MCQ Questions for Class 12 History Chapter 12 Colonial Cities with Answer

Mod Education are provided for Chapter wise MCQ Questions for Class 12 History Chapter 12 Colonial Cities with Answers Free Download of Topics in Indian History Part 1, 2, 3 are here designed as per the latest RBSE CBSE syllabus and NCERT syllabus. Students can practice CBSE Class 12 History MCQs Multiple Choice Questions with Answers

MCQ Questions for Class 12 History Chapter 12 Colonial Cities with Answer
MCQ Questions for Class 12 History Chapter 12

MCQ Questions for Class 12 History Chapter 12 Colonial Cities with Answer

Question 1.
Bombay was given to the company in ________
(a) 1690
(b) 1661
(c) 1639
(d) 1680

Answer: (b) 1661


Question 2.
First census survey was held in _________
(a) 1872
(b) 1882
(c) 1892
(d) 1852

Answer: (a) 1872


Question 3.
Madras, among the British population, was known as _________
(a) Fort William
(b) Fort Saint George
(c) Fort Augustus
(d) All of these

Answer: (b) Fort Saint George


Question 4.
Civil lines were established for the ________
(a) Clerks
(b) Kings
(c) Labourers
(d) British

Answer: (d) British


Question 5.
Lottery committee was established in __________
(a) 1795
(b) 1800
(c) 1817
(d) 1805

Answer: (c) 1817


Question 6.
American Civil war was started in _________
(a) 1867
(b) 1861
(c) 1835
(d) 1776

Answer: (b) 1861


Question 7.
Gateway of India was made to welcome _______
(a) Jamshed Ji Tata
(b) Premchand Raichand
(c) George V and his wife
(d) Lord Dalhousie

Answer: (c) George V and his wife


Question 8.
Which of the following is not a correct option:
(а) Calcutta was established by the British.
(b) The port of Surat declined in the 16th century.
(c) There were three Presidency cities.
(d) The British introduced many new architectural designs in India.

Answer: (c) The port of Surat declined in the 16th century.


Question 9.
For the development of which of the following cities, Lottery Committee was made is collect funds?
(a) Bombay
(b) Calcutta
(c) Madras
(d) Delhi

Answer: (b) Calcutta


Question 10.
Which of the following statement is not correct:
(a) Bombay was given to the British King as Dowry.
(b) The British divided cities into Black towns and white towns.
(c) Lord Dalhousie officially shifted his council to Shimla.
(d) Madras was developed by incorporating many surrounding villages.

Answer: (c) Lord Dalhousie officially shifted his council to Shimla.


Question 11.
Which of the following option is correct?
(a) First census survey was held in 1881.
(b) The British lived in Black towns.
(c) John Lawrence officially shifted his council of Shimla in 1804.
(d) Bombay was the commercial capital of colonial India

Answer: (d) Bombay was the commercial capital of colonial India


Question 12.
The lottery committee was made to
(a) To develop Calcutta
(b) To develop Bombay
(c) To develop Madras
(d) To develop Delhi

Answer: (a) To develop Calcutta

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro
Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

I Have Disabled the AdBlock Reload Now