MCQ Questions for Class 9 English Moments Chapter 5 The Happy Prince with answer

MCQ Questions for Class 9 English Moments Chapter 5 : MCQs Class 9 English Moments Chapter 5 The Happy Prince with Answers of Beehive, Moments, English Language and Literature PDF Free Download prepared here according to the latest CBSE syllabus and NCERT curriculum.

MCQ Questions for Class 9 English Moments Chapter 5

MCQ Questions for Class 9 English Moments Chapter 5 The Happy Prince with PDF Download

CBSE RBSE and Other State NCERT Syllabus Objective MCQ Questions of Class 9 English Moments Chapter 5 The Happy Prince with Answers Pdf of Beehive, Moments, English Language and Literature will guide students to do a quick revision for all the concepts present in each chapter and prepare for final exams.

Question 1.
What did the swallow do before he fell down dead?
(a) He kissed the Happy Prince on his lips.
(b) He told the Happy Prince that he was going to the House of Death.
(c) Both a and b above.
(d) Neither a nor b.

Answer: (c) Both a and b above.


Question 2.
What were two little boys doing under the archway of a bridge?
(a) They were lying in each other’s arms to keep themselves warm.
(b) They were waiting for the swallow to bring them some gold.
(c) They were hungry and were begging for food.
(d) They were trying to hide from the watchman

Answer: (a) They were lying in each other’s arms to keep themselves warm.


Question 3.
What did the Happy Prince say was more marvellous than anything?
(a) The sapphires in his eyes.
(b) The suffering of men and women.
(c) The beauties of nature.
(d) The beautiful things in his palace.

Answer: (b) The suffering of men and women.


Question 4.
Who did the Happy Prince send his second sapphire for?
(a) For the poor match-girl.
(b) For the poor seamstress.
(c) For the poor playwright.
(d) For the mayor of the city.

Answer: (a) For the poor match-girl.


Question 5.
What did the Happy Prince say about the Sapphires in his eyes?
(a) He said they were rare sapphires.
(b) He said they were brought out of India a thousand years ago.
(c) Both a and b above.
(d) Neither a nor b.

Answer: (c) Both a and b above.


Question 6.
What was the trouble to the playwright?
(a) he was sick
(b) he was cold and hungry
(C) he was dull and boring
(d) he had no work to do

Answer: (b) he was cold and hungry


Question 7.
Why was the boy tossing on the bed?
(a) because of fever
(b) because of hunger
(C) because of cold
(d) because of thirst

Answer: (a) because of fever


Question 8.
Where did the little swallow take the ruby to?
(a) to the palace
(b) to the seamstress’ house
(C) to Egypt
(d) nowhere

Answer: (b) to the seamstress’ house


Question 9.
What does the Happy Prince ask the little swallow to take to the poor lady?
(a) an orange
(b) a sapphire
(C) a ruby
(d) a bag of coins

Answer: (c) a ruby


Question 10.
What was the profession of the woman who was sitting in her cottage with prickled hands?
(a) seamstress
(b) cake-making
(c) charwoman
(d) none of these

Answer: (a) seamstress


Question 11.
What did his courtiers call him when he was alive?
(a) The Happy Prince
(b) Maharaja
(c) Yuvraj
(d) Lord

Answer: (a) The Happy Prince


Question 12.
Why was the Happy Prince weeping?
(a) to sec the condition of the
(b) to see the sorrows and little swallow town sufferings of the people of his
(C) to sec his ugly body
(d) none of these

Answer: (b) to see the sorrows and sufferings of the people of his


Question 13.
What happened as the little swallow was going to sleep?
(a) a cool breeze blew
(b) the clouds thundered
(c) a large drop of water fell on him
(d) the statue began to shake

Answer: (c) a large drop of water fell on him


Question 14.
Where was the little swallow going
(a) to Egypt
(b) to India
(C) to Cylons
(d) to Syria

Answer: (a) to Egypt


Question 15.
What was the body of the Happy Prince gilded with?
(a) flowers
(b) silver leaves
(c) thin leaves of brass
(d) thin leaves of gold

Answer: (d) thin leaves of gold


Question 16.
What happens when the Swallow dies?
(a) Leaden Heart of the Prince was broken into two pieces
(b) Prince cried
(c) Prince cried
(d) People cried

Answer: (a) Leaden Heart of the Prince was broken into two pieces


Question 17.
Where did the Swallow die?
(a) in the city
(b) under the fountain
(c) at the feet of the Statue
(d) in a house

Answer: (c) at the feet of the Statue


Question 18.
What did Swallow do to be with Happy Prince?
(a) helped him flying here and there
(b) stopped flying to distant places
(c) sacrificed his trip to Egypt
(d) All

Answer: (c) sacrificed his trip to Egypt


Question 19.
Why were Prince and the Swallow so precious?
(a) because of their kindness and selflessness
(b) because of their services
(c) because they had many possessions
(d) they were rich

Answer: (a) because of their kindness and selflessness


Question 20.
Why did Happy Prince give away all his assets?
(a) to eradicate misery and sorrow from his city
(b) to show his power
(c) to show his richness
(d) None

Answer: (a) to eradicate misery and sorrow from his city


Question 21.
Why was the Swallow not ready to move to Egypt?
(a) Because Happy Prince became blind
(b) because of kindness of Happy Prince
(c) Because Happy Prince would be alone
(d) None

Answer: (a) Because Happy Prince became blind


Question 22.
What did the swallow notice while flying over the city?
(a) plight of the poor and greed of the rich
(b) many people and their plight
(c) many poor people
(d) many waste things

Answer: (a) plight of the poor and greed of the rich


Question 23.
Whom did the Prince send the sapphire to?
(a) matchgirl and young writer across the city
(b) poor lady
(c) a beggar
(d) none

Answer: (a) matchgirl and young writer across the city


Question 24.
Whom did the Happy Prince send the Ruby to?
(a) Seamstress- a poor woman
(b) a man
(c) a beggar
(d) Swallow

Answer: (a) Seamstress- a poor woman


Question 25.
Why was the Prince called happy?
(a) because he never cried
(b) because he was very lucky
(c) because he had everything
(d) because he always smiled and was living in palace of happiness

Answer: (d) because he always smiled and was living in palace of happiness


Q1.What did the Happy Prince say was more marvellous than anything?

(a) The sapphires in his eyes.
(b) The suffering of men and women.
(c) The beauties of nature.
(d) The beautiful things in his palace.

Answer: (b) The suffering of men and women.


Q2.Why did the swallow decide to stay with the Happy Prince always?

(a) Because the Happy Prince had a lot of gold.
(b) Because the Happy Prince had given away his sapphires for the poor.
(c) Because the Happy Prince looked very sad now.
(d) Because the Happy Prince had now become blind.

Answer: (d) Because the Happy Prince had now become blind.


Q3.Who did the Happy Prince send his second sapphire for?

(a) For the poor match-girl.
(b) For the poor seamstress.
(c) For the poor playwright.
(d) For the mayor of the city.

Answer: (a) For the poor match-girl.


Q4.What did the Happy Prince send for the young playwright?

(a) A ruby from his sword-hilt.
(b) A sapphire from his eyes.
(c) A ruby from his eyes.
(d) A leaf of gold from his face.

Answer: (b) A sapphire from his eyes.


Q5.What was the trouble to the playwright?

(a) he was sick
(b) he was cold and hungry
(C) he was dull and boring
(d) he had no work to do

Answer: (b) he was cold and hungry


Q6.Why was the boy tossing on the bed?

(a) because of fever
(b) because of hunger
(C) because of cold
(d) because of thirst

Answer: (a) because of fever


Q7.When the little swallow returned to the Happy Prince after giving a ruby to the seamstress how was he feeling?

(a) cold
(b) painful
(c) dissatisfied and tired
(d) warm and happy

Answer: (d) warm and happy


Q8.Where did the little swallow take the ruby to?

(a) to the palace
(b) to the seamstress’ house
(C) to Egypt
(d) nowhere

Answer: (b) to the seamstress’ house


Q9.What does the Happy Prince ask the little swallow to take to the poor lady?

(a) an orange
(b) a sapphire
(C) a ruby
(d) a bag of coins

Answer: (c) a ruby


Q10.Where were the white marble angles sculptured?

(a) in the palace
(b) near the palace
(c) in the cathedral tower
(d) in the seamstress’s house

Answer: (c) in the cathedral tower


Q11.What was the profession of the woman who was sitting in her cottage with prickled hands?

(a) seamstress
(b) cake-making
(c) charwoman
(d) none of these

Answer: (a) seamstress


Q12.Which country does the river Nile belong to?

(a) England
(b) India
(c) South Africa
(d) Egypt

Answer: (d) Egypt


Q13.What did his courtiers call him when he was alive?

(a) The Happy Prince
(b) Maharaja
(c) Yuvraj
(d) Lord

Answer: (a) The Happy Prince


Q14.Why was the Happy Prince weeping?

(a) to sec the condition of the
(b) to see the sorrows and little swallow town sufferings of the people of his
(C) to sec his ugly body
(d) none of these

Answer: (b) to see the sorrows and sufferings of the people of his


Q15.What was the seamstress’s ailing son asking for?

(a) bread
(b) medicines
(c) oranges
(d) drinking water

Answer: (c) oranges


Q16.What happened as the little swallow was going to sleep?

(a) a cool breeze blew
(b) the clouds thundered
(c) a large drop of water fell on him
(d) the statue began to shake

Answer: (c) a large drop of water fell on him


Q17.Where was the little swallow going

(a) to Egypt
(b) to India
(C) to Cylons
(d) to Syria

Answer: (a) to Egypt


Q18.What was his heart made of?

(a) gold
(b) diamond
(c) silver
(d) lead

Answer: (d) lead


Q19.What did the Happy Prince ask the swallow to do with the gold on his body?

(a) To take it off leaf by leaf and give it to the poor.
(b) To take it off and keep it for himself.
(c) To take it off and give it to the match-girl.
(d) To take it off and give it to the poor seamstress.

Answer: (a) To take it off leaf by leaf and give it to the poor.


20.What did the Happy Prince think was the greatest mystery?

(a) Death.
(b) Misery.
(c) Life.
(d) God.

Answer: (b) Misery.

MCQ Questions for Class 9 English with Answers Beehive

MCQ Questions for Class 9 English with Answers Beehive Prose

  1. The Fun They Had Class 9 MCQ Questions
  2. The Sound of Music Class 9 MCQ Questions
  3. The Little Girl Class 9 MCQ Questions
  4. A Truly Beautiful Mind Class 9 MCQ Questions
  5. The Snake and the Mirror Class 9 MCQ Questions
  6. My Childhood Class 9 MCQ Questions
  7. Packing Class 9 MCQ Questions
  8. Reach for the Top Class 9 MCQ Questions
  9. The Bond of Love Class 9 MCQ Questions
  10. Kathmandu Class 9 MCQ Questions
  11. If I Were You Class 9 MCQ Questions

MCQ Questions for Class 9 English with Answers Beehive Poems

  1. The Road Not Taken Class 9 MCQ Questions
  2. Wind Class 9 MCQ Questions
  3. Rain on the Roof Class 9 MCQ Questions
  4. The Lake Isle of Innisfree Class 9 MCQ Questions
  5. A Legend of the Northland Class 9 MCQ Questions
  6. No Men are Foreign Class 9 MCQ Questions
  7. The Duck and the Kangaroo Class 9 MCQ Questions
  8. On Killing a Tree Class 9 MCQ Questions
  9. The Snake Trying Class 9 MCQ Questions
  10. A Slumber did my Spirit Seal Class 9 MCQ Questions

MCQ Questions for Class 9 English with Answers Moments

  1. The Lost Child Class 9 MCQ Questions
  2. The Adventures of Toto Class 9 MCQ Questions
  3. Iswaran the Storyteller Class 9 MCQ Questions
  4. In the Kingdom of Fools Class 9 MCQ Questions
  5. The Happy Prince Class 9 MCQ Questions
  6. Weathering the Storm in Ersama Class 9 MCQ Questions
  7. The Last Leaf Class 9 MCQ Questions
  8. A House is not a Home Class 9 MCQ Questions
  9. The Accidental Tourist Class 9 MCQ Questions
  10. The Beggar Class 9 MCQ Questions
Class 8th Maths Class 8th Science Class 8th Social Studies
Class 9th Maths Class 9th Science Class 9th Social Studies
Class 10th Maths Class 10th Science Class 10th Social Studies

Leave a Comment