MCQ Question for Class 11 Geography Chapter 10 Atmospheric Circulation and Weather Systems with Answer

Mod Education are Provided for MCQ Question for Class 11 Geography Chapter 10 Atmospheric Circulation and Weather Systems with Answer and Video

MCQ Question for Class 11 Geography Chapter 10 Atmospheric Circulation and Weather Systems with Answer
MCQ Question for Class 11 Geography Chapter 10 Atmospheric Circulation and Weather Systems with Answer

MCQ Question for Class 11 Geography Chapter 10 Atmospheric Circulation and Weather Systems with Answer

Question 1.
A standard atmosphere is a unit of pressure defined as
(a) 101325 Pascal
(b) 1325 Pascal
(c) 10132 Pascal
(d) 11325 Pascal

Answer:(a) 101325 Pascal


Question 2.
The horizontal distribution of pressure is studied by drawing
(a) isotherms
(b) isobars
(c) isoheights
(d) isochrones

Answer:(b) isobars


Question 3.
Wind circulation around a low-pressure center is called
(a) a cyclone
(b) an anticyclone
(c) chinook
(d) trade winds

Answer:(a) a cyclone


Question 4.
Subtropical highs are the areas between
(a) 30° N and 30° S.
(b) 40° N and 40° S.
(c) 45° N and 45° S.
(d) 50° N and 50° S.

Answer:(a) 30° N and 30° S.


Question 5.
The weight of a column of air contained in a unit area from the mean sea level to the top of the atmosphere
(a) Atmospheric pressure
(b) Typhoons
(c) Isobars
(d) Coriolis force

Answer:(a) Atmospheric pressure


Question 6.
Monsoon is:
(a) Local winds
(b) Seasonal winds
(c) Planetary winds
(d) Periodic winds

Answer:(b) Seasonal winds


Question 7.
The force exerted by the rotation of the earth is known
(a) Atmospheric pressure
(b) Equal pressure
(c) Coriolis force
(d) All of the above

Answer:(c) Coriolis force


Question 8.
The vertical pressure gradient force is much __________ than that of the horizontal pressure gradient.
(a) Lesser
(b) Larger
(c) Equal to
(d) Stronger

Answer:(b) Larger


Question 9.
In Western Australia, tropical cyclone is also known as
(a) Hurricane
(b) Typhoons
(c) Monsoon
(d) Willy-Willies

Answer:(d) Willy-Willies


Question 10.
Air pressure is measured with the help of a
(a) Thermometer
(b) Hygrometer
(c) Barometer
(d) Isobars

Answer:(c) Barometer

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro
Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

I Have Disabled the AdBlock Reload Now