MCQ Question for Class 11 Geography Chapter 1 Geography as a Discipline with Answers

Mod Education are Provided for MCQ Question for Class 11 Geography Chapter 1 Geography as a Discipline with Answers

MCQ Question for Class 11 Geography Chapter 1 Geography as a Discipline with Answers
MCQ Question for Class 11 Geography Chapter 1 Geography as a Discipline with Answers

MCQ Question for Class 11 Geography Chapter 1 Geography as a Discipline with Answers

Question 1.
Regional geography helps in identifying the
(a) realms
(b) regions
(c) distributions
(d) problems

Answer:(b) regions


Question 2.
Which of the following is not studied under population geography?
(a) Sex ratio
(b) Migration
(c) Pollution
(d) Population

Answer:(c) Pollution


Question 3.
Which one of the following features can be termed as physical features?
(a) Port
(b) Road
(c) Plain
(d) Waterpark

Answer:(c) Plain


Question 4.
Who developed systematic geography?
(a) Hambolt
(b) Karl Ritter
(c) Kumari Sample
(d) Alfred Hartner

Answer:(a) Hambolt


Question 5.
Who among the following said that ‘geography is a concern with the description and explanation of the areal differentiation of the earth’s surface
(a) Herodotus
(b) Eratosthenes
(c) Richard Hartshorne
(d) Galileo

Answer:(c) Richard Hartshorne


Question 6.
The regional approach was developed by
(a) Alexander Von Humboldt.
(b) Karl Ritter
(c) Ptolemy
(d) Ibn-e-Batuta

Answer:(b) Karl Ritter


MCQ Question for Class 11 Geography Chapter 1

Question 7.
Soils are formed by the process of
(a) Soil synthesis
(b) Pedogenesis
(c) Photosynthesis
(d) Radio genesis

Answer:(b) Pedogenesis


Question 8.
What do we study under physical geography?
(a) Weather
(b) Soil
(c) Atmosphere
(d) All of the above

Answer:(d) All of the above


Question 9.
Physical geography deals with the
(a) study of settlements
(b) study of culture
(c) study of soils
(d) study of humans

Answer:(c) study of soils.


Question 10.
Which one of the following disciplines attempts temporal synthesis?
(a) Sociology
(b) Geography
(c) Anthropology
(d) History

Answer:(a) Sociology


Question 11.
Which one of the following is the concern of geography?
(a) To find the relationship between two country
(b) To find the relationship between two parties
(c) To find the relationship between any two phenomena
(d) None of these

Answer:(c) To find the relationship between any two phenomena


Question 12.
Which of the following is not a sub-branch of biogeography
(a) Zoogeography
(b) Plant geography
(c) Environmental geography
(d) Climate geography

Answer:(d) Climate geography


Question 13.
To sustain our life, we use
(a) technology
(b) shelter
(c) resources
(d) environment

Answer:(c) resources


Question 14.
Geo-informatics comprising techniques such as
(a) remote sensing, GIS, GPS
(b) computer cartography
(c) qualitative techniques
(d) quantitative techniques

Answer:(a) remote sensing, GIS, GPS


Question 15.
The major issue for environmental geography is
(a) scientific study of the habitats.
(b) pollution, land degradation, and conservation of the environment.
(c) geographic characteristics of animals and their habitats.
(d) population explosion.

Answer:(b) pollution, land degradation, and conservation of environment.


Question 16.
Which one of the following is associated with biogeography?
(a) Geology
(b) Sociology
(c) Zoology
(d) Climatology

Answer:(c) Zoology