MCQ Question for Class 10 Science Chapter 16 Management of Natural Resources with Answer

Mod Education are Provided for MCQ Question for class 10 Science Chapter 16 Management of Natural Resources for free download in PDF.

MCQ Question for Class 10 Science Chapter 16 Management of Natural Resources with Answer
MCQ Question for class 10 Science Chapter 16

Management of natural resources class 10 mcq questions and answers, mcq on natural resources with answers pdf, sustainable management of natural resources class 10 mcq with answers, sustainable management of natural resources class 10 online test, sustainable management of natural resources class 10 fill in the blanks, science ch 16 class 10 mcq with answers, science mcq questions for class 10 ssc, one mark questions from management of natural resources

MCQ Question for Class 10 Science Chapter 16 Management of Natural Resources with Answer

Question 1.
The better way to assess the pollution level of a water body is to calculate the:
(a) Nutrient level
(b) Number of organisms
(c) Coliform count
(d) Pesticide level.

Answer: (c) Coliform count


Question 2.
The purpose of rainwater harvesting is to:
(a) use it for irrigation
(b) culture fishes
(c) use it for washing ears
(d) recharge ground water

Answer: (d) recharge ground water


Question 3.
‘Kulhs’ the ancient water harvesting structure were made in
(a) Manipur
(b) Bihar
(c) Himachal Pradesh
(d) Uttar Pradesh

Answer: (c) Himachal Pradesh


Question 4.
The three R’s that will help us to conserve natural resources for long term use are
(a) recycle, regenerate, reuse
(b) reduce, regenerate, reuse
(c) reduce, reuse, redistribute
(d) reduce, recycle, reuse

Answer: (d) reduce, recycle, reuse


Question 5.
Amrita Devi Bishnoi sacrificed her life to protect the
(a) Palm trees
(b) Khejri trees
(c) Sal trees
(d) Teakwood trees.

Answer: (b) Khejri trees


Question 6.
Khadins, bundhis, ahars and kattas are ancient structures built for the purpose of:
(a) store grains
(b) conserve soil
(c) water harvesting
(d) conserve wildlife.

Answer: (c) water harvesting


Question 7.
The Tehri Dam is constructed on River
(a) Yamuna
(b) Bhagirathi
(c) Ravi
(d) Sutlej

Answer: (b) Bhagirathi


Question 8.
The degraded Arabari forests were revived by the efforts of
(a) A.K. Chatterjee
(b) A.K. Baneijee
(c) Sunder Lai Bahuguna
(d) Amrita Devi

Answer: (b) A.K. Baneijee


Question 9.
Which plan has been started by government to control pollution of Ganga?
(a) Ganga Action Plan
(b) Ganga Revival Plan
(c) Swachh Jal Abhiyan
(d) Ganga Restoration Plan

Answer: (a) Ganga Action Plan


Question 10.
Which pH range is most suitable for life of fresh water plants and animals?
(a) 6.5 – 7.5
(b) 2.0 – 3.5
(c) 3.5 – 7.0
(d) 9.0 – 10.5

Answer: (a) 6.5 – 7.5


Question 11.
The most appropriate definition of a natural resource is that it is a substance/commodity that is
(a) present only on land
(b) a gift of nature which is very useful to mankind
(c) a man-made substance placed in nature
(d) available only in the forest

Answer: (b) a gift of nature which is very useful to mankind


Question 12.
The main cause for abundant coliform bacteria in the river Ganga is
(a) disposal of unbumt corpses into water
(b) discharge of effluents from electroplating industries
(c) washing of clothes
(d) immersion of ashes

Answer: (a) disposal of unbumt corpses into water


Question 13.
Among the statements given below select the ones that correctly describe the concept of sustainable development
(i) Planned growth with minimum damage to the environment
(ii) Growth irrespective of the extent of damage caused to the environment
(iii) Stopping all developmental work to conserve the environment
(iv) Growth that is acceptable to all the stakeholders
(a) (i) and (iv)
(b) (ii) and (iii)
(c) (ii) and (iv)
(d) (iii) only

Answer: (a) (i) and (iv)


Question 14.
In our country, there are attempts to increase the height of several existing dams like Tehri and Almati, dams across Narmada. Choose the correct statements among the following that are a consequence of raising the height of dams
(i) Terrestrial flora and fauna of the area is destroyed completely
(ii) Dislocation of people and domestic animals living in the area
(iii) Valuable agricultural land may be permanently lost
(iv) It will generate permanent employment for people
(a) (i) and (ii)
(b) (i), (ii) and (iii)
(c) (ii) and (iv)
(d) (i), (iii) and (iv)

Answer: (b) (i), (ii) and (iii)


Question 15.
Select the incorrect statement.
(a) Economic development is linked to environmental conservation
(b) Sustainable development encourages development for current generation and conservation of resources for future generations
(c) Sustainable development does not consider the view points of stakeholders
(d) Sustainable development is a long planned and persistent development

Answer: (c) Sustainable development does not consider the view points of stakeholders


Question 16.
Pick the right combination of terms which has no fossil fuel.
(a) Wind, ocean and coal
(b) Kerosene, wind and tide
(c) Wind, wood, sun
(d) Petroleum, wood, sun

Answer: (c) Wind, wood, sun


Question 17.
Select the eco-friendly activity among the following:
(a) Using car for transportation
(b) Using polybags for shopping
(c) Using dyes for colouring clothes
(d) Using windmills to generate power for irrigation

Answer: (d) Using windmills to generate power for irrigation


Question 18.
A successful forest conservation strategy should involve
(a) protection of animals at the highest trophic level
(b) protection of only consumers
(c) protection of only herbivores
(d) comprehensive programme to protect all the physical and biological components

Answer: (d) comprehensive programme to protect all the physical and biological components


Question 19.
Arabari forests of Bengal is dominated by
(a) Teak
(b) Sal
(c) Bamboo
(d) Mangrove

Answer: (b) Sal


20 ________ is a not a greenhouse gas.

Nitrotrous oxide
Methane
Ozone
Carbon dioxide
None of the above

Answer : E


21. One of the best methods to prevent floods is

Grazing
Removing topsoil
Afforestation
Deforestation
None of the above

Answer : C


22. ________ can deplete the ozone layer

Nitrogen
Oxygen
CFC
Carbon dioxide
None of the above

Answer : C


23. Coliforms are _______

Bacteria present in the digestive tract of animals
Bacteria present in hot springs
Bacteria present in frigid cold environments
All of the above
None of the above

Answer : A

24. The process of planting trees or sowing seeds in a barren patch of land to create a forest or a stand of trees is called

Agriculture
Aestivation
Vegetation
Afforestation
None of the above

Answer : D

25. The practice of controlling the growth of trees and their quality to meet specific human needs is called __________

Sericulture
Apiculture
Silviculture
Agriculture
None of the above

Answer: C

26. The most rapidly dwindling resource in the world is ______

Air
Water
Sunlight
Forests
None of the above

Answer: D

27. 3-R’s that help to converse natural resources are:

Reuse, reduce, recycle
Reuse, redistribute, recycle
Reduce, ration, regenerate
All of the above
None of the above

Answer: A

28. Which of the following is not a natural resource?

Water
Fruits
Tree
Wooden boat
None of the above

Answer: D

29 . Which of these statements are wrong?

Fossil fuel is not a renewable source
Natural gas is not a renewable source
Sunlight is a renewable source
Coal is a renewable resource
None of the above

Answer: D

Class 10 science MCQ and Fill in the blanks

1. Loss of diversity may lead to a loss of ………….. stability.

Answer: Ecological


2. ………….. are ‘biodiversity hot spots’.

Answer: Forests


3. Surangams in ………….. and ………….. in Karnataka are some of the ancient water harvesting methods.

Answer: Kerala, Kattas


4. The ………….. of water can be checked using universal indicator.

Answer: pH


5. The concept of ………….. encourages judicious use of resources for current basic human needs, while preserving them for the needs of future generations.

Answer: sustainable development


6. The management of natural resources requires a ………….. perspective so that they cater to the needs of the generations to come.

Answer: long-term


7. Pollution due to mining is caused by the large amount of ………….. which is discarded for every tonne of metal extracted.

Answer: slag


8. Amrita Devi Bishnoi sacrificed her life for protection of ………….. trees in Khejarli village.

Answer: Khejri


9. The movement called ………….. originated from a remote village called Rani in Garhwal for conservation of forests.

Answer: Chipko Andolan


10. Due to the efforts of forest officer ………….. villagers were involved in the protection of 1, 272 hectares of badly degraded ………….. forest in the Arabari forest range.

Answer: A.K. Baneijee, Sal


the one word

1. Name the three R’s which help to conserve natural resources.

Answer: Reduce, Recycle, Reuse


2. Name the movement started in Garhwal Himalayas to conserve forests.

Answer: Chipko movement


3. What is the practice of growing and cultivation of trees called?

Answer: Silviculture


4. Name the traditional water harvesting systems of Himachal Pradesh and Tamilnadu.

Answer: Kulhs, Eris


5. Which trees were replenished by efforts of local people of Arabari forest range?

Answer: Sal


6. Which indicator is used to test pH levels of all kinds of water?

Answer: Universal indicator


7. Which places are called as the “biodiversity hot spots’?

Answer: Forests


8. What is the use of tendu leaves?

Answer: Making bidis


9. Give the term which denotes the variety of life forms present on Earth.

Answer: Biodiversity


10. Name the trees for whose protection Amrita Devi Bishnoi sacrificed her life.

Answer: Khejri


Match the following columns

Column IColumn II
(i) Khadins(a) Fossil fuel
(ii) Cow dung(b) Bihar
(iii) Universal Indicator(c) Biomass
(iv) Ahars(d) pH
(v) Coal(e) Rajasthan
(vi) Flooded gullies(f) Bhagirathi
(vii) Tehri dam(g) Check dams
(viii) Coliform(h) Pine, teak
(ix) Salts for huts(i) Water contamination
(x) Monoculture(j) Bamboo

Answer:

Column IColumn II
(i) Khadins(e) Rajasthan
(ii) Cow dung(c) Biomass
(iii) Universal Indicator(d) pH
(iv) Ahars(b) Bihar
(v) Coal(a) Fossil fuel
(vi) Flooded gullies(g) Check dams
(vii) Tehri dam(f) Bhagirathi
(viii) Coliform(i) Water contamination
(ix) Salts for huts(j) Bamboo
(x) Monoculture(h) Pine, teak

MCQs Question for Class 10 Science Chapter Wise in PDF

MCQ for class 10 Science Chapter 1 – Chemical Reactions and Equations
MCQ for class 10 Science Chapter 2 – Acids, Bases and Salts
MCQ for class 10 Science Chapter 3 – Metals and Non-metals
MCQ for class 10 Science Chapter 4 – Carbon and its Compounds
MCQ for class 10 Science Chapter 5 – Periodic Classification of Elements
MCQ for class 10 Science Chapter 6 – Life Processes
MCQ for class 10 Science Chapter 7 – Control and Coordination
MCQ for class 10 Science Chapter 8 – How do Organisms Reproduce?
MCQ for class 10 Science Chapter 9 – Heredity and Evolution
MCQ for class 10 Science Chapter 10 – Light – Reflection and Refraction
MCQ for class 10 Science Chapter 11 – Human Eye and Colourful World
MCQ for class 10 Science Chapter 12 – Electricity
MCQ for class 10 Science Chapter 13 – Magnetic Effects of Electric Current
MCQ for class 10 Science Chapter 14 – Sources of Energy
MCQ for class 10 Science Chapter 15 – Our Environment
MCQ for class 10 Science Chapter 16 – Management of Natural Resources
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro
Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

I Have Disabled the AdBlock Reload Now