MCQ Questions for Class 12 History Chapter 2 Kings, Farmers and Towns with Answer

Mod Education are provided for Chapter wise MCQ Questions for Class 12 History Chapter 2 Kings, Farmers and Towns with Answers Free Download of Topics in Indian History Part 1, 2, 3 are here designed as per the latest RBSE CBSE syllabus and NCERT syllabus. Students can practice CBSE Class 12 History MCQs Multiple Choice Questions with Answers

MCQ Questions for Class 12 History Chapter Wise
MCQ Questions for Class 12 History Chapter 2

class 12 history chapter 2 mcq questions, class 12 history chapter 2 mcqs, class 12 history chapter 2 1 mark questions, class 12 history chapter 2 mcq questions and answers in hindi, mcq questions for class 12 history chapter wise, class 12 history chapter 2 mcqs in hindi, kings, farmers and towns questions and answers, kings farmers and towns class 12 important questions

MCQ Questions for Class 12 History Chapter 2 Kings, Farmers and Towns with Answer

Question 1.
What are big rocks kept on the burial in central and south India called?
(a) Northern Black Polished Ware
(b) Pillars
(c) Boulders
(d) Megaliths

Answer: (d) Megaliths


Question 2.
Who was Dhamma Mahamatta?
(a) Special revenue officers appointed by Ashoka for tax collection
(b) Special officers appointed by Ashoka for maintaining law and order in the kingdom
(c) Special officers appointed by Ashoka to spread the message of dhamma
(d) Special officer appointed by Ashoka to stop the spread of dhamma

Answer: (c) Special officers appointed by Ashoka to spread the message of dhamma


Question 3.
Why is the sixth century BCE often considered a major turning point in Indian history?
(a) Emergence of states, cities, and towns; Use of iron
(b) Emergence of states, cities, and towns; Dominance of Hinduism
(c) Dominance of Hinduism; Use of iron
(d) Emergence of Buddhism and Jainism, Extensive use of Copper

Answer: (a) Emergence of states, cities, and towns; Use of iron


Question 4.
Who composed the Prayag Prashasti in praise of Samudragupta?
(a) Prabhavati Gupta
(b) Harisena
(c) Kautilya
(d) Banabhatta

Answer: (b) Harisena


Question 5.
Which of the following is not one of the main features of Ashoka’s dhamma?
(a) Respect the elders and be generous to the Brahmins.
(b) Consider your religion superior to the other religions.
(c) Gahapati should respect members of the family, relatives, servants, the poor, and the slaves.
(d) Follow non-violence.

Answer: (b) Consider your religion superior to the other religions.


Question 6.
What were the guilds of the merchants and craftsmen called?
(a) Shrenis
(b) Ur
(c) Adimai
(d) Uzhavar

Answer: (a) Shrenis


Question 7.
What is James Prinsep’s contribution in the development of the Indian epigraphy?
(a) He deciphered the Brahmi script used in most of the Ashokan inscriptions.
(b) He deciphered the Kharoshthi script used in most of the Ashokan inscriptions.
(c) Both ‘a’ and ‘b’
(d) None of these

Answer: (a) He deciphered the Brahmi script used in most of the Ashokan inscriptions.


Question 8.
Ventures of which of the following traders were risky but highly profitable?
(a) Peddlers
(b) Seafarers
(c) Merchants with caravans of bullock carts and pack-animals
(d) All of the above

Answer: (b) Seafarers


Question 9.
Who issued the first coins bearing the names of rulers?
(a) Mauryas
(b) Guptas
(c) Indo-Greeks
(d) Satavahanas

Answer: (c) Indo-Greeks


Question 10.
Ashoka is mentioned by which titles in his inscriptions?
(a) Ashoka, Piyadassi
(b) Masattuvan, Ashoka
(c) Devanampiya, Piyadassi
(d) Devaputra, Piyadassi

Answer: (c) Devanampiya, Piyadassi


Question 11.
Name the languages in which the Ashokan inscriptions were written.
(a) Pali, Prakrit, and Greek
(b) Pali, Sanskrit, and Aramaic
(c) Prakrit, Aramaic, and Greek
(d) Pali, Sanskrit, and Greek

Answer: (c) Prakrit, Aramaic, and Greek


Question 12.
______ founded the Mauryan Empire in c. 321 BCE.

Answer: Chandragupta Maurya


Question 13.
Who was Harisena?

Answer: Harisena was the court poet of king Samudragupta.


Question 14.
Match the following.

(a) Gahapati(i) slaves
(b) Vellalar(ii) ploughman
(c) Uzhavar(iii) head of household
(d) Adimai(iv) landowner

Answer:

(a) Gahapati(iii) head of household
(b) Vellalar(iv) landowner
(c) Uzhavar(ii) ploughman
(d) Adimai(i) slaves

Question 15.
Who was Prabhavati Gupta?

Answer: Prabhavati Gupta was the daughter of Chandragupta II.


Question 16.
Mention any two yajnas performed by the kings during the Vedic period.

Answer: The kings performed Rajsuya yajna and Ashwamedha yajna during the Vedic period.


Question 17.
Consider the following statements regarding Magadha.
(i) Magadha was the most powerful mahajanapada.
(ii) Initially Pataliputra was the capital of Magadha and later it was shifted to Rajagriha.
(iii) Elephants were found in abundance in the forests of Magadha.
Which of the following statement(s) is/are correct?
(a) I and II
(b) II and III
(c) I and III
(d) II only

Answer: (c) I and III


Question 18.
Identify the best reason for considering King Ashoka as ‘Devanampiya’ and ‘Piyadassi’ by his subjects.
(a) Ashoka commissioned the edicts himself
(b) He adopted the title of ‘Devaputra’.
(c) Epigraphists have concluded him as devanam priya.
(d) He did well being of society through Dhamma.