MCQ Question for Class 11 Geography Chapter 15 Life on the Earth with Answer

Mod Education are Provided for MCQ Question for Class 11 Geography Chapter 15 Life on the Earth with Answer and Video

MCQ Question for Class 11 Geography Chapter 15 Life on the Earth with Answer
MCQ Question for Class 11 Geography Chapter 15 Life on the Earth with Answer

MCQ Question for Class 11 Geography Chapter 15 Life on the Earth with Answer

Question 1.
The type of soil the desert biome has is
(a) Porous with thin layers of humus
(b) Rich in nutrients with little organic matter
(c) Acidic, poor in nutrients
(d) Fertile alluvial

Answer: (b) Rich in nutrients with little organic matter


Question 2.
When various plants and animal species have got adapted through evolution is called:
(a) Ecological adaptation
(b) Hydrological adaptation
(c) Homological adaptation
(d) None of the above

Answer: (a) Ecological adaptation


Question 3.
Mineral salts come directly from
(a) Earth crust
(b) Water cycle
(c) Atmosphere
(d) Forest biome

Answer: (a) Earth crust


Question 4.
The boundaries of different biomes on land are determined mainly by
(a) Climate
(b) Temperature
(c) Human activities
(d) Humidity

Answer: (a) Climate


Question 5.
Temperate Steppe is a subtype of which biome?
(a) Forest
(b) Desert
(c) Grassland
(d) Aquatic

Answer: (c) Grassland


Question 6.
Which includes all the living components of the earth.
(a) Hydrosphere
(b) Atmosphere
(c) Biosphere
(d) Lithosphere

Answer: (c) Biosphere


Question 7.
A freshwater ecosystem is
(a) Oceans
(b) Estuaries
(c) Coral reefs
(d) Marshes

Answer: (d) Marshes


Question 8.
Which is a plant and animal community that covers a large geographical area?
(a) Biosphere
(b) Biome
(c) Marshes
(d) Prairies

Answer: (b) Biome


Question 9.
Abiotic factors include
(a) Producers
(b) Consumers
(c) Decomposers
(d) Sunlight

Answer: (d) Sunlight


Question 10.
Which of the following organism have a parasitic mode of nutrition?
(a) Penicillium
(b) Plasmodium
(c) Paramecium
(d) Parrot

Answer: (b) Plasmodium


Question 11.
The earliest man on the earth is known as:
(a) Homoerectus
(b) Homosapien
(c) Homophobic
(d) None of the above

Answer: (b) Homosapien


Question 12.
Freshwater ecosystem includes
(a) Oceans
(b) Coastal estuaries
(c) Coral reefs
(d) Streams

Answer: (d) Streams

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro
Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

I Have Disabled the AdBlock Reload Now