MCQ for Class 12 Geography Chapter 2 Migration: Types, Causes and Consequences with Answer

modeducation.com is provided for MCQ for Class 12 Geography Chapter 2 Migration: Types, Causes and Consequences with Answer with answer in PDF free Download.

MCQ for Class 12 Geography Chapter 2 Migration: Types, Causes and Consequences with Answer
MCQ for Class 12 Geography Chapter 2

MCQ for Class 12 Geography Chapter 2 Migration: Types, Causes and Consequences

Question 1.
Who wrote these lines:
“SAR ZAMIN-E-HIND PAR AQWAM-EALAM KE
CARVAN BASTE GAYE, HINDOSTAN BANTA GAYA.”
(A) Faiz
(B) Gorakhpuri
(C) Josh
(D) Akbar

Answer: (B) Gorakhpuri


Question 2.
What work was done by Indian Migrants in West Indies?
(A) Mining
(B) Industries
(C) Plantation farming
(D) Horticulture

Answer: (C) Plantation farming


Question 3.
What was the reason for migration from India to Middle-East?
(A) Agriculture
(B) Mining
(C) Increase in oil
(D) Favourable climate

Answer: (C) Increase in oil


Question 4.
The migrants in India (2001 census) are:
(A) 10.7 crores
(B) 15.7 crores
(C) 20.7 crome
(D) 30.7 crores

Answer: (D) 30.7 crores


Question 5.
In which stream, female migration is highest?
(A) Rural to Rural
(B) Rural to Urban
(C) Urban to Urban
(D) Urban to Rural

Answer: (A) Rural to Rural


Question 6.
From which neighbouring countries, maximum migrants come to India?
(A) Pakistan
(B) Bangladesh
(C) Nepal
(D) Sri Lanka

Answer: (B) Bangladesh


Question 7.
How many emigrants belong to Utter Pradesh?
(A) 16 lakh
(B) 20 lakh
(C) 23 lakh
(D) 26 lakh

Answer: (D) 26 lakh


Question 8.
Which is not a Push factor?
(A) Poverty
(B) Pressure of Population
(C) Entertainment
(D) Disaster

Answer: (C) Entertainment


Question 9.
How many percent do women migrate after marriage?
(A) 45
(B) 50
(C) 55
(D) 65

Answer: (D) 65


Question 10.
How many remittances, does India receive from international migrants?
(A) 7 Billion Dollars
(B) 8 Billion Dollars
(C) 10 Billion Dollars
(D) 11 Billion Dollars

Answer: (D) 11 Billion Dollars


Question 11.
Which one of the following is the main reason for male migration in India?
(A) Education
(B) Business
(C) Work and Employment
(D) Marriage

Answer: (C) Work and Employment


Question 12.
Which one of the following states receives a maximum number of immigrants?
(A) Uttar Pradesh
(B) Delhi
(C) Maharashtra
(D) Bihar

Answer: (A) Uttar Pradesh


Question 13.
Which one of the following streams are dominated by male migrants in India?
(A) Rural-rural
(B) Urban-rural
(C) Rural-urban
(D) Urban-urban

Answer: (C) Rural-urban


Question 14.
Which one of the following urban agglomeration has the highest share in migrant population?
(A) Mumbai UA
(B) Delhi UA
(C) Bengaluru UA
(D) Chennai Uk

Answer: (A) Mumbai UA

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro
Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

I Have Disabled the AdBlock Reload Now