MCQ for Class 12 Geography Chapter 1 Population: Distribution, Density, Growth and Composition with Answer

modeducation.com is provided for MCQ for Class 12 Geography Chapter 1 Population: Distribution, Density, Growth and Composition with answer in PDF free Download.

MCQ for Class 12 Geography Chapter 1 Population: Distribution, Density, Growth and Composition
MCQ for Class 12 Geography Chapter 1

MCQ for Class 12 Geography Chapter 1 Population: Distribution, Density, Growth and Composition

Question 1.
What was the population of India as per 2011 Census?
(a) 1028 million
(b) 3287 million
(c) 3182 million
(d) 1210 million

Answer: (d) 1210 million


Question 2.
Which one of the following Indian states has the highest population density?
(a) West Bengal
(b) Uttar Pradesh
(c) Kerala
(d) Bihar

Answer: (d) Bihar


Question 3.
According to 2011 Census, which one of the following states has the highest population density?
(a) Goa
(b) Kerala
(c) Maharashtra
(d) Tamil Nadu

Answer: (a) Goa


Question 4.
Which of these language families is predominant in India?
(a) Sino-Tibetian
(b) Dravidian
(c) Austric
(d) Indo-European

Answer: (d) Indo-European


Question 5.
Which state in India had the highest population as per the 2011 census?
(a) Uttar Pradesh
(b) Punjab
(c) West Bengal
(d) Himachal Pradesh

Answer: (a) Uttar Pradesh


Question 6.
Where does India rank in the world as regards area?
(a) Fifth
(b) Sixth
(c) Seventh
(d) Eighth

Answer: (c) Seventh


Question 7.
Name the state of India having the lowest share of population as per 2011 Census.
(a) Goa
(b) Arunachal Pradesh
(c) Sikkim
(d) Tripura

Answer: (c) Sikkim


Question 8.
What was the average densfty of population of India In 2011?
(a) 235 persons per sq km
(b) 382 persons per sq km
(c) 432 persons per sq km
(d) 657 persons per sq km

Answer: (b) 382 persons per sq km


Question 9.
Which of these Indian states has the highest rural population?
(a) Punjab
(b) Bihar
(c) Tamil Nadu
(d) Goa

Answer: (b) Bihar


Question 10.
Which of the following is the largest religious minority in India?
(a) Christian
(b) Sikh
(c) Buddhist
(d) Muslim

Answer: (d) Muslim


Question 11.
What was the annual growth rate of population in India as per 2011 census?
(a) 1.16%
(b) 1.64%
(c) 2%
(d) 2.5%

Answer: (b) 1.64%


Question 12.
Complete the following table by wilting the appropriate name In the blank.

MCQ Questions for Class 12 Geography Chapter 1 Population Distribution Density Growth and Composition with Answers 1 modeducation
MCQ for Class 12 Geography Chapter 1

Answer: Crude birth Rates

Class 12 Geography MCQs Fundamentals of Human Geography with Answers

  1. Human Geography: Nature and Scope Class 12 Geography MCQ Questions
  2. The World Population: Distribution, Density and Growth Class 12 Geography MCQ Questions
  3. Population Composition Class 12 Geography MCQ Questions
  4. Human Development Class 12 Geography MCQ Questions
  5. Primary Activities Class 12 Geography MCQ Questions
  6. Secondary Activities Class 12 Geography MCQ Questions
  7. Tertiary and Quaternary Activities Class 12 Geography MCQ Questions
  8. Transport and Communication Class 12 Geography MCQ Questions
  9. International Trade Class 12 MCQ Geography Questions
  10. Human Settlements Class 12 Geography MCQ Questions

Class 12 Geography MCQs India People and Economy with Answers

  1. Population: Distribution, Density, Growth and Composition Class 12 Geography MCQ Questions
  2. Migration: Types, Causes and Consequences Class 12 Geography MCQ Questions
  3. Human Development Class 12 Geography MCQ Questions
  4. Human Settlements Class 12 Geography MCQ Questions
  5. Land Resources and Agriculture Class 12 Geography MCQ Questions
  6. Water Resources Class 12 Geography MCQ Questions
  7. Water Resources Class 12 Geography MCQ Questions
  8. Mineral and Energy Resources Class 12 Geography MCQ Questions
  9. Manufacturing Industries Class 12 Geography MCQ Questions
  10. Planning and Sustainable Development in Indian Context Class 12 Geography MCQ Questions
  11. Transport and Communication Class 12 Geography MCQ Questions
  12. International Trade Class 12 Geography MCQ Questions
  13. Geographical Perspective on Selected Issues and Problems Class 12 Geography MCQ Questions
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro
Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

I Have Disabled the AdBlock Reload Now