MCQ Questions for Class 9 English Prose Chapter 2 The Sound of Music with Answer

MCQ Questions for Class 9 English Prose Chapter 2 : MCQs Class 9 English Chapter 2 The Sound of Music with Answers of Beehive, Moments, English Language and Literature PDF Free Download prepared here according to the latest CBSE syllabus and NCERT curriculum.

MCQ Questions for Class 9 English Prose Chapter 2

MCQ Questions for Class 9 English Prose Chapter 2 The Sound of Music with PDF Download

CBSE RBSE and Other State NCERT Syllabus Objective MCQ Questions of Class 9 English Prose Chapter 2 The Sound of Music with Answers Pdf of Beehive, Moments, English Language and Literature will guide students to do a quick revision for all the concepts present in each chapter and prepare for final exams.

Question 1.
Bismillah Khan was called
(a) Khansaab
B) Bismillahsaab
(c) Kingsaab
(d) Ustadsaab

Answer: (a) Khansaab


Question 2.
Which is India’s highest civilian award?
(a) the Padmashri
(b) the Padma Bhushan
(c) the Padma Vibhushan
(d) the Bharat Ratna

Answer: (d) the Bharat Ratna


Question 3.
Tahar Mosiquee Ustaad Bismillah Khan auditorium is situated in :
(a) Montreal
(b) Osaka
(c) Teheran
(d) Behrin

Answer: (c) Teheran


Question 4.
Where is Lincoln Center Hall situated?
(a) UK
(b) the USA
(c) Canada
(d) France

Answer: (b) USA


Question 5.
Of the following which is Bismillah Khan’s composition?
(a) Dil ka khilona hai toot gaya
(b) Mere khuda mujhko na bhoolana
(c) Main Tere dar to aaya Noon
(d) Ye Dil ka taranaa hai

Answer: (a) Dil ka khilona hai toot gaya


Question 6.
On August 15, 1947, which Raag was played by Bismillah Khan from the Red Fort?
(a) Raag Malhaar
(b) Raag Deepak
(c) Raag Kati
(d) Raag Megh

Answer: (c) Raag Kafi


Question 7.
Who was Ali Bux?
(a) Bismillah’s father
(b) Bismillah’s grandfather
(c) Bismillah’s maternal uncle
(d) Bismillah’s friend

Answer: (c) Bismillah’s maternal uncle


Question 8.
What was Bismillah Khan’s grandfather?
(a) a soldier
(b) an actor
(c) a courtier
(d) the shehnai Nawaz of the Bhojpur King’s court

Answer: (d) the shehnai Nawaz of the Bhojour King’s court


Question 9.
Where did Bismillah Khan regularly go to sing Bhojpuri thaltat ?
(a) Bihariji Temple
(b) Jama Masjid
(c) Rumpurva Temple
(d) Durga Temple

Answer: (a) Bihariji Temple


Question 10.
What credit is given to Ustad Bismillah Khan regarding shehnai?
(a) inventing shehnai
(b) inventing pungi
(c) bring shehnai onto the classical stage
(d) none of these

Answer: (c) bring shehnai onto the classical stage


Question 11.
Why did these men give trouble to Evelyn?
(a) Evelyn couldn’t read their eyes
(b) Evelyn couldn’t read their lips
(c) Evelyn couldn’t read their smile
(d) They spoke very low

Answer: (b) Evelyn couldn’t read their lips


Question 12.
When did Evelyn feel everything so dark in life?
(a) When she was advised to go to a deaf school
(b) When she was advised to use hearing aids and go to the deaf school
(c) When she performed poorly at the examination
(d) When she failed in her music audition

Answer: (b) When she was advised to use hearing aids and go to the deaf school


Question 13.
What was Ron Forbes advice to Evelyn?
(a) To score well in the exam
(b) To play the guitar
(c) To hear the music through other parts of the body rather than ears
(d) To travel the world

Answer: (c) To hear the music through other parts of the body rather than ears


Question 14.
What is the name of the master percussionist who praised Evelyn?
(a) James Brown
(b) James Blades
(c) James Horn
(d) James Woodson

Answer: (b) James Blades


Question 15.
Which foreign languages did Evelyn learn?
(a) French
(b) Chinese
(c) Basic Japanese
(d) Both (a) and (c)

Answer: (d) Both (a) and (c)


Question 16.
What was the source of inspiration for Bismillah?
(a) Red Fort
(b) Royal Palaces
(c) Ganga Ghats
(d) None

Answer: (c) Ganga Ghats


Question 17.
What did Evelyn want to spread through her music?
(a) message of love , peace and happiness
(b) music is not difficult
(c) music is not difficult for deaf people
(d) deaf people can learn music

Answer: (a) message of love , peace and happiness


Question 18.
What did Ron Forbes advise Evelyn?
(a) forget music
(b) listen to music
(c) feel music with her body
(d) none

Answer: (c) feel music with her body


Question 19.
Who all were present on the event of 15th August?
(a) Nehru
(b) Gandhi
(c) All eminent people
(d) All

Answer: (d) All


Question 20.
Shehnai is a refined version of which instrument?
(a) musical instrument
(b) mouth organ
(c) Guitar
(d) Pungi

Answer: (d) Pungi


Question 21.
Why was the event of Shehnai Playing on 15th August a historic one?
(a) Bismillah became popular
(b) people appreciated his performance
(c) it was Independence day
(d) all

Answer: (c) it was Independence day


Question 22.
Why did Bismillah refuse to go to the U.S.A.?
(a) because the Shehnai had no future there
(b) he didn’t like the place
(c) because of his love for Banaras and river Ganges
(d) all

Answer: (c) because of his love for Banaras and river Ganges


Question 23.
Where was the Shehnai played traditionally?
(a) In temples
(b) in wedding ceremonies
(c) auspicious ceremonies
(d) all

Answer: (d) all


Question 24.
How is the Shehnai different from the Pungi?
(a) Shehnai has a better sound
(b) Shehnai looks more beautiful
(c) Shehnai is made of wood
(d) All

Answer: (a) Shehnai has a better sound


Question 25.
Why was playing Pungi in Aurangzeb’s palace banned?
(a) it had a sharp sound
(b) it wasn’t good
(c) it was unpleasant
(d) all

Answer: (d) all


Question 26.
What did Evelyn want to pursue?
(a) fashion
(b) study
(c) music
(d) none

Answer: (c) music


Question 27.
What was life for Evelyn?
(a) dance
(b) nature
(c) music
(d) all

Answer: (c) music


Question 28.
Who spotted Evelyn’s potential?
(a) her father
(b) friends
(c) mother
(d) Ron Forbes

Answer: (d) Ron Forbes


Question 29.
When was Evelyn’s deafness confirmed?
(a) by the age of 5
(b) by the age of 6
(c) by the age of 8
(d) by the age of 11

Answer: (d) by the age of 11


Question 30.
How old was Evelyn when she went to Royal Music academy?
(a) 17 years old
(b) 18 years old
(c) 19 years old
(d) Below 17

Answer: (d) Below 17

MCQ Questions for Class 9 English with Answers Beehive

MCQ Questions for Class 9 English with Answers Beehive Prose

  1. The Fun They Had Class 9 MCQ Questions
  2. The Sound of Music Class 9 MCQ Questions
  3. The Little Girl Class 9 MCQ Questions
  4. A Truly Beautiful Mind Class 9 MCQ Questions
  5. The Snake and the Mirror Class 9 MCQ Questions
  6. My Childhood Class 9 MCQ Questions
  7. Packing Class 9 MCQ Questions
  8. Reach for the Top Class 9 MCQ Questions
  9. The Bond of Love Class 9 MCQ Questions
  10. Kathmandu Class 9 MCQ Questions
  11. If I Were You Class 9 MCQ Questions

MCQ Questions for Class 9 English with Answers Beehive Poems

  1. The Road Not Taken Class 9 MCQ Questions
  2. Wind Class 9 MCQ Questions
  3. Rain on the Roof Class 9 MCQ Questions
  4. The Lake Isle of Innisfree Class 9 MCQ Questions
  5. A Legend of the Northland Class 9 MCQ Questions
  6. No Men are Foreign Class 9 MCQ Questions
  7. The Duck and the Kangaroo Class 9 MCQ Questions
  8. On Killing a Tree Class 9 MCQ Questions
  9. The Snake Trying Class 9 MCQ Questions
  10. A Slumber did my Spirit Seal Class 9 MCQ Questions

MCQ Questions for Class 9 English with Answers Moments

  1. The Lost Child Class 9 MCQ Questions
  2. The Adventures of Toto Class 9 MCQ Questions
  3. Iswaran the Storyteller Class 9 MCQ Questions
  4. In the Kingdom of Fools Class 9 MCQ Questions
  5. The Happy Prince Class 9 MCQ Questions
  6. Weathering the Storm in Ersama Class 9 MCQ Questions
  7. The Last Leaf Class 9 MCQ Questions
  8. A House is not a Home Class 9 MCQ Questions
  9. The Accidental Tourist Class 9 MCQ Questions
  10. The Beggar Class 9 MCQ Questions
Class 8th Maths Class 8th Science Class 8th Social Studies
Class 9th Maths Class 9th Science Class 9th Social Studies
Class 10th Maths Class 10th Science Class 10th Social Studies

Leave a Comment