MCQ Questions for Class 12 History Chapter 6 Bhakti-Sufi Traditions with Answer

Mod Education are provided for Chapter wise MCQ Questions for Class 12 History Chapter 6 Bhakti-Sufi Traditions with Answers Free Download of Topics in Indian History Part 1, 2, 3 are here designed as per the latest RBSE CBSE syllabus and NCERT syllabus. Students can practice CBSE Class 12 History MCQs Multiple Choice Questions with Answers

MCQ Questions for Class 12 History Chapter 6

MCQ Questions for Class 12 History Chapter 6 Bhakti-Sufi Traditions with Answer

Question 1.
What is shari’a?
(a) Muslim Sufi saints
(b) Fasting during the month of Ramzan
(c) Laws governing the Muslim community
(d) Giving alms

Answer: (c) Laws governing the Muslim community


Question 2.
Who is Ulama?
(a) Devotees of Shiva
(b) Devotees of Vishnu
(c) Muslim Sufi saints
(d) Scholars of Islamic studies

Answer: (d) Scholars of Islamic studies


Question 3.
What are the devotees of Vishnu called?
(a) Alvars
(b) Nayanars
(c) Lingayats
(d) Chishti

Answer: (a) Alvars


Question 4.
Which of the following statements is incorrect regarding Karaikkal Ammaiyar?
(a) She was a devotee of Shiva.
(b) She adopted the path of extreme asceticism.
(c) Her compositions were preserved within the Alvar traditions.
(d) Her compositions posed a challenge to patriarchal norms.

Answer: (c) Her compositions were preserved within the Alvar traditions.


Question 5.
Jangama or wandering monks belonged to which community?
(a) Alvars
(b) Lingayats
(c) Kabirpanthis
(d) Jogis

Answer: (b) Lingayats


Question 6.
Which general term was used to refer to the migrant communities?
(a) Shakas
(b) Yavanas
(c) Turks
(d) Mlechchha

Answer: (d) Mlechchha


Question 7.
What is the literal meaning of the term ‘silsila’?
(a) A chain
(b) Disciple
(c) Devotion
(d) Without attributes

Answer: (a) A chain


Question 8.
Which of the following practices in Chishti Khanqah represent attempts to assimilate local traditions?
(i) Bowing before the Shaikh
(ii) Offering water to the visitors
(iii) Shaving the heads of the initiates
(iv) Yogic exercises
(a) ‘i’ and ‘ii’
(b) only ‘i’
(c) ‘iii’ and ‘iv’
(d) All of the above

Answer: (d) All of the above


Question 9.
Who composed the prem-akhyan ‘Padmavat’?
(a) Amir Khusrau
(b) Baba Farid
(c) Malik Muhammad Jayasi
(d) Ratansen

Answer: (c) Malik Muhammad Jayasi


Question 10.
Which of the following statements regarding Sant Kabir is incorrect?
(a) Kabir used terms drawn from Vedantic traditions.
(b) Kabir described the Ultimate reality as Allah, Khuda, Hazrat and Pir.
(c) Many of his compositions are found in Adi Granth Sahib.
(d) Verses attributed to Kabir mention the name of his teacher, Ramanand.

Answer: (d) Verses attributed to Kabir mention the name of his teacher, Ramanand.


Question 11.
Who led the new religious movement in Karnataka?

Answer: The new religious movement in Karnataka was led by Basavana a Brahman.


Question 12.
Name the two women poet-saints of Tamil Nadu.

Answer: Andal and Karaikkal


Question 13.
Match the following.

(i) Nirguna(a) sound
(ii) Alakh(b) with attributes
(iii) Shabda(c) the unseen
(iv) Sasuna(d) without attributes

Choose the correct option
(a) i – d, ii – c, iii – a, iv – b
(b) i – c, ii – a, iii – b, iv – d
(c) i – c, ii – b, iii – a, iv – d
(d) i – d, ii – a, iii – b, iv – c

Answer: (a) i – d, ii – c, iii – a, iv – b


Question 14.
Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R):
Assertion (A): Lingayats did not practice funerary rites such as cremation, prescribed in the Dharmashastras.
Reason (R): Lingayats believe that on death the devotee will be united with Shiva and will not return to this world.
(a) Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A).
(b) Both (A) and (R) are correct and (R) is not the correct explanation of (A).
(c) (A) is correct but (R) is not correct.
(d) (R) is correct but (A) is not correct.

Answer: (a) Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A).


Question 15.
Consider the following statements regarding Kabir.
(i) Kabir organised his followers into a community and set up rules for congregational worship.
(ii) Kabir described the Ultimate Reality using terms drawn from Islam, Vedantic traditions and from yogic traditions.
(iii) Verses ascribed to Kabir have been compiled in three distinct but overlapping traditions.
Which of the following statements is/are incorrect?
(a) I and II
(b) II and III
(c) III only
(d) I only

Answer: (d) I only


Question 16.
Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R):
Assertion (A): Pilgrimage, called ziyarat, to tombs of Sufi saints is prevalent all over the Muslim world.
Reason (R): The khanqah was the centre of social life.
(a) Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A).
(b) Both (A) and (R) are correct and (R) is not the correct explanation of (A).
(c) (A) is correct but (R) is not correct.
(d) (R) is correct but (A) is not correct.

Answer: (b) Both (A) and (R) are correct and (R) is not the correct explanation of (A).


Question 17.
Which of the following statements is NOT correct about Baba Guru Nanak?
(a) Guru Nanak advocated a form of nirguna bhakti.
(b) Baba Guru Nanak organised his followers into a community.
(c) He rejected sacrifices, ritual baths, image worship, austerities, and the scriptures of both Hindus and Muslims.
(d) Guru Nanak appointed one of his disciples, Arjan, to succeed him as the preceptor (guru).

Answer: (d) Guru Nanak appointed one of his disciples, Arjan, to succeed him as the preceptor (guru).


Question 18.
________ is the best-known woman poet within the bhakti tradition.

Answer: Mirabai


Question 19.
In the late fifteenth century, _______ emerged as one of the leading proponents of Vaishnavism in Assam.

Answer: Shankaradeva


Question 20.
Find out from the following pairs which one is correctly matched:
(a) Deg : Food
(b) Khanqah : Pilgrimage
(c) Futuh : Charity
(d) Murids : Master

Answer: (c) Futuh : Charity