NCERT for Class 12 Geography MCQs Chapter 10 Human Settlements with Answers PDF

modeducation.com is provided NCERT MCQ Questions for Class 12 Geography MCQs Chapter 10 Human Settlements with Answers PDF free download.

NCERT for Class 12 Geography MCQs Chapter 10 Human Settlements with Answers PDF
Class 12 Geography MCQs Chapter 10

Class 12 Geography MCQs Chapter 10 Human Settlements

Question 1.
Which settlement pattern is found along coasts?
(A) Rectangular
(B) Linear
(C) Triangular
(D) Star-like

Answer: (B) Linear


Question 2.
How many million towns are there in the world?
(A) 300
(B) 350
(C) 400
(D) 438

Answer: (D) 438


Question 3.
Which town has the in the world?
(A) Mexico City
(B) London
(C) Tokyo
(D) Mumbai

Answer: (C) Tokyo


Question 4.
How much percent is the urban population in the world?
(A) 38%
(B) 42%
(C) 48%
(D) 58%

Answer: (C) 48%


Question 5.
What is the population of a megacity?
(A) 60 lakh
(B) 70 lakh
(C) 80 lakh
(D) 100 lakh

Answer: (D) 100 lakh


Question 6.
How many megacities are there in the world in 2013?
(A) 15
(B) 20
(C) 22
(D) 24

Answer: (D) 24


Question 7.
Which is the largest town in Asia?
(A) Shanghai
(B) Mumbai
(C) Tokyo
(D) Karachi

Answer: (C) Tokyo


Question 8.
What is the population of an urban town in India?
(A) 2000
(B) 4000
(C) 5000
(D) 6000

Answer: (C) 5000


Question 9.
Igloos are found in the region:
(A) Tundra
(B) Savana
(C) Selvas
(D) Sleppes

Answer: (A) Tundra


Question 10.
London is a city of this type:
(A) Trade
(B) Port city
(C) Religious city
(D) Industrial city

Answer: (B) Port city


Question 11.
Which one of the following forms of settlement develops along either side of roads, rivers, or canals?
(A) Circular
(B) Linear
(C) Cross-shaped
(D) Square

Answer: (B) Linear


Question 12.
Which one of the following types of economic activities dominates in all rural settlements?
(A) Primary
(B) Tertiary
(C) Secondary
(D) Quaternary

Answer: (A) Primary


Question 13.
In which of the following regions has the oldest well-documented urban settlement found?
(A) Huang He Valley
(B) Indus Valley
(C) Nile Valley
(D) Mesopotamia

Answer: (B) Indus Valley


Question 14.
How many of the following cities in India have attained the million status at the beginning of 2011?
(A) 40
(B) 42
(C) 54
(D) 43

Answer: (C) 54


Question 15.
Sufficiency of which type of resources can help to create adequate social infrastructure catering to the needs of the large population in the developing countries?
(A) Financial
(B) Human
(C) Natural
(D) Social

Answer: (A) Financial

Class 12 Geography MCQs Fundamentals of Human Geography with Answers

  1. Human Geography: Nature and Scope Class 12 Geography MCQ Questions
  2. The World Population: Distribution, Density and Growth Class 12 Geography MCQ Questions
  3. Population Composition Class 12 Geography MCQ Questions
  4. Human Development Class 12 Geography MCQ Questions
  5. Primary Activities Class 12 Geography MCQ Questions
  6. Secondary Activities Class 12 Geography MCQ Questions
  7. Tertiary and Quaternary Activities Class 12 Geography MCQ Questions
  8. Transport and Communication Class 12 Geography MCQ Questions
  9. International Trade Class 12 MCQ Geography Questions
  10. Human Settlements Class 12 Geography MCQ Questions

Class 12 Geography MCQs India People and Economy with Answers

  1. Population: Distribution, Density, Growth and Composition Class 12 Geography MCQ Questions
  2. Migration: Types, Causes and Consequences Class 12 Geography MCQ Questions
  3. Human Development Class 12 Geography MCQ Questions
  4. Human Settlements Class 12 Geography MCQ Questions
  5. Land Resources and Agriculture Class 12 Geography MCQ Questions
  6. Water Resources Class 12 Geography MCQ Questions
  7. Water Resources Class 12 Geography MCQ Questions
  8. Mineral and Energy Resources Class 12 Geography MCQ Questions
  9. Manufacturing Industries Class 12 Geography MCQ Questions
  10. Planning and Sustainable Development in Indian Context Class 12 Geography MCQ Questions
  11. Transport and Communication Class 12 Geography MCQ Questions
  12. International Trade Class 12 Geography MCQ Questions
  13. Geographical Perspective on Selected Issues and Problems Class 12 Geography MCQ Questions