MCQs of Biology Class 12 Chapter 12 Biotechnology and its Applications with answers PDF Download

Biology MCQs for Class 12 Chapter wise with Answers Download Free PDF: MCQs of biology class 12 Chapter 12 Biotechnology and its Applications is very important for the students who want to get good marks in their CBSE RBSE NCERT Board Exams. Neet MCQ

MCQs of Biology Class 12 Chapter 12 Biotechnology and its Applications with answers PDF Download

MCQs of Biology Class 12 Chapter 12 Biotechnology and its Applications with answers PDF Download

Question 1.
What was the world’s first ever mammal to be successfully cloned from an adult cell?
(a) Sheep
(b) Monkey
(c) Cow
(d) Calf

Answer: (a) Sheep


Question 2.
The two vitamins manufactured biotechnologically are
(a) Vitamin B12 and Vitamin B6
(b) Vitamin B12 and Vitamin B2
(c) Vitamin B6 and Vitamin B2
(d) Vitamin B12 and Vitamin B9

Answer: (b) Vitamin B12 and Vitamin B2


Question 3.
Kohler and Milstein developed biotechnology for production of
(a) Modern vaccines
(b) Immobilised enzymes
(c) Monoclonal antibodies
(d) Myelomas

Answer: (c) Monoclonal antibodies


Question 4.
The discovery that led to the development of first antibiotic was made by
(a) Jenner
(b) Pasteur
(c) Fleming
(d) Waksman

Answer: (c) Fleming


Question 5.
Genetically engineered bacteria have been used in commercial production of
(a) Thyroxine
(b) Testosterone
(c) Human insulin
(d) Melatonium

Answer: (c) Human insulin


Question 6.
Hepatitis B vaccine is
(a) First generation vaccine
(b) Second generation vaccine
(c) Third generation vaccine
(d) Interferon

Answer: (b) Second generation vaccine


Question 7.
Biological control of agricultural pests, unlike chemical control is
(a) toxic
(b) self perpetuation
(c) polluting
(d) very expensive

Answer: (b) self perpetuation


Question 8.
Transgenic crops developed to tolerate herbicides are
(a) Tomato and rice
(b) Rice and wheat
(c) Maize and sugarcane
(d) Tomato and Tobacco

Answer: (d) Tomato and Tobacco


Question 9.
Confusion technique is used in
(a) Reducing harmful insects
(b) Eliminating weeds
(c) Increasing population of predators
(d) Developing herbicides

Answer: (a) Reducing harmful insects


Question 10.
The first bioherbicide was obtained from
(a) Peninciilium
(b) Phytophthora palmivora
(c) Phythophthora infestons
(d) Bacillus thuringiensis

Answer: (b) Phytophthora palmivora


Question 11.
Humulin is the term used for
(a) A powerful antibiotic
(b) A new digestive enzyme
(c) New Research integrated to human welfare
(d) Human insulin

Answer: (d) Human insulin


Question 12.
Number of known enzymes is
(a) 1200
(b) 2200
(c) About 5000
(d) Around 500

Answer: (b) 2200


Question 13.
Antigens are present
(a) Inside nucleus
(b) Inside cytoplasm
(c) On cell surface
(d) Inside lysosomes

Answer: (c) On cell surface


Question 14.
Number of antibiotics isolated till now is
(a) Around 700
(b) Over 7000
(c) About 1700
(d) Around 70

Answer: (b) Over 7000


Question 15.
The first transgenic crop was
(a) Pea
(b) Flax
(c) Tobacco
(d) Cotton

Answer: (c) Tobacco


Question 16.
On what Indian bioresource did Vandana Shiva’s efforts get the patent cancelled?
(a) Healing principle of turmeric
(b) Anti-diabetes property of Karela
(c) Insecticides from Neem
(d) Laxative property of animals

Answer: (c) Insecticides from Neem

More MCQ for class 12 Biology Chapter 12

Question 1.
Restriction Endonuclease used in RDT obtained from:
(a) Plasmid
(b) Bacterial ceils
(c) Bacterophages
(d) All Prokaryotic cells

Answer: (b) Bacterial ceils


Question 2.
Recombinant DNA technology discovered by:
(a) Hargobind Khoorana
(b) James D. Watsan
(c) S. Kohen and H. Boer
(d) Sulton and Boveri

Answer: (c) S. Kohen and H. Boer


Question 3.
Biopiracy is related to the following:
(a) Traditional knowledge
(b) Biomolecules and Bioresources, Isolation of gene from Bioresources
(c) Bioresources
(d) All of the above

Answer: (d) All of the above


Question 4.
Some bacterial occured B-7 Toxin’s crystal not kill the Bacteria because of:
(a) Bacteria is Antoxin
(b) Toxin is unripened
(c) Toxin is inactive
(d) Bacteria enclosed toxin a special sell

Answer: (c) Toxin is inactive


Question 5.
Desired properties plants and Animals are possible by Which reproduction.
(a) Genetic Engineering
(b) Chromosomal Engineering
(c) Ekabana technology
(d) Bonsai technology

Answer: (a) Genetic Engineering


Question 6.
By means of following Trans gene expression obtained:
(a) Inhibition of a Innate gene
(b) An occured Biosynthetic passway develop
(c) A protein occured with genotype expressed his desired
(d) None of the above

Answer: (d) None of the above


Question 7.
First Transjenic crop was :
(a) Cotton
(b) Alsi
(c) Pea
(d) Tobacco

Answer: (d) Tobacco


Question 8.
Adjoining of exotic gene is crop is called :
(a) Genetic Engineering
(b) Bio architecture
(c) Tissue culture
(d) Immunisation

Answer: (a) Genetic Engineering


Question 9.
Transgenic Bacteria and m the making of following :
(a) Epinephrin
(b) Human Insullin
(c) Glutanin
(d) Thyroxin

Answer: (b) Human Insullin


Question 10.
Transgenic Golden Rice Highly Nutrient value for:
(a) Lysine
(b) Methionine
(c) Glutanin
(d) Vitamin-A

Answer: (d) Vitamin-A


Question 11.
B7 Toxsin is :
(a) Intracellular lipid
(b) Intracellular crystal protein
(c) Extracellular Crystal protein
(d) Lipid

Answer: (b) Intracellular crystal protein


Question 12.
In a Transgenic crop gene for following:
(a) New protein synthesis
(b) Resistance from Antibiotics
(c) In the formation enzyme for Antibiotics
(d) All of these

Answer: (d) All of these


Question 13.
Monoclonal antibodies are obtained from:
(a) One parent for one antigen
(b) Different parents for one antigen
(c) One parent for many antigens
(d) Many parents for many antigens

Answer: (b) Different parents for one antigen


Question 14.
Somatic hybridization can be done by:
(a) By Protoplast fusion
(b) By Haploid anther
(c) By cell culture
(d) ByPollen culture

Answer: (a) By Protoplast fusion


Question 15.
Which Vitamin has been transferred to golden rice?
(a) Vit-B12
(b) Vit-A
(c) Vit-D
(d) Vit-C

Answer: (b) Vit-A


Question 16.
Which one of the following is a step of PCR?
(a) Denaturation
(b) Annealing
(c) Extension
(d) All of these

Answer: (a) Denaturation


Question 17.
The Ti plasmid used in genetic engineering is obtained from:
(a) Bacillus thruingiensis
(b) E. Coii
(c) Agrobacterium hizogenes
(d) Agrobacterium tumefaciens

Answer: (d) Agrobacterium tumefaciens


Question 18.
From which one of the following plants, the insecticide pyrethrum is prepared.
(a) Cymohopogen
(b) Tephrosia
(c) Crysanthemum
(d) Vitivera

Answer: (c) Crysanthemum


Question 19.
The sheep ‘Dolly’ was cloned by using somatic cells from donor’s:
(a) Udder
(b) Skin
(c) Tongue
(d) Earlobe

Answer: (c) Tongue


Question 20.
The confirmatory test used to diagnose AIDA is:
(a) ELISA
(b) Western Plot
(c) ESR
(d) PCR

Answer: (a) ELISA


Question 21.
Natural genetic engineer is :
(a) Bacillus subtilis
(b) Pseudomonas sp.
(c) Escherichia coli
(d) Agrobacterium tumefaciens

Answer: (a) Bacillus subtilis


Question 22.
Bt toxin is :
(a) Intracellular lipid
(b) Intracellular crystalline protein
(c) Extracellular crystalline protein
(d) Lipid

Answer: (a) Intracellular lipid


Question 23.
Golden rice is a transgenic crop of the future with the following improved trail:
(a) Insec resistance
(b) Hight lysine (essential amino acid) content
(c) High protein content
(d) High vitamin A content

Answer: (c) High protein content


Question 24.
First biochemical to be produced commercially by microbial cloning and genetic engineering:
(a) Human insulin
(b) Penicillin
(c) Interferons
(d) Fertility factor

Answer: (b) Penicillin


Question 25.
A technology which has found immense use in solving cases of disputed percentage is:
(a) Polymerase chain reaction
(b) DNA finger printing
(c) None of these
(d) Both (a) and (b)

Answer: (b) DNA finger printing


Question 26.
Anticoagulant hirudin is found in:
(a) In Snake
(b) In Lizard
(c) In Leech
(d) In Scorpion

Answer: (c) In Leech


Question 27.
Herbicide resistant gene in plants is:
(a) Ct
(b) Mt
(c) Bt
(d) Gst

Answer: (d) Gst


Question 28.
The species used as natural genetic engineer is :
(a) Agrobacterim tumefaciens
(b) Bacillus thruingiensis
(c) Aspergillus
(d) Drosophila

Answer: (d) Drosophila


Question 29.
Most widely used Bioweapon is:
(a) Bacillus subtilis
(b) Biometallurgial techniques
(c) Bacillus anthracis
(d) Bioinsecticidal plant

Answer: (d) Bioinsecticidal plant


Question 30.
Bacillus thruingiensis (Bt) strains have been used for designing nobel:
(a) Biofertilizers
(b) Biometallurgical techniques
(c) Biomineralization processes
(d) Bioinsecticidal plants

Answer: (a) Biofertilizers

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro
Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

I Have Disabled the AdBlock Reload Now