MCQ Question for Class 11 Geography Chapter 2 The Origin and Evolution of the Earth With Answer

Mod Education are Provided for MCQ Question for Class 11 Geography Chapter 2 The Origin and Evolution of the Earth With Answer

MCQ Question for Class 11 Geography Chapter 2 The Origin and Evolution of the Earth With Answer
MCQ Question for Class 11 Geography Chapter 2 The Origin and Evolution of the Earth With Answer

MCQ Question for Class 11 Geography Chapter 2 The Origin and Evolution of the Earth With Answer

Question 1.
Who gave the nebular hypothesis?
(a) Immanual Kant
(b) Aristotle
(c) Chamberlain
(d) none of these

Answer: (a) Immanual Kant.


Question 2.
When was nebular hypothesis revised?
(a) 1796
(b) 1900
(c) 1950
(d) 1920

Answer: (a) 1796.


Question 3.
The sun is surrounded by
(a) solar nebula
(b) dust material
(c) none of them
(d) both of them

Answer: (a) solar nebula.


MCQ Question for Class 11 Geography Chapter 2 Question 4.
Who gave the Big Bang theory?
(a) Kant
(b) Chamberlain
(c) Edwin Hubble
(d) none of them

Answer: (c) Edwin Hubble.


Question 5.
When did the event of Big Bang take place?
(a) 13.6 million years ago
(b) 13.7 billion years ago
(c) 4.6 billion years ago
(d) 4.6 million years ago

Answer: (b) 13.7 billion years ago.


Question 6.
A galaxy start to form a large cloud of hydrogen gas called
(a) Planet
(b) Earth
(c) Moon
(d) Nebula

Answer: (d) Nebula.


Question 7.
The size of the galaxies range from
(A) 80,000 to 150,000
(b) 80,000 to 160,000
(c) 50,000 to 180,000
(d) 60,150,000

Answer: (a) 80,000 to 150,000.


Question 8.
The formation of stars have taken place before
(a) 5 million years
(b) 5 billion years
(c) 6 million years
(d) 5 to 6 billion years ago.

Answer: (d) 5 to 6 billion years ago.


Question 9.
A light year is a measure of
(a) distance
(b) time
(c) both
(d) none of them

Answer: (a) distance.


Question 10.
What is the speed of light?
(a) 300,000 km/second
(b) 330,000 km/second
(c) 30,000 km/second
(d) 3.0 km/second

Answer: (a) 300.000 km/second.


Question 11.
One light year is equal to
(a) 9.461 × 1012 km
(b) 9.461 × 1011 km
(c) 9.4 × 1012 km
(d) none of these

Answer: (a) 9.461 × 1012 km.


MCQ Question for Class 11 Geography Chapter 2 Question 12.
The mean distance between the sun and the earth is
(a) 149,598,000 km
(b) 159,598,000 km
(c) 149,498,000 km
(d) 149,5,980 km

Answer: (a) 149,598,000 km.


Question 13.
The distance between the sun and the earth in terms of light years is
(a) 8.311 minutes
(b) 8.31 minutes
(c) 8.310 minutes
(d) 8.312 minutes

Answer: (a) 8.311 minutes.


Question 14.
How many planets are there in the solar system?
(a) 9
(b) 8
(c) 7
(d) 11

Answer: (a) 9.


Question 15.
From which of these our solar system has been formed?
(a) nebula
(b) dust grains
(c) planetesimal
(d) none of these

Answer: (a) nebula.


MCQ Question for Class 11 Geography Chapter 2

Question 16.
Which one is known as an inner planet?
(a) Mercury
(b) Venus
(c) Earth
(d) all of them

Answer: (d) all of them.


Question 17.
Which one is known as an outer planet
(a) Jupiter
(b) Saturn
(c) Neptune
(d) all of them

Answer: (d) all of them.


Question 18.
Which one is known as a terrestrial planet?
(a) Venus
(b) Neptune
(c) Pluto
(d) none of them

Answer: (a) Venus.


Question 19.
What are Jovian or Gas Giant planets?
(a) Inner planets
(b) Outer planets
(c) none of these
(d) both of these

Answer: (b) Outer planets.


Question 20.
Planets were formed about ……….. years ago
(a) 4.6 billion
(b) 4.6 million
(c) 3.8 billion
(d) 3.8 million

Answer: (a) 4.6 billion.


Question 21.
Name the natural satellite
(a) Venus
(b) Mercury
(c) Moon
(d) Earth

Answer: (c) Moon.


Question 22.
Initially, earth was a thin atmosphere mostly containing
(a) Hydrogen
(b) Helium
(c) both
(d) none of them

Answer: (a) both.


Question 23.
When were oceans formed
(a) 500 million years ago
(b) 500 billion years ago
(c) 50 million years ago
(d) 50 billion years ago

Answer: (a) 500 million years ago.


II. Fill up the blanks with suitable words

Question 1.
………………. of material was separated from the solar surface.

Answer: Cigar shaped tongue


Question 2.
The …………… and ………….. of particles led to the formation of a disc shaped cloud and the planets were formed through the process of ……………..

Answer: friction, collision, accretion


Question 3.
The Big Bang theory is also called ……………..

Answer: expanding universe


Question 4.
The expansion of universe means increase in space between ……………

Answer: galaxies


Question 5.
…………….. is a measure of distance and not of time.

Answer: A light year


Question 6.
Our solar system consists of …………… planets.

Answer: 9


Question 7.
…………., …………, …………… and …………… are called inner planets.

Answer: Mercury, Venus, Earth, Mars


Question 8.
Jupiter, Saturn, Uranus, Neptune and Pluto are called ……………

Answer: outer planets


Question 9.
…………… means earth-like.

Answer: Terrestrial


Question 10.
There are ………….. in the evolution of the present atmosphere.

Answer: three stages