MCQ for Class 12 Geography Chapter 3 Human Development with Answers

modeducation.com is provided for MCQ for Class 12 Geography Chapter 3 Human Development with Answers with answer in PDF free Download.

MCQ for Class 12 Geography Chapter 3 Human Development with Answers
MCQ for Class 12 Geography Chapter 3

MCQ for Class 12 Geography Chapter 3 Human Development

Question 1.
When was the first Human Development Report published by the UNDP?
(A) 1970
(B) 1980
(C) 1990
(D) 1995

Answer: (C) 1990


Question 2.
What is the average HDI value of India?
(A) 0.802
(B) 0.702
(C) 0.554
(D) 0.502

Answer: (C) 0.554


Question 3.
India has per capita income on prevailing prices:
(A) ₹ 15,813
(B) ₹ 17,813
(C) ₹ 18,813
(D) ₹ 20,813

Answer: (D) ₹ 20,813


Question 4.
Which state has the highest percentage of people below the poverty line?
(A) Bihar
(B) Odisha
(C) Andhra Pradesh
(D) Assam

Answer: (B) Odisha


Question 5.
The infant mortality rate in India per thousand is:
(A) 50
(B) 60
(C) 47
(D) 80

Answer: (C) 47


Question 6.
In India, the death rate per thousand is:
(A) 6.55
(B) 8.10
(C) 7.48
(D) 9.11

Answer: (C) 7.48


Question 7.
Which state has the highest literacy rate?
(A) Goa
(B) Kerala
(C) Miwram
(D) Maharashtra

Answer: (B) Kerala


Question 8.
Which state has the lowest HDI value?
(A) Rajasthan
(B) Bihar
(C) Assam
(D) Madhya Pradesh

Answer: (B) Bihar


Question 9.
Who Is the author of the book ‘Small is beautiful’?
(A) Maithus
(B) Mahatma Gandhi
(C) Schumacher
(D) Brundtland

Answer: (C) Schumacher


Question 10.
Which one of the following is India’s rank in terms of Human Development Index among the countries of the world in 2005?
(A) 126
(B) 127
(C) 128
(D) 129

Answer: (A) 126


Question 11.
Which one of the following states of India has the highest rank in the Human Development Index?
(A) Tamil Nadu
(B) Punjab
(C) Kerala
(D) Haryana.

Answer: (C) Kerala


Question 12.
Which one of the following states of India has the lowest female literacy?
(A) Jammu and Kashmir
(B) Arunachal Pradesh
(C) Jharkhand
(D) Bihar.

Answer: (D) Bihar


Question 13.
Which one of the following states of India has the lowest female child sex ratio 0-6 years?
(A) Gujarat
(B) Haryana
(C) Punjab
(D) Himachal Pradesh.

Answer: (B) Haryana


Question 14.
Which one of the following Union Territories of India has the highest literacy rate?
(A) Lakshadweep
(B) Chandigarh
(C) Daman and Diu
(D) Andaman and the Nicobar Islands.

Answer: (A) Lakshadweep

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro
Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

I Have Disabled the AdBlock Reload Now