MCQs of English Class 12 Chapter 3 Poems Keeping Quiet with answer

MCQs of English Class 12 Chapter 3 Poems : Chapter Wise MCQ Questions for Class 12 English Chapter 3 Poems Keeping Quiet with Answers of Flamingo, Vistas PDF Free Download here according to the latest CBSE RVBSE and Other State Board syllabus and NCERT Books curriculum.

MCQs of English Class 12 Chapter 3 Poems

MCQs of English Class 12 Chapter 3 Poems Keeping Quiet

Students can practice CBSE RBSE and Other State Board Class 12 English MCQs Chapter 3 Poems Keeping Quiet Multiple Choice Questions with Answers of Flamingo, Vistas for good marks in the examination.

Question 1. The poet uses conversational style and personal pronouns as ‘you’, ‘we’ and `I’ because
(a) he wants to be intimate with mankind
(b) he tries to read out to the readers
(c) he wants to establish contact easily
(d) third person is ineffective

Answer: (b) he tries to read out to the readers


Question 2. The last line of the poem is
(a) and later proves to be alive
(b) life is what it is about
(c) I want no truck with death
(d) and you keep quiet and I will go

Answer: (d) and you keep quiet and I will go


Question 3. Man needs to learn a lesson from
(a) moon
(b) stars
(c) earth
(d) sun

Answer: (c) earth


Question 4. According to the poet wars that are fought have no
(a) soldiers
(b) weapons
(c) fighter planes
(d) survivors

Answer: (d) survivors


Question 5. ‘Cold sea’ is a poetic device
(a) personification
(b) transferred epithet
(c) metaphor
(d) alliteration

Answer: (b) transferred epithet


Question 6. Without rush, without engines’ refers to
(a) no noise
(b) no hurry to go to the office
(c) no travelling
(d) no holidaying

Answer: (a) no noise


Question 7. The poet wants the entire humanity to
(a) keep talking
(b) keep running
(c) keep laughing
(d) keep still

Answer: (d) keep still


Question 8. ‘Have no truck with death’ means
(a) will not die of the truck accident
(b) remove poverty and illiteracy
(c) have no association or deal with death
(d) will not drive a truck

Answer: (c) have no association or deal with death


Question 9. The poet advocates the balance of nature to be
(a) maintained
(b) destroyed
(c) temporarily disturbed
(d) ignored

Answer: (a) maintained


Question 10. What does man threaten himself with?
(a) death
(b) birth
(c) robbery
(d) suicide

Answer: (a) death


Question 11. Where would they be walking?
(a) in the park
(b) along the river
(c) in the shade
(d) on the road

Answer: (c) in the shade


Question 12. The types of wars the poet talks about are
(a) green wars, wars with gas, wars with fire
(b) verbal wars
(c) technological warfare
(d) nuclear wars

Answer: (a) green wars, wars with gas, wars with fire


Question 13. Fishermen in the cold sea would not harm
(a) seahorses
(b) mermaids
(c) whales
(d) tortoises

Answer: (c) whales


Question 14. What kind of a moment would it be when everyone is silent
(a) terrible
(b) painful
(c) exotic
(d) unforgettable

Answer: (c) exotic


Question 15. The poet appeals to the readers to keep quiet for
(a) twenty seconds
(b) 1 hour
(c) thirty seconds
(d) twelve seconds

Answer: (d) twelve seconds


Question 16. What can human beings learn from nature?
(a) beauty
(b) keeping quiet
(c) to be happy
(d) working with silence

Answer: (d) working with silence


Question 17. What symbol from nature the poet uses to prove that keeping quiet is not total inactivity?
(a) Sun
(b) Soil
(c) earth
(d) Nature and earth

Answer: (d) Nature and earth


Question 18. How will silence benefit the man and nature?
(a) both will be friends
(b) man will know nature better
(c) man will be healthy
(d) man will stop hurting nature and both will heal themselves

Answer: (d) man will stop hurting nature and both will heal themselves


Question 19. While gathering salt, what will happen to the man if he keep silent for a moment?
(a) he will stop dropping it
(b) he will look at the ground
(c) he will walk carefully
(d) he will think of the harm the salt is doing to his hands

Answer: (d) he will think of the harm the salt is doing to his hands


Question 20. Why is the poet asking everyone not to speak any language?
(a) to avoid noise
(b) to avoid loud voices
(c) to avoid people
(d) to avoid conflicts and misunderstandings

Answer: (d) to avoid conflicts and misunderstandings


Question 21. What would everyone feel at that exotic moment?
(a) happy
(b) content
(c) dancing
(d) strange blissful oneness

Answer: (d) strange blissful oneness


Question 22. What will happen if there are no engines and no crowd?
(a) noise will be lessened
(b) no crowd on roads
(c) no traffic rush
(d) it will create a perfect, happy moment

Answer: (d) it will create a perfect, happy moment


Question 23. What does the poet want people to do for one second?
(a) to sing
(b) to close eyes
(c) to stand quietly
(d) to be silent and motionless

Answer: (d) to be silent and motionless


Question 24. What is always alive even when everything seems to be dead or still?
(a) mountains
(b) rivers
(c) Sun
(d) Earth and nature are always alive

Answer: (d) Earth and nature are always alive


Question 25. What is the sadness in the poem that the poet speaks about ?
(a) violence because of unthoughtful ness of the people
(b) unnecessary movements
(c) speaking aloud
(d) fighting

Answer: (a) violence because of unthoughtful ness of the people


Question 26. What should not be confused with total inactivity or death?
(a) no movement
(b) a statue
(c) talking people
(d) Stillness and silence

Answer: (d) Stillness and silence


Question 27. Not move our arms’ what does this expression refer to?
(a) sit quietly
(b) stand quietly
(c) to be inactive
(d) sitting still without any movement

Answer: (d) sitting still without any movement


Question 28. What does number 12 represent?
(a) hours of the day and months of a year
(b) earth
(c) clock
(d) cricket players

Answer: (a) hours of the day and months of a year


Question 29. How will keeping quiet protect our environment?
(a) by creating peace and brotherhood feelings
(b) no noise will be there
(c) people will not fight
(d) none

Answer: (a) by creating peace and brotherhood feelings


Question 30. What is the rhyming scheme used in the poem?
(a) enclosed rhyme
(b) Monorhyme
(c) sonnet
(d) Free verse

Answer: (d) Free verse


Question 31. According to the poet what creates barriers?
(a) interactions
(b) reactions
(c) fighting
(d) languages

Answer: (d) languages


Question 32. What is the essence or message of the poem ?
(a) introspection and retrospection to be more peaceful and be in harmony
(b) to prosper
(c) to be happier
(d) to reach out more people

Answer: (a) introspection and retrospection to be more peaceful and be in harmony


Question 33. What does the style of the poem symbolise, that the poet used to write with?
(a) desires
(b) happiness
(c) hope
(d) desire and hope

Answer: (d) desire and hope


Question 34. What does counting upto 12 signify and how will it help?
(a) hours of the day
(b) months of a year
(c) it will help to create peace and harmony
(d) all

Answer: (d) all


Question 35. What does the title of the poem suggest?
(a) Inactivity
(b) noise
(c) unhappiness
(d) Maintenance of silence

Answer: (d) Maintenance of silence


Question 36. How does the poet perceive life?
(a) as stillness
(b) as silence
(c) a noisy place
(d) a continuous evolution of nature

Answer: (d) a continuous evolution of nature


Question 37. What are the different kinds of wars mentioned in the poem?
(a) War against humanity
(b) War against nature
(c) War with gases and fire
(d) All these

Answer: (d) All these


Question 38. Which images in the poem show that the poet condemns or hate violence?
(a) fishermen not harming whales
(b) wars leaving behind no survivors to celebrate
(c) poet’s refusal to deal with death
(d) All these

Answer: (d) All these


Question 39. What does hurt hand refer to ?
(a) Growing needs of the man
(b) growing greed of man
(c) unfulfilled desires
(d) growing insensitivity of man to pain

Answer: (d) growing insensitivity of man to pain


Question 40. What is the poet expecting from fishermen?
(a) to find more fish
(b) to go deeper into the sea
(c) to think and stop harming the fish
(d) none

Answer: (c) to think and stop harming the fish

MCQ Questions for Class 12 English with Answers Flamingo

MCQ Questions for Class 12 English with Answers Flamingo Prose

  1. Class 12 MCQ Questions Chapter 1 The Last Lesson
  2. Class 12 MCQ Questions Chapter 2 Lost Spring
  3. Class 12 MCQ Questions Chapter 3 Deep Water
  4. Class 12 MCQ Questions Chapter 4 The Rattrap
  5. Class 12 MCQ Questions Chapter 5 Indigo
  6. Class 12 MCQ Questions Chapter 6 Poets and Pancakes
  7. Class 12 MCQ Questions Chapter 7 The Interview
  8. Class 12 MCQ Questions Chapter 8 Going Places

MCQ Questions for Class 12 English with Answers Flamingo Poems

  1. Class 12 MCQ Questions Chapter 1 My Mother at Sixty-six
  2. Class 12 MCQ Questions Chapter 2 An Elementary School Classroom in a Slum
  3. Class 12 MCQ Questions Chapter 3 Keeping Quiet
  4. Class 12 MCQ Questions Chapter 4 A Thing of Beauty
  5. Class 12 MCQ Questions Chapter 5 A Roadside Stand
  6. Class 12 MCQ Questions Chapter 6 Aunt Jennifer’s Tigers  

MCQ Questions for Class 12 English with Answers Vistas

  1. Class 12 MCQ Questions Chapter 1 The Third Level
  2. Class 12 MCQ Questions Chapter 2 The Tiger King
  3. Class 12 MCQ Questions Chapter 3 Journey to the End of the Earth
  4. Class 12 MCQ Questions Chapter 4 The Enemy
  5. Class 12 MCQ Questions Chapter 5 Should Wizard Hit Mommy
  6. Class 12 MCQ Questions Chapter 6 On the Face of it
  7. Class 12 MCQ Questions Chapter 7 Evans Tries an O-level
  8. Class 12 MCQ Questions Chapter 8 Memories of Childhood  

Leave a Comment