MCQ Questions for Class 9 English Moments Chapter 6 Weathering the Storm in Ersama with answer

MCQ Questions for Class 9 English Moments Chapter 6 : MCQs Class 9 English Moments Chapter 6 Weathering the Storm in Ersama with Answers of Beehive, Moments, English Language and Literature PDF Free Download prepared here according to the latest CBSE syllabus and NCERT curriculum.

MCQ Questions for Class 9 English Moments Chapter 6

MCQ Questions for Class 9 English Moments Chapter 6 Weathering the Storm in Ersama with PDF Download

CBSE RBSE and Other State NCERT Syllabus Objective MCQ Questions of Class 9 English Moments Chapter 6 Weathering the Storm in Ersama with Answers Pdf of Beehive, Moments, English Language and Literature will guide students to do a quick revision for all the concepts present in each chapter and prepare for final exams.

Q1. What role did the women of Kalikuda play?

(i) mothers’ role
(ii) caretakers
(iii) cooks
(iv) none

(i) mothers’ role


Q2. How did Prashant clean the filth?

(i) With the help of volunteers
(ii) with machines
(iii) hired sweepers
(iv) none

(i) With the help of volunteers


Q3. What did Prashant love to play? MCQ Questions for Class 9 English Moments Chapter 6 Weathering the Storm in Ersama with answer

(i) badminton
(ii) football
(iii) cricket
(iv) chess

(iii) cricket


Q4. The heavy cyclone hit Orissa in

(i) 1998
(ii) 1999
(iii) 2000
(iv) 2001

(ii) 1999


Q5. What did Prashant see in the flood water floating?

(i) dead bodies of men, women and children
(ii) carcasses of dogs, goats and cattle
(iii) household possessions
(iv) all of the above

(iv) all of the above


Q6. What did Prashant see in the flood water floating?

(i) dead bodies of men, women and children
(ii) carcasses of dogs, goats and cattle
(iii) household possessions
(iv) all of the above

(iv) all of the above


Q7. The name of Prashant’s village is | MCQ Questions for Class 9 English Moments Chapter 6 Weathering the Storm in Ersama with answer

(i) kalikuda
(ii) ersama
(iii) palikuda
(iv) none of the above

(i) kalikuda


Q8. Could Prashant meet his family when he reached his village?

(i) Yes
(ii) No
(iii) Maybe
(iv) May not be

(ii) No


Q9. How long did it rain continuously in Ersama?

(i) for 24 hours
(ii) for 36 hours
(iii) for 48 hours
(iv) none of the above

(ii) for 36 hours


Q10. What calamity hit Orissa?

(i) cyclone
(ii) earthquake
(iii) drought
(iv) land sliding

(i) cyclone


Q11. How old was Prashant? MCQ Questions for Class 9 English Moments Chapter 6 Weathering the Storm in Ersama with answer

(i) 18 years
(ii) 17 years
(iii) 19 years
(iv) 20 years

(iii) 19 years


Q12. Who faced the fury of the storm?

(i) A young boy Prashant
(ii) Villagers
(iii) People
(iv) All

(i) A young boy Prashant


Q13. Whom did Prashant meet on the way back home after the storm?

(i) two friends and their uncle
(ii) cousins
(iii) his father
(iv) none

(i) two friends and their uncle


Q14. What was the name of Prashant’s village? MCQ Questions for Class 9 English Moments Chapter 6 Weathering the Storm in Ersama with answer

(i) Maligudi
(ii) Kalikuda
(iii) Ersama
(iv) None

(ii) Kalikuda


Q15. Who helped the orphans?

(i) widow women
(ii) military
(iii) men
(iv) all

(i) widow women


Q16. What was the impact of the cyclone?

(i) destruction
(ii) homes were lost
(iii) many lives were lost
(iv) all

(iv) all


Q17. What happened when Prashant visited Ersama? MCQ Questions for Class 9 English Moments Chapter 6 Weathering the Storm in Ersama with answer

(i) A cyclone hit the village
(ii) two friends came to meet him
(iii) he saw many things on the road
(iv) none

(i) A cyclone hit the village


Question 1.
What calamity hit Orissa?
(a) cyclone
(b) earthquake
(c) drought
(d) land sliding

Answer: (a) cyclone


Question 2.
Could Prashant meet his family when he reached his village?
(a) Yes
(b) No
(c) Maybe
(d) May not be

Answer: (b) No


Question 3. MCQ Questions for Class 9 English Moments Chapter 6 Weathering the Storm in Ersama with answer
How much distance was covered by Prashant through flood water?
(a) Eighteen kilometres
(b) Eighty kilometres
(c) Hundred kilometres
(d) Two hundred kilometres

Answer: (a) Eighteen kilometres


Question 4.
How did Prashant reach his village?
(a) travelling on foot
(b) swimming through water
(c) both (a) and (b)
(d) none of the above

Answer: (c) both (a) and (b)


Question 5.
The heavy cyclone hit Orissa in | MCQ Questions for Class 9 English Moments Chapter 6 Weathering the Storm in Ersama with answer
(a) 1998
(b) 1999
(c) 2000
(d) 2001

Answer: (b) 1999


Question 6.
How did Prashant clean the filth?
(a) With the help of volunteers
(b) with machines
(c) hired sweepers
(d) none

Answer: (a) With the help of volunteers


Question 7.
What kind of person was Prashant?
(a) wise
(b) helping and caring
(c) thoughtful and courageous
(d) all

Answer: (d) all


Question 8.
What happened when Prashant visited Ersama?
(a) A cyclone hit the village
(b) two friends came to meet him
(c) he saw many things on the road
(d) none

Answer: (a) A cyclone hit the village


Question 9.
Why did Prashant and other volunteers not want a separate institution for widows and orphans?
(a) to save them from isolation and grief stricken feelings
(b) for their personal benefits
(c) to take work from them
(d) none

Answer: (a) to save them from isolation and grief stricken feelings


Question 10. MCQ Questions for Class 9 English Moments Chapter 6 Weathering the Storm in Ersama with answer
Whom did the flood victims send signals to for food help?
(a) Military helicopters
(b) Strangers
(c) People of the town
(d) Government

Answer: (a) Military helicopters


Question 11.
What was the impact of the cyclone?
(a) destruction
(b) homes were lost
(c) many lives were lost
(d) all

Answer: (d) all


Question 12.
How did people in Ersama survive during the storm?
(a) by eating tender coconut and remaining on the rooftops
(b) remaining in the water
(c) by hanging on trees
(d) all

Answer: (a) by eating tender coconut and remaining on the rooftops


Question 13.
What was the name of Prashant’s village? MCQ Questions for Class 9 English Moments Chapter 6 Weathering the Storm in Ersama with answer
(a) Maligudi
(b) Kalikuda
(c) Ersama
(d) None

Answer: (b) Kalikuda


Question 14.
Who faced the fury of the storm?
(a) A young boy Prashant
(b) Villagers
(c) People
(d) All

Answer: (a) A young boy Prashant


Question 15.
Where did the storm hit?
(a) Coastal town of Ersama in Odisha
(b) Odisha
(c) A town
(d) A remote area

Answer: (a) Coastal town of Ersama in Odisha

MCQ Questions for Class 9 English with Answers Beehive

MCQ Questions for Class 9 English with Answers Beehive Prose

  1. The Fun They Had Class 9 MCQ Questions
  2. The Sound of Music Class 9 MCQ Questions
  3. The Little Girl Class 9 MCQ Questions
  4. A Truly Beautiful Mind Class 9 MCQ Questions
  5. The Snake and the Mirror Class 9 MCQ Questions
  6. My Childhood Class 9 MCQ Questions
  7. Packing Class 9 MCQ Questions
  8. Reach for the Top Class 9 MCQ Questions
  9. The Bond of Love Class 9 MCQ Questions
  10. Kathmandu Class 9 MCQ Questions
  11. If I Were You Class 9 MCQ Questions

MCQ Questions for Class 9 English with Answers Beehive Poems

  1. The Road Not Taken Class 9 MCQ Questions
  2. Wind Class 9 MCQ Questions
  3. Rain on the Roof Class 9 MCQ Questions
  4. The Lake Isle of Innisfree Class 9 MCQ Questions
  5. A Legend of the Northland Class 9 MCQ Questions
  6. No Men are Foreign Class 9 MCQ Questions
  7. The Duck and the Kangaroo Class 9 MCQ Questions
  8. On Killing a Tree Class 9 MCQ Questions
  9. The Snake Trying Class 9 MCQ Questions
  10. A Slumber did my Spirit Seal Class 9 MCQ Questions

MCQ Questions for Class 9 English with Answers Moments

  1. The Lost Child Class 9 MCQ Questions
  2. The Adventures of Toto Class 9 MCQ Questions
  3. Iswaran the Storyteller Class 9 MCQ Questions
  4. In the Kingdom of Fools Class 9 MCQ Questions
  5. The Happy Prince Class 9 MCQ Questions
  6. Weathering the Storm in Ersama Class 9 MCQ Questions
  7. The Last Leaf Class 9 MCQ Questions
  8. A House is not a Home Class 9 MCQ Questions
  9. The Accidental Tourist Class 9 MCQ Questions
  10. The Beggar Class 9 MCQ Questions
Class 8th Maths Class 8th Science Class 8th Social Studies
Class 9th Maths Class 9th Science Class 9th Social Studies
Class 10th Maths Class 10th Science Class 10th Social Studies

Leave a Comment