MCQs of Biology Class 12 Chapter 15 Biodiversity and Conservation with answers PDF Download

Biology MCQs for Class 12 Chapter wise with Answers Download Free PDF: MCQs of biology class 12 Chapter 15 Biodiversity and Conservation is very important for the students who want to get good marks in their CBSE RBSE NCERT Board Exams. Neet MCQ

MCQs of Biology Class 12 Chapter 15 Biodiversity and Conservation with answers PDF Download

MCQs of Biology Class 12 Chapter 15 Biodiversity and Conservation with answers PDF Download

1. log S = log C + Z log A
In the given equation of species-area relationship, the value of regression coefficient for a whole continent, would be
(a) 0.1-0.2
(b) 0.5-0.7
(c) 0.6-1.2
(d) 0.3-0.5

Answer: c


2. Which of the following organisation is responsible for maintaining the Red Data Book?
(a) IDRI
(b) IUCN
(c) UNESCO
(d) USDA

Answer: b


3. From his long term ecosystem experiments, David Tilman showed that
(a) decreased diversity contributed to higher productivity
(b) decreased diversity contributed to decreased productivity
(c) increased diversity contributed to increased productivity
(d) increased diversity contributed to decreased productivity

Answer: c


4. Which of the following is a hot-spot of biodiversity in India?
(a) Western Ghats
(b) Indo-gangetic plain
(c) Eastern Ghats
(d) Aravalli Hills

Answer: a


5. Which among the following is not a method of in-situ conservation?
(a) National Park
(b) Botanical garden
(c) Wildlife sanctuary
(d) Ramsar sites

Answer: b


6. The World Summit on Sustainable Development (2002) was held in
(a) Brazil
(b) South Africa
(c) Sweden
(d) Argentina

Answer: b


7. The most important cause of extinction of animals and plants, especially in tropical rain forests is
(a) habitat loss
(b) afforestation
(c) pollution
(d) soil erosion

Answer: a


8. The enormous number of varieties of mango in India represents
(a) genetic diversity
(b) species diversity 1
(c) ecological diversity
(d) hybridisation programmes

Answer: a


9. Which one of the following is not a major characteristic feature of biodiversity hot spots? | Mod Education
(a) Large number of species
(b) Abundance of endemic species
(c) Large number of exotic species
(d) Destruction of habitat

Answer: d


10. Which of the following is not a cause for loss of biodiversity? | Mod Education
(a) Destruction of habitat
(b) Invasion by alien species
(c) Keeping animals in zoological parks
(d) Over-exploitation of natural resources

Answer: c


11. The extinction of passenger pigeon was due to | Mod Education
(a) increased number of predatory birds.
(b) over exploitation by humans.
(c) non-availability of the food.
(d) bird flu virus infection.

Answer: b


12. Which of the below mentioned regions exhibit less seasonal variations? | Mod Education
(a) Tropics
(b) Temperates
(c) Alpines
(d) Both (a) & (b)

Answer: a

More MCQ for Class 12 Biology Chapter 15

Question 1.
One of the ex situ conservation methods for endangered species is
(a) Wild life sanctuaries
(b) Biosphere reserves
(c) Cryopreservation
(d) National parks

Answer: (c) Cryopreservation


Question 2.
Which of the following is not done in a wild life sanctuary?
(a) Fauna is conserved
(b) Flora is conserved
(c) Soil and flora is utilised
(d) Hunting is prohibited

Answer: (c) Soil and flora is utilised


Question 3.
First National park developed in India is
(a) Gir
(b) Kaziranga
(c) Jim Corbett
(d) None of these

Answer: (c) Jim Corbett


Question 4.
Which one of the following pairs of geographical areas show maximum biodiversity in our country?
(a) Sunderbans and Rann of Kutch
(b) Eastern Ghats and West Bengal
(c) Eastern Himalayas and Western Ghats
(d) Kerala and Punjab

Answer: (c) Eastern Himalayas and Western Ghats


Question 5.
Genetic biodiversity in agricultural crops in threatened by
(a) introduction of high yielding varieties
(b) intensine use of fertilizers
(c) extensive intercropping
(d) intensive use of biopesticides

Answer: (a) introduction of high yielding varieties


Question 6.
In your opinion, which is the most effective way to conserve the plant diversity of an area?
(a) By creating Biosphere reserve
(b) By creating Botanical gardens
(c) By developing seed banks
(d) By tissue culture method

Answer: (a) By creating Biosphere reserve


Question 7.
Which group of vertebrates comprises the highest number of endangered species?
(a) Fishes
(b) Reptiles
(c) Birds
(d) Mammals

Answer: (d) Mammals


Question 8.
The worst dangerous threat to wild life is by
(a) Habitat destruction
(b) Hunting
(c) Overgrazing
(d) Exotic species

Answer: (a) Habitat destruction


Question 9.
New approach to conservation is the establishment of
(a) Sanctuaries
(b) Biosphere reserves
(c) National parks
(d) Reserve forests

Answer: (b) Biosphere reserves


Question 10.
Wild life is destroyed most by
(a) Lack of proper care
(b) Mass scale hunting
(c) Destruction of natural habitats
(d) Natural calamity

Answer: (c) Destruction of natural habitats


Question 11.
More than 70 percent of all the recorded biotic components are
(a) Animals
(b) Plants
(c) Human beings
(d) None of the above

Answer: (a) Animals


Question 12.
Plant compromise not more than
(a) 20 percent of the total species
(b) 22 percent of the total species
(c) 32 percent of the total species
(d) 30 percent of the total species

Answer: (b) 22 percent of the total species


Question 13.
The largest tropical Amazonian rain forest is in
(a) North America
(b) South America
(c) India
(d) Pakistan

Answer: (b) South America


Question 14.
In situ conservation refers to
(a) On site conservation
(b) Off site conservation
(c) Could be both (a) and (b)
(d) None of the above

Answer: (a) On site conservation


Question 15.
Endemism refers to
(a) Species confined to that region and not found anywhere else
(b) Species confined to. that Region and also found anywhere else
(c) Species of all varieties
(d) None of the above

Answer: (a) Species confined to that region and not found anywhere else

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro
Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

I Have Disabled the AdBlock Reload Now