MCQs of Biology Class 12 Chapter 8 Human Health and Disease with answers PDF Download

Biology MCQs for Class 12 Chapter wise with Answers Download Free PDF: MCQs of biology class 12 Chapter 8 Human Health and Disease is very important for the students who want to get good marks in their CBSE RBSE NCERT Board Exams. Neet MCQ

MCQs of Biology Class 12 Chapter 8 Human Health and Disease with answers PDF Download

MCQs of Biology Class 12 Chapter 8 Human Health and Disease with answers PDF Download

Question 1.
Pain-killer drugs:
(a) Makes Tissue
(b) Relieve from pain
(c) Relieve from tired
(d) Pain creater

Answer: (c) Relieve from tired


Question 2.
AIDS caused by:
(a) By fungus
(b) By Virus
(c) By Bacteria
(d) By Helminthes

Answer: (b) By Virus


Question 3.
Immune deficiency symdrome is caused by:
(a) Defected liver
(b) Defected thymus
(c) AIDS Virus
(d) Loss of Immune system

Answer: (c) AIDS Virus


Question 4.
Opium is:
(a) Hemp
(b) Charas
(c) Heroin
(d) Nicotin

Answer: (c) Heroin


Question 5.
AIDS occur by which cause?
(a) Reduction of T-Helper cells
(b) Reduction of Killer T-cells
(c) Auto immune
(d) Less production of interferon

Answer: (a) Reduction of T-Helper cells


Question 6.
Heroin is the form of :
(a) Aesthetic
(b) Hallucination
(c) Irritation
(d) All of the above

Answer: (b) Hallucination


Question 7.
Caffein, Amphetamine and coceins are:
(a) Pain Killer
(b) Tranquillizer
(c) Hallucination
(d) Stimulant

Answer: (d) Stimulant


Question 8.
Following is Hallucinator
(a) LSD
(b) Heroin
(c) Cocein
(d) Morphin

Answer: (a) LSD


Question 9.
World AIDS day is:
(a) 1 May
(b) 20 December
(c) 1 June
(d) 1 December

Answer: (d) 1 December


Question 10.
By the plant of which family Heroin is obtained?
(a) Leguminaceae
(b) Papa Veraceae
(c) Liliaece
(d) Solanaceae

Answer: (b) Papa Veraceae


Question 11.
Opiates are obtained from
(a) Thea sinesis
(b) Coffea Arabica
(c) Oryzasativa
(d) Papaver Seminiferum

Answer: (d) Papaver Seminiferum


Question 12.
PCR is test for:
(a) HIV
(b) Cancer
(c) Tuberculosis
(d) Cholera

Answer: (a) HIV


Question 13.
Following which is STD:
(a) Typhoid
(b) Cholera
(c) Malaria
(d) Syphilis

Answer: (d) Syphilis


Question 14.
Wuchereria bancrofti causes filaria in human being. It is of which group:
(a) Protozoa
(b) Bacteria
(c) Virus
(d) Helminth

Answer: (d) Helminth


Question 15.
Which organ of body is most affected by excessive intake of alcohol?
(a) Lungs
(b) Liver
(c) Stomach
(d) Spleen

Answer: (b) Liver


Question 16.
Common cold is caused by:
(a) Retro virus
(b) Phage virus
(c) Rhino virus
(d) Sendai virus

Answer: (c) Rhino virus


Question 17.
Which of the following is the cancer of blood?
(a) Sarcoma
(b) Lymphoms
(c) Leukemia
(d) None of these

Answer: (c) Leukemia


Question 18.
Gonorrhoea is caused by:
(a) By Treponema pallidium
(b) By Entamoeba gingivalis
(c) By Mycobacterium taprae
(d) By Neisseria gonorrhoeae

Answer: (d) By Neisseria gonorrhoeae


Question 19.
Antigen-binding site in an antibody, is found between:
(a) Two light chains
(b) Two heavy chains
(c) One heavy and one light chain
(d) Either between two light chains or between one heavy and one light chain

Answer: (d) Either between two light chains or between one heavy and one light chain


Question 20.
Alcohol is the most socially accepted narcotic drug. Excessive consumption of alcohol leads to:
(a) Loss of memory
(b) Live cirrhosis
(c) State of hellucination
(d) Suppresion of brain function

Answer: (b) Live cirrhosis


Question 21.
Disease associated with secretion of toxin is:
(a) TB
(b) AIDS
(c) Tetanus
(d) Food Poisoning

Answer: (c) Tetanus


Question 22.
Widal test is done to confirm:
(a) Malaria
(b) Typhoid
(c) AIDS
(d) Cancer

Answer: (b) Typhoid


Question 23.
Which part of poppy plant yields opium:
(a) Latex from unripe capsules
(b) Dried roots
(c) Dried leaves
(d) Dired seeds

Answer: (a) Latex from unripe capsules


Question 24.
Kala-azar is transmitted by:
(a) By Sand fly
(b) By Tsetse fly
(c) By House fly
(d) By Mosquitoes

Answer: (a) By Sand fly


Question 25.
Memory cells are formed from:
(a) Monocytes
(b) Eosinophils
(c) Neutrophils
(d) Lymphocytes

Answer: (d) Lymphocytes


Question 26.
BCG vaccine is a preventive measure against:
(a) Tuberculosis
(b) Typhoid
(c) AIDS
(d) Cholera

Answer: (a) Tuberculosis


Question 27.
Antigens are present:
(a) Inside nucleus
(b) One the cell surface
(c) Inside cytoplasm
(d) On nuclear membrane

Answer: (b) One the cell surface


Question 28.
The disease, tetanus also known as:
(a) Shingles
(b) Gangrene
(c) Lockjaw
(d) Whooping cough

Answer: (c) Lockjaw


Question 29.
Man in the life-cycle of plasmodium is:
(a) Primary host
(b) Secondary host
(c) Intemediate host
(d) None of these

Answer: (b) Secondary host


Question 30.
Allegens:
(a) Infectious and increase secretion of IgE antiboides
(b) Non-infectious and increase secretion of IgE antibodies
(c) Infectious and increase secretion of IgS antibodies
(d) Non-infectious and increase secretion of IgM antibodies

Answer: (b) Non-infectious and increase secretion of IgE antibodies


Question 31.
Both sickle cell anaemia and Huntington’s chores are:
(a) Bacerial diseases
(b) Congenital diseases
(c) Pollution related diseases
(d) Viral diseases

Answer: (b) Congenital diseases


Question 32.
In AIDS, which of these cells are most affected:
(a) B-cells
(b) T-cells
(c) Monocytes
(d) Neutrophils

Answer: (b) T-cells


Question 33.
Passive immunity can be obtained by injecting:
(a) Antibodies
(b) Antigens
(c) Antibiotics
(d) Vaccination

Answer: (a) Antibodies


Question 34.
Changa’s disease is caused by:
(a) Trypanosoma ganabiense
(b) Trypanosoma Cruzi
(c) Trypanosoma-rhodesiense
(d) Leishmania donovani

Answer: (b) Trypanosoma Cruzi


Question 35.
Which of the following disease effect the immune system directly?
(a) Cholera
(b) Tuberculosis
(c) Tetanus
(d) AIDS

Answer: (d) AIDS


Question 36.
Which of the following vaccines are injected at the age of 11/2, 21/2 and 31/2 months:
(a) DPT-Hib and Polio
(b) Polio and BCG
(c) BCG and DTP-Hib
(d) BCG and Hepatitis-B

Answer: (a) DPT-Hib and Polio


Question 37.
The drug which stimulates the nervous system and makes him more wakeful alert and active is called :
(a) Sedative
(b) Opiate narcotic
(c) Stimulant
(d) Hallucinogen

Answer: (c) Stimulant


Question 38.
Ascaris is most commonly found in:
(a) Men
(b) Women
(c) Children
(d) Both (a) and (b)

Answer: (c) Children


Question 39.
Kupffer cells are present in:
(a) Liver
(b) Small intestine
(c) Pancreas
(d) Thyroid

Answer: (a) Liver


Question 40.
Intermediate host of Schistosoma is:
(a) Snail
(b) Mosquito
(c) Housefly
(d) Sheep

Answer: (d) Sheep


Question 41.
A person showing unpredicatable moods, outbursts of emotion quarrelsome behaviour and conflicts with other is suffering from:
(a) Addictive disorders
(b) Schizophrenia
(c) Borderline personality disorder (BOD)
(d) Mood disorders

Answer: (c) Borderline personality disorder (BOD)


Question 42.
Current treatment for cancer does not include which of the following:
(a) Chemotherapy
(b) Radiaotherapy
(c) Surgery
(d) Physiotherapy

Answer: (d) Physiotherapy


Question 43.
Screening test of AIDS is:
(a) Western blot
(b) ALISA
(c) PCR
(d) Southern blot

Answer: (b) ALISA


Question 44.
The vactor of Break bone fever is:
(a) Anopheled
(b) Aedes
(c) Culex
(d) None of these

Answer: (c) Culex


Question 45.
An allergic reaction is intiated by antibodies of, group :
(a) IgG
(b) IgE
(c) IgM
(d) IgA

Answer: (b) IgE


Question 46.
In Malaria, the product released by mosquito into blood that causes chill and fever is called:
(a) Haematin
(b) Schuffher’s dots
(c) Haemozoin
(d) Haemotoxin

Answer: (b) Schuffher’s dots


Question 47.
HIV that causes AIDS, first starts destroying:
(a) Helper T-lymphocytes
(b) B-Lymphocytes
(c) Leucocytes
(d) Thrombocytes

Answer: (a) Helper T-lymphocytes


Question 48.
Morphine obtained from opium is:
(a) Latex
(b) Pome
(c) Alkaloid
(d) Tannin

Answer: (c) Alkaloid

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro
Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

I Have Disabled the AdBlock Reload Now