MCQ Questions for Class 9 Economics Chapter 2 People as Resource with Answer

MCQ Questions for Class 9 Economics Chapter 2

class 9 economics chapter 2 mcq with answers mod education, class 9 economics chapter 2 mcq online test, class 9 economics chapter 2 mcq with answers, class 9 economics chapter 2 very short questions, class 9 economics chapter 2 worksheet with answers, class 9 economics chapter 2 questions and answers

MCQ Questions for Class 9 Economics Chapter 2 People as Resource with Answer

Question 1.
Which of the following is the most labour absorbing sectors of the Indian economy?
(a) Primary sector
(b) tertiary sector
(c) Secondary sector
(d) Private sector

Answer: (a) Primary sector


Question 2.
Which of the following is included in the primary sector?
(a) Manufacturing
(b) Tourism
(c) Forestry
(d) Communication

Answer: (c) Forestry


Question 3.
Which of the following is included in the tertiary sector?
(a) Fishing
(b) Trade
(c) Mining
(d) Health

Answer: (d) Health


Question 4.
Which of the following is included in the secondary sector?
(a) Poultry farming
(b) Manufacturing
(c) Transport
(d) Quarrying

Answer: (b) Manufacturing


Question 5.
Investment in human capital can be made through
(a) Education
(b) Training
(c) Medical care
(d) All the three

Answer: (d) All the three


Question 6.
The literacy rate during 2010-11 was
(a) 64%
(b) 74%
(c) 70%
(d) 80%

Answer: (b) 74%


Question 7.
Which of the following sectors faces the problem of seasonal unemployment?
(a) Agriculture
(b) Service sector
(c) Trade
(d) IT sector

Answer: (a) Agriculture


Question 8.
Infant mortality rate is the death of a child under
(a) One year
(b) Three, year
(c) Two year
(d) Four year

Answer: (a) One year


Question 9.
The workforce population includes people from 15 years to
(a) 59 years
(b) 62 years
(c) 60 years
(d) 65 years

Answer: (a) 59 years


Question 10.
Which age group of children does the Sarva Siksha Abhiyan aim to promote education?
(a) 6 to 10 years
(b) 5 to 3 years
(c) 6 to 14 years
(d) 7 to 12 years

Answer: (c) 6 to 14 years


Question 11.
The number of females per thousand males refers to :
(a) Sex Ratio
(b) Literacy Rate
(c) Infant Mortality Rate
(d) Birth Rate

Answer: (a) Sex Ratio


Question 12.
Decrease in IMR (Infant Mortality Rate) of a country signifies:
(a) Increase in life expectancy
(b) Increase in GNP
(c) Economic development of a country
(d) Increase in number of colleges in a country

Answer: (a) Increase in life expectancy


Question 13.
What is the life expectancy in India as per the census of 2000?
(a) 72 years
(b) 53 years
(c) 64 years
(d) 80 years

Answer: (c) 64 years


Question 14.
Which one of the following is considered important to create a ‘virtuous cycle’ by the parents?
(a) To sand their children to the school
(b) To provide goods food to their children
(c) To join their children in corporate schools
(d) To take care of the health and education of their children

Answer: (d) To take care of the health and education of their children


Question 15.
Which one from the following is the most labour absorbing sector?
(a) Agriculture
(b) Fisheries
(c) Poultry farming
(d) Mining

Answer: (a) Agriculture


Question 16.
What is the aim of Sarva Siksha Abhiyan?
(a) To provide elementary education to women
(b) To provide elementary education to the rural poor
(c) To provide elementary education to all children in the age group 6-14 years
(d) To provide elementary education to the urban poor

Answer: (c) To provide elementary education to all children in the age group 6-14 years


Question 17.
What is the expended form of PHC
(a) Public Health Club
(b) Private Health Club
(c) Primary Health Centre
(d) None of these

Answer: (c) Primary Health Centre


Question 18.
What is the sex-ratio of India According to 2001 census, :
(a) 921 females per 1000
(b) 930 females per 1000
(c) 928 females per 1000
(d) 933 females per 1000

Answer: (b) 930 females per 1000


Question 19.
If a person cannot find jobs during some months of the year, which type of employment is this called?
(a) Structural unemployment
(b) Cyclical unemployment
(c) Seasonal unemployment
(d) None of these

Answer: (c) Seasonal unemployment


Question 20.
The persons who are not working by their own willing is covered under
(a) seasonal unemployment
(b) disguised unemployment
(c) educated unemployment
(d) none of the above

Answer: (d) none of the above


Question 21.
Where is Seasonal unemployment found
(a) urban areas
(b) rural areas
(c) in remote areas
(d) both in rural and urban areas

Answer: (b) rural areas


Question 22.
The quality of population depends on
(a) literacy rate
(b) health
(c) skill
(d) all the above

Answer: (d) all the above


Question 23.
Which one from the following is the primary sector activities
(i) Forestry
(ii) Poultry farming
(iii) Animal husbandry
(iv) Manufacturing
(a) (i)
(b) (i), (ii), (iii)
(c) (ii), (iii), (iv)
(d) All the above

Answer: (b) (i), (ii), (iii)


Question 24.
Infant mortality rate refers to the death of a child under the age of
(a) 1 year
(b) 2 years
(c) 3 years
(d) 4 years

Answer: (a) 1 year


Question 25.
The scheme for the establishment of residential schools to impart education to talented children from rural areas is
(a) Kendriya Vidyalayas
(b) Navodaya Vidyalayas
(c) Sarvodaya Vidyalayas
(d) None of the aboves

Answer: (b) Navodaya Vidyalayas


Question 26.
What is India’s position in scientifically and technically manpower in the world?
(a) first
(b) second
(c) third
(d) fourth

Answer: (c) third


Question 27.
Which one from the following is include in Secondary sector includes
(a) trade
(b) marketing
(c) manufacturing
(d) education

Answer: (c) manufacturing


Question 28.
Increase in longevity of life is an indicator of
(a) good quality of life
(b) improvement in health sector
(c) better HDI (Human Development Index)
(d) all the above

Answer: (a) good quality of life


Question 29.
Which of the following is a significant step towards providing basic education to the children in the age group of 6-14 years?
(a) Sarva Siksha Abhiyan
(b) Adult Education Programme
(c) Mid-day meal
(d) None

Answer: (a) Sarva Siksha Abhiyan


Question 30.
Why is literacy rate is low in the females?
(a) lack of equal education opportunities
(b) lack of transport facilities
(c) lack of infrastructure
(d) lack of income

Answer: (a) lack of equal education opportunities


Intext Activity Questions

Question 1.
Visit a village or colony near to your residential area and note down the various activities undertaken by the people of that village or colony.
If this is not possible, ask your neighbour what is their profession? In which of the three sectors will you categorise their work?
Say whether these activities are economic or non-economic activities:

  1. Vilas sells fish in the village market.
  2. Vilas cooks food for his family.
  3. Sakai works in the private firm.
  4. Sakai looks after his younger brother and sister.

Answer:

  1. Economic activity
  2. Non-economic activity
  3. Economic activity
  4. Non-economic activity

Question 2.
Visit a nearby hospital, either government or private and note down the following details.
(i) How many beds are there in the hospital you have visited?
(ii) How many doctors are there in the hospital?
(iii) How many nurses work in that hospital?
Besides, try to gather the following additional information:
(i) How many hospitals are there in your locality?
(ii) How many dispensaries are there in your locality?