MCQ Questions for Class 9 Geography Chapter 5 Natural Vegetation and Wildlife with Answers

Mod Education are Provided for CBSE RBSE NCERT MCQ Questions for Class 9 Geography Chapter 5 Natural Vegetation and Wildlife with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 9 Social Science with Answers were prepared based on the latest exam pattern | natural vegetation and wildlife class 9 mcq

MCQ Questions for Class 9 Geography Chapter 5 Natural Vegetation and Wildlife with Answer
MCQ Questions for Class 9 Geography Chapter 5

MCQ Questions for Class 9 Geography Chapter 5 Natural Vegetation and Wildlife with Answer

Question 1.
To which one of the following types of vegetation does rubber belong to?
(a) Tundra
(b) Tidal
(c) Himalayan
(d) Tropical Evergreen

Answer: (d) Tropical Evergreen


Question 2.
Cinchona trees are found in the areas of rainfall more than
(a) 100 cm
(b) 50 cm
(c) 70 cm
(d) less than 50 cm

Answer: (a) 100 cm


Question 3.
In which of the following state is the Simlipal bio-reserve located?
(a) Punjab
(b) Delhi
(c) Odisha
(d) West Bengal

Answer: (c) Odisha


Question 4.
Which one of the following bio-reserves of India is not included in the world network of bio-reserve?
(a) Manas
(b) Nilgiri
(c) Gulf of Mannar
(d) Nanda Devi

Answer: (a) Manas


Question 5.
The yak, shaggy-horned wild ox and the Tibetan antelope are found in which one of the following regions?
(a) Tibet
(b) Uttarakhand
(c) Himachal Pradesh
(d) Ladakh

Answer: (d) Ladakh


Question 6.
Which term is used to denote animal species of a particular region or period?
(a) Fauna
(b) Ferns
(c) Flora
(d) None of these

Answer: (a) Fauna


Question 7.
Which term is used for virgin vegetation, which have come from outside India are termed as exotic plants.
(a) Indigenous plants
(b) Endemic species
(c) Exotic Plants
(d) None of these

Answer: (c) Exotic Plants | natural vegetation and wildlife class 9 mcq


Question 8.
Which term is used for the original plant cover of an area which has grown naturally?
(a) Garden
(b) Agriculture
(c) Virgin Vegetation
(d) Indigenous species

Answer: (c) Virgin Vegetation


Question 9.
Which is not included in the group of non-flowering plants?
(a) Orchids
(b) Algae
(c) Fungi
(d) None of these

Answer: (a) Orchids


Question 10.
How do forests influences the climate of a place?
(a) Modify local climate
(b) Control wind force and temperature
(c) Cause rainfall
(d) All the above

Answer: (d) All the above


Question 11.
Which type of vegetation zone is found in the higher reaches of the Himalayas?
(a) Tropical
(b) Alpine
(c) Temperate
(d) None of these

Answer: (b) Alpine


Question 12.
Which type of vegetation grows in the sandy soil of the desert?
(a) Coniferous trees
(b) Grasslands
(c) Cactus and thorny bushes
(d) None of these

Answer: (c) Cactus and thorny bushes
natural vegetation and wildlife class 9 mcq


Question 13.
The character and extent of vegetation are mainly determined by which of the climatic factor?
(a) Temperature
(b) Humidity
(c) Precipitation
(d) All the above

Answer: (d) All the above


Question 14.
Which type of vegetation usually develops on undulating and rough terrains?
(a) Mangroves
(b) Grasslands and woodlands
(c) Cactus and thorny bushed
(d) None of these

Answer: (b) Grasslands and woodlands.


Question 15.
Which one of the following species is found in Tibet area?
(a) Yak
(b) Shaggy-horned wild ox
(c) Tibetan antelope
(d) All of these

Answer: (d) All of these


Question 16.
Ebony, mahogany and rosewood trees are grown in which type of the forests?
(a) Coniferous forest
(b) Tropical rainforest
(c) Tropical thorn forest
(d) None of these

Answer: (b) Tropical rainforest


Question 17.
Why is the southern slopes in Himalayan region covered with thick vegetation?
(a) On account of more exposure to sunlight
(b) On account of more precipitation
(c) On account of less exposure to colder winds
(d) All the above

Answer: (d) All the above

natural vegetation and wildlife class 9 mcq


Question 18.
Which one of the following state of India has the least percentage of its area under forest cover?
(a) Bihar
(b) Punjab
(c) Madras
(d) Sikkim

Answer: (b) Punjab


Question 19.
Due to which reason the vegetation of most of the areas has been modified or replaced or degraded?
(a) Change of climate
(b) Human occupancy
(c) Soil erosion
(d) None of these

Answer: (b) Human occupancy


(a) Match the following:

Column AColumn B
(i) Rajaji National Park(a) Assam
(ii) Sanjay Gandhi National Park(b) Rajasthan
(iii) Rajgir National Park(c) Maharashtra
(iv) Simlipal National Park(d) Uttarakhand
(v) Ranganthittu Birds Sanctuary(e) Gujarat
(vi) Kaziranga National Park(f) Uttar Pradesh
(vii) Sariska Wild life Sanctuary(g) Bihar
(viii) Gir National Park(h) Rajasthan
(ix) Dudhwa National Park(i) Karnataka
(x) Keoladeo Ghana National Park(j) Odisha

Answer:

Column AColumn B
(i) Rajaji National Park(d) Uttarakhand
(ii) Sanjay Gandhi National Park(c) Maharashtra
(iii) Rajgir National Park(g) Bihar
(iv) Simlipal National Park(j) Odisha
(v) Ranganthittu Birds Sanctuary(i) Karnataka
(vi) Kaziranga National Park(a) Assam
(vii) Sariska Wild life Sanctuary(b) Rajasthan
(viii) Gir National Park(e) Gujarat
(ix) Dudhwa National Park(f) Uttar Pradesh
(x) Keoladeo Ghana National Park(h) Rajasthan

(b) Match the following:

Column AColumn B
(i) Sundarbans(a) Uttarakhand
(ii) Gulf of Mannar(b) Assam
(iii) The Nilgiris(c) Madhya Pradesh
(iv) Nanda Devi(d) West Bengal
(v) Nokrek(e) Andaman and Nicobar Islands
(vi) Great Nicobar(f) Odisha
(vii) Manas(g) South India
(viii) Simlipal(h) Tamil Nadu
(ix) Pachmari(i) Meghalaya
(x) Agasthyamalai(j) Kerala

Answer:

Column AColumn B
(i) Sundarbans(d) West Bengal
(ii) Gulf of Mannar(h) Tamil Nadu
(iii) The Nilgiris(g) South India
(iv) Nanda Devi(a) Uttarakhand
(v) Nokrek(i) Meghalaya
(vi) Great Nicobar(e) Andaman and Nicobar Islands
(vii) Manas(b) Assam
(viii) Simlipal(f) Odisha
(ix) Pachmari(c) Madhya Pradesh
(x) Agasthyamalai(j) Kerala

class 9 geography chapter 5 mcq with answers, mcq of natural vegetation and wildlife class 9, class 9 geography chapter 5 mcq with answers, natural vegetation and wildlife class 9 mcq online test, natural vegetation and wildlife class 9 questions answers, mcq on natural vegetation of india, mcq on natural vegetation and wildlife class 9, natural vegetation and wildlife class 9 mcq learn cbse, natural vegetation and wildlife class 9 mcq