: Pargana


Question 17.
_________ was a form of tribute collected by the Mughal state.

Answer: Peshkash


Question 18.
Consider the following statements regarding the classification of lands under Akbar.
(i) Polaj is land which is annually cultivated for each crop in succession and is never allowed to lie fallow.
(ii) Chachar is land uncultivated for five years and more.
(iii) Parauti is land left out of cultivation for a time that it may recover its strength.
Which of the following statements is/are correct?
(a) i and iii
(b) ii and iii
(c) i and ii
(d) iii only

Answer: (a) i and iii


Question 19.
Read the information given below:
Identify and name the administrative system.

The Mughal administrative system had at its apex a military-cum-bureaucratic apparatus which was responsible for looking after the civil and military affairs of the state.

Answer: Mansabdari system


Question 20.
Arrange the following events in chronological order:
1. Ahmad Shah Abdali defeated the Marathas
2. Bahadur Shah II deposed and exiled to Rangoon
3. Nadir Shah invaded India
4. Humayun regained lost territories
Choose the correct option:
(a) 4, 3, 1, and 2
(b) 4, 1, 2, and 3
(c) 3, 4, 1, and 2
(d) 1, 2, 3 and 4

Answer: (a) 4, 3, 1, and 2

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro
Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

I Have Disabled the AdBlock Reload Now