MCQ Question for Class 11 Geography Chapter 4 Climate with Answer

Mod Education are Provided for MCQ Question for Class 11 Geography Chapter 4 Climate with Answer and Video

MCQ Question for Class 11 Geography Chapter 4  Climate with Answer
MCQ Question for Class 11 Geography Chapter 4 Climate with Answer

MCQs class 11 geography notes chapter 4 climate, class 11 geography chapter 4 climate question answer, class 11 geography mcq questions pdf, climate class 11 extra questions, ncert solutions for class 11 geography india physical environment chapter 4

MCQ Question for Class 11 Geography Chapter 4 Climate with Answer

Question 1.
Name the coldest place in India.
(a) Dras
(b) Ladakh
(c) Mawsynram
(d) None of the above

Answer: (a) Dras


Question 2.
What is the cause of the climatic difference in Agra and Darjeeling?
(a) Latitude
(b) Altitude
(c) Distance from the sea
(d) The Himalayan Mountains

Answer: (b) Altitude


Question 3.
Which place in India receives the lowest rainfall?
(a) Leh
(b) Jaisalmer
(c) Bikaner
(d) Jodhpur

Answer: (a) Leh


Question 4.
What type of winds are monsoons?
(a) Seasonal Winds
(b) Western Winds
(c) Northern Winds
(d) None of the above

Answer: (a) Seasonal Winds


Question 5.
Which type of climate is found on Coromandel coast?
(a) Amw
(b) Bwhw
(c) CWG
(d) As

Answer: (d) As


Question 6.
Name the rainiest place in India.
(a) Dras
(b) Ladakh
(c) Mawsynram
(d) None of the above

Answer: (c) Mawsynram


Question 7.
Which one of the following states suffers from loo?
(a) Tamil Nadu
(b) Assam
(c) Gujarat
(d) None of the above

Answer: (c) Gujarat


Question 8.
Where do you experience a dry winter?
(a) The Ganga plain
(b) North-eastern India
(c) Kashmir
(d) Coromandal coast

Answer: (a) The Ganga plain


Question 9.
The dreaded evening thunderstorms in West Bengal are locally known as
(a) Loo
(b) Kalbaisakhi
(c) Chheerha
(d) Mango Shower

Answer: (b) Kalbaisakhi


Question 10.
According to Koppen’s scheme of climatic regions, the monsoon with a short dry season is represented by
(a) As
(b) CWG
(c) Amw
(d) Aw

Answer: (c) Amw


Question 11.
Deccan plateau comes under the area of
(a) Inadequate rainfall
(b) High rainfall
(c) Medium rainfall
(d) Low rainfall

Answer: (d) Low rainfall


Question 12.
Dry winter is experienced in the
(a) Ganga plain
(b) the Eastern Ghats
(c) the Western Ghats
(d) Deccan Plateau

Answer: (a) Ganga plain

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro
Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

I Have Disabled the AdBlock Reload Now