MCQ Question for Class 11 Geography Chapter 9 Solar Radiation, Heat Balance and Temperature with Answer

Mod Education are Provided for MCQ Question for Class 11 Geography Chapter 9 Solar Radiation, Heat Balance and Temperature with Answer and Video

MCQ Question for Class 11 Geography Chapter 9 Solar Radiation, Heat Balance and Temperature with Answer
MCQ Question for Class 11 Geography Chapter 9 Solar Radiation, Heat Balance and Temperature with Answer

MCQ Question for Class 11 Geography Chapter 9 Solar Radiation, Heat Balance and Temperature with Answer

Question 1.
The sun is vertically overhead at noon on 21st June at
(a) the equator
(b) 23.5 degree N
(c) 23.5 degree S
(d) 66.5 degree N

Answer: (b) 23.5 degree N


Question 2.
The days are longest at
(a) Thiruvananthapuram
(b) Hyderabad
(c) Chandigarh
(d) Nagpur

Answer: (a) Thiruvananthapuram


Question 3.
This process of vertical heating of the atmosphere is known as ________
(a) Psychrometer
(b) Convection
(c) Evaporation
(d) None of the above

Answer: (b) Convection


Question 4.
Differences in pressure on the earth surface causes:
(a) Winds
(b) Precipitation
(c) Hail
(d) Seasons

Answer: (a) Winds


Question 5.
______ are lines joining places having an equal temperature.
(a) Isotherms
(b) Evaporation
(c) Convection
(d) Pyrheliometer

Answer: (a) Isotherms


Question 6.
The heat energy absorbed by a known area in a fixed time is determined with the help of an instrument called
(a) Psychrometer
(b) Pyrheliometer
(c) Thermometric well
(d) Any instrument

Answer: (b) Pyrheliometer


Question 7.
What is Isotherm?
(a) The line joining the places of equal temperature
(b) The incoming short wave radiation
(c) The line joining the places of equal pressure
(d) None of the above

Answer: (a) The line joining the places of equal temperature


Question 8.
The earth radiates energy to the atmosphere in:
(a) Long wavelengths
(b) Radiation
(c) Insolation
(d) Short wavelengths

Answer: (a) Long wavelengths


Question 9.
Maximum insolation is received over the ____________
(a) Equator
(b) Tropical areas
(c) Sub-tropical areas
(d) Poles

Answer: (c) Sub-tropical areas


Question 10.
Insolation refers to ________
(a) Wind direction
(b) Solar radiation
(c) Precipitation
(d) None of the above

Answer: (b) Solar radiation

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro
Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

I Have Disabled the AdBlock Reload Now