MCQ Question for Class 11 Geography Chapter 6 Geomorphic Processes With Answer

Mod Education are Provided for MCQ Question for Class 11 Geography Chapter 6 Geomorphic Processes with Answer and Video

MCQ Question for Class 11 Geography Chapter 6 Geomorphic Processes With Answer
MCQ Question for Class 11 Geography Chapter 6 Geomorphic Processes with Answer

MCQ Question for Class 11 Geography Chapter 6 Geomorphic Processes With Answer

Question 1.
What kind of changes are bought by internal forces?
(a) It gives birth to new landforms
(b) It promotes moistures
(c) Both a and b
(d) None of the above

Answer:(a) It gives birth to new landforms


Question 2.
The expansion of the salt depends on
(a) temperature
(b) hails
(c) atmospheric pressure
(d) winds

Answer:(a) temperature


Question 3.
Which of the following processes is a degradational process?
(a) Deposition
(b) Diastrophism
(c) Volcanism
(d) Erosion

Answer:(d) Erosion


Question 4.
Rapid rolling or sliding of earth debris without backward rotation of mass is known as
(a) debris slide
(b) slump
(c) rockslide
(d) mudflow

Answer:(a) debris slide


Question 5.
Which one of the following helps in aerating the soil?
(a) Microfauna
(b) Meso fauna
(c) Macrofauna
(d) All of the above

Answer:(b) Meso fauna


Question 6.
Debris avalanche can be included in which category?
(a) Landslide
(b) Slow flow mass movements
(c) Rapid flow mass movements
(d) Subsidence

Answer:(c) Rapid flow mass movements


Question 7.
The capacity of rocks to allow water to pass through it is called_________
(a) porosity
(b) wedging
(c) exfoliation
(d) hydration

Answer:(a) porosity


Question 8.
Which is the force that continuously elevates or build up parts of the earth’s surface?
(a) Exogenic forces
(b) Endogenic forces
(c) Gradation
(d) Degradation

Answer:(b) Endogenic forces


Question 9.
Weathering is an important to process for what?
(a) Formation of clouds
(b) Formation of soil
(c) Formation of water
(d) All of the Above

Answer:(b) Formation of soil


Question 10.
Which one of the following materials is affected by the hydration process?
(a) Granite
(b) Clay
(c) Quartz
(d) Salts

Answer:(d) Salts


Question 11.
What do you mean by all Earth materials having a sloping surface?
(a) Soil erosion
(b) Landslides
(c) Volcanism
(d) Slump

Answer:(a) Soil erosion


Question 12.
Which of the following is a type of mass movement?
(a) Slow movements
(b) Rapid movements
(c) Landslides
(d) All of the above

Answer:(d) All of the above


Question 13.
In weathering ________
(a) No motion of material takes place
(b) Materials move from one place to another
(c) The deposition of material takes place
(d) None of the above

Answer:(a) No motion of material takes place


Question 14.
Which of the following is a form of weathering?
(a) Physical
(b) Chemical
(c) Biological
(d) All of the above

Answer:(d) All of the above


Question 15.
Weathering can be defined as ___________
(a) Mechanical disintegration of rocks
(b) Disintegration and deformation of rocks with the help of climatic factors
(c) Chemical decomposition of rocks
(d) All the above

Answer:(d) All the above


Question 16.
Which of the following is an example of endogenic forces?
(a) Erosion
(b) Volcanism
(c) Weathering
(d) Balance

Answer:(b) Volcanism

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro
Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

I Have Disabled the AdBlock Reload Now